П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 13.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 440 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА С.Ш.Р., уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява. За нея се явява адв. К., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОР В СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР – ХАСКОВО /В.Д.Г./, уведомен от предходното съдебно заседание, явява се лично.

 

По хода на делото:

Адв. К. – Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТ Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилото по делото писмо вх.№ 5258/14.09.2020 г. от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Хасково, към което е приложена справка за нарушител Б. С. Р. и Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-1030-000547/15.04.2019 г. на СПП – Пловдив.  

                                                          

Адв. К. – Да се приемат представените писмени доказателства.

ОТВЕТНИКЪТДа се приемат.

 

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото писмо вх.№ 5258/14.09.2020 г. от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково и приложените към същото писмени доказателства, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото писмо вх.№ 5258/14.09.2020 г. от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково и приложените към него справка за нарушител Б. С. Р. и Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-1030-000547/15.04.2019 г. на СПП – Пловдив, ведно с разписка за връчването й.

 

Адв. К. – Нямам други доказателствени искания.

ОТВЕТНИКЪТ – Нямам доказателствени искания.

 

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, мотивиран от което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отмените изцяло заповедта за прилагане на ПАМ по отношение на собственика на лекия автомобил, тъй като към момента на нейното издаване не са били налице предвидените за това условия по закон, а именно: В същата е посочено, че принудителната административна мярка се прилага по отношение на собственик на лек автомобил, който се управлява от лице, което е лишено от право да управлява МПС по съдебен или административен ред. Видно от приложените по делото писмени материали е, че към момента на издаването на заповедта и към момента на установяване на нарушението от страна на Б. С. Р. той е бил правоспособен водач, тоест той не е бил лишен от право да управлява МПС, с което пък не е налице законово основание именно на тази база да бъде издадена заповед за прилагане на ПАМ. Вярно е, че в закона е предвидена и друга алтернатива, тоест при издаване на заповед за временно отнемане на свидетелство за правоуправление на съответното лице също е възможно да бъде приложена такава ПАМ, но издаващият орган е издал заповедта именно на основание, че Б. С. Р. е бил лишен от право да управлява МПС към момента на издаване на заповедта, а това реално и фактически не е било налице към момента на издаване на заповедта. Ето затова смятам, че издадената заповед страда от порока „материална незаконосъобразност“, не са били налице основанията за нейното издаване и според мен противоречи на закона, поради което Ви моля изцяло да я отмените. Моля да постановите съдебен акт в този смисъл. Моля да ни присъдите разноски по делото, за което Ви представям списък на разноските. 

ОТВЕТНИКЪТ – Не съм съгласен с изложеното от адвоката на жалбоподателя. Заповедта е издадена законосъобразно, съгласно чл. 150а, в който е предвидено, че лице, което е лишено от правото да управлява превозно средство по административен път и с влязло в сила решение на съда или е лишено от право да управлява МПС по чл. 171, от т.1-4, като респективно заповедта е издадена по чл. 171, т. 2а, като там също е изписано, че се прекратява регистрацията на МПС на собственика, който е предоставил управлението на МПС на лице, което е лишено от право да управлява МПС по чл. 171, т.1-4. Това е регламентирано в ЗДвП и това са последните промени, по които работим.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:25 часа.

            Протоколът се изготви на 13.10.2020 година.

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                    

 

                                                                                                                

Секретар: