П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

      Членове: ПЕНКА КОСТОВА

РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА - ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане АНД/К/ № 591 по описа за 2020 година

докладвано от Председателя

На именното повикване в 10.11 часа се явиха:

 

ВНОСИТЕЛЯТ на предложението за възобновяване ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от прокурорът Цвета Пазаитова.

ОТВЕТНИКЪТ по предложението за възобновяване ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „МЕДИЦИНСКИ ОДИТ“ /ИАМН/, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

Съдът докладва постъпила молба с вх. №5597/30.09.2020 г. от процесуалния представител на ответник, в която заявява, че е в невъзможност да се яви за днешното съдебно заседание. Не възразява да бъде даден ход на делото, ако не са налице процесуални пречки за това. Няма искания за нови доказателства.

            ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.И.Г., призован за днешното съдебно заседание по реда на чл.18а, ал.8, т.1 от АПК по месторабота, явява се лично.

            ПРОКУРОРЪТ – Считам, че няма процесуални пречки да бъда даден ход на делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.И.Г. – Не съм наясно с образуваното наказателно производство. Аз вече съм си платил глобата и нямам интерес да се възобнови това наказателно производство.

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

            Докладва се Предложение за възобновяване на АНП на основание чл.72, ал.1, пр.2, във вр.чл.70, б.“д“ от ЗАНН по НП №27-200/15.11.2018 г. издадено от Изпълнителен директор на ИА „Медицински одит“.

            ПРОКУРОРЪТ – Поддържам предложението. Да се приеме наказателното производство. Нямам доказателствени искания.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.И.Г. – Няма да соча доказателства.

            Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА към настоящото дело ДП №40/2018 г. по описа на ОСО при Окръжна прокуратура – Хасково, състоящо се от V тома.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, поддържам предложението за възобновяване на административнонаказателното производство. В случая е налице разследване по ДП №40/2018 г. по описа на ОСО при Окръжна прокуратура – Хасково. Разследва се престъпление по чл.123, ал.1 от НК, за което в процеса на разследване, въз основа на приложените експертизи са налице основания за това престъпление, във връзка с извършена хирургична консултация. Нарушени са текстове от Закона за здравето, за които текстове д-р П.Г. е бил наказан с НП №27-200/15.11.2018 г. издадено от Изпълнителен директор на ИА „Медицински одит“. Това НП е влязло в сила и наказанието глоба в размер на 300.00 лв. е платено. В предложението на Окръжна прокуратура – Хасково са изложени мотиви, че е налице идентичност между текстовете, за които се приема, по наказателното производство, че е извършено нарушение и текстовете, които са били основание за налагане на административното наказание от Закона за здравето. С оглед на изложените мотиви и с оглед избягване на принципа за двойната наказуемост Ви моля да отмените НП, като приемете, че деянието, за което е реализирана административнонаказателната отговорност съставлява и престъпление.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.И.Г. – Нямам какво да добавя.

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.21 часа.

Протоколът се изготви на 07.10.2020 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

 

 

Секретар: