П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 13.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Валентина Радева-Ранчева

сложи за разглеждане адм. дело № 855 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 11:21 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. К.Р., преупълномощен от адв. Д.Н., назначен за процесуален представител на жалбоподателя.

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН ПРИ ДАБ, РПЦ - ХАРМАНЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО се явява прокурорът Валентина Радева-Ранчева.

 

По хода на делото:  

Адв. Р. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. - Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от И.А. против Решение № УПХ-97/04.09.2020 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли на ДАБ при МС.

Докладва се придружително писмо вх.№5364/18.09.2020 г., с което е изпратена административната преписка по издаване на оспореното решение.

 

Адв. Р. – Поддържам жалбата. Да се приеме административната преписка. Няма да соча други доказателства. Нямам доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да бъде приета в цялост изпратената административна преписка. Нова справка за държавата по произход на жалбоподателя няма да соча, тъй като към момента няма изменение на ситуацията в М.. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети изпратените такива с придружително писмо вх.№5364/18.09.2020 г., представляващи административна преписка по издаване на оспореното решение и като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото документите по опис, изпратени с придружително писмо вх.№х5364/18.09.2020 г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение /от лист 8 до лист 42 от делото/.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Р. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да уважите подадената жалба от моя доверител против решението на Интервюиращия орган при ДАБ, като считам същото за неправилно и незаконосъобразно. Моля да приемете, че са налице съществени процесуални нарушения на административно-производствените правила. Административният орган не е обсъдил детайлно каква е ситуацията в страната по произход на търсещото закрила лице. Единствено в атакуваното решение  е цитирал една малка част от справката от 14.08.2020 г. относно страната по произход на жалбоподателя. В този смисъл считам, че интервюиращият орган не е извършил детайлно анализиране на актуалната политическа и икономическа обстановка в Кралство М. и следователно решението му се явява немотивирано.

На следващо място, в жалбата се излагат доводи за допуснати съществени нарушения на материалните разпоредби на закона, с които ще моля да се съобразите. Моля да обърнете внимание на факта, че от проведеното интервю с доверителя ми той посочва, че е бил арестуван в страната си, но това обстоятелство въобще не е обсъдено от административния орган.

С оглед на гореизложеното считам, че И.А. отговаря на условията за предоставяне както на статут на бежанец, съгласно чл. 8 от ЗУТ, така и най-вече на хуманитарен статут, тъй като са налице предпоставките на чл. 9 от ЗУТ, поради което Ви моля да уважите жалбата като основателна и отмените атакуваното решение.

Ст.юрк. Х. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на И.А. - гражданин на М., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна. Считам, че процесното решение е правилно и законосъобразно, съобразено е с материалния закон и не са допуснати нарушения на ЗУБ. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо административен Съдия, намирам жалбата за неоснователна, а процесното решение за правилно и законосъобразно.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 11:26 часа.

            Протоколът се изготви на 13.10.2020 година.

 

 

                                               СЪДИЯ:

 

                                                                                                          Секретар: