П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

      Членове: ПЕНКА КОСТОВА

РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА - ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане АНД/К/ № 711 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Пенка Костова

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ ОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от юрк. П. М., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР - СОФИЯ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Цвета Пазаитова.

ЮРК. М. – Да се даде ход на делото.

            ПРОКУРОРЪТ - Моля за ход на делото.

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

            Докладва се касационната жалба против Решение №114/15.06.2020 г. на Районен съд - Хасково, постановено по АНД №38/2020 г.

            Докладва становище по касационна жалба с изх. №85-03-266(6)/24.07.2020 г. от процесуалния представител на ответника ведно с Пълномощно изх. №12-00-7/03.07.2020 г.

ЮРК. М. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания. Моля да бъде даден ход на делото по същество.

            ПРОКУРОРЪТ – Намирам касационната жалба за неоснователна. Нямам доказателствени искания.

            Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА към настоящото дело АНД №38/2020 г. по описа на Районен съд – Хасково ведно с всички приобщени писмени доказателства.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЮРК. М. – Уважаеми административни съдии, поддържам касационната жалба и считам решението на Районен съд – Хасково за неправилно. Моля да преразгледате спора, като отмените обжалваното решение и вместо него да постановите друго, с което да отмените изцяло НП, издадено от Зам. председателя на ДАМТН. За да измени НП, районният съд е приел, че не са настъпили вредни последици нито за гражданите, нито за околната среда или за инфраструктурата както и, че е налице едно последващо поведение на концесионера по отстраняване на констатираните в НП нередности, като вместо да приложи чл.28 от ЗАНН, първоинстанционният съд приема само алтернативното искане на Община Минерални бани за намаляване на размера на наложената административна санкция до специалния минимум. Районният съд не е приел останалите съображения на Община Минерални бани извън тези за намаляване на административната санкция. По отношение на неправилното приложение на материалния закон, същият не дава отговор дали не е налице хипотезата на чл.54 от ЗАНН, а именно: дали деянието, обективирано в НП изобщо е нарушение. На второ място ако е нарушение дали следва да се вмени във вина на наказаното лице – Община Минерални бани.

В касационната жалба подробно сме разгледали основния спорен момент, на който районният съд не дава отговор: дали язовир „К. д.““ е малък или голям язовир, но за да се установи това трябва да има технически данни за височината на стената, за водния му напор, за водосборната му област. Всички тези отрицателни факти следва да бъдат отразени от междуведомствена комисия, каквато изобщо не е назначавана. По отношение степента на потенциална опасност, същата следва да се установи от друга комисия, която се назначава от областния управител. Такива комисии изобщо не са назначавани, поради което и не може да се прецени дали язовир „К. д.““ е малък или голям. Всъщност за този язовир няма как да се определи дали не попада сред изключените от контрол малки язовири. Дори в съдебното заседание при разпит на служител от ДАМТН, самият той заяви, че действително технически данни за язовир „К. д.““ няма изобщо.

С оглед на изложеното Ви моля да отмените решението на Районен съд - Хасково и да отмените НП. Моля да присъдите юрисконсултско възнаграждение в полза на Община минерални бани, за което представям списък на разноските.

            ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам касационната жалбата за неоснователна и моля да бъде оставена без уважение. Считам, че решението на районния съд, с което е изменено НП относно размера на наложеното административно наказание, е правилно и законосъобразно, поради което моля да бъде оставено в сила.

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11.06 часа.

Протоколът се изготви на 07.10.2020 година.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

 

 

Секретар: