П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 07.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

      Членове: ПЕНКА КОСТОВА

РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА - ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Николай Гугушев

сложи за разглеждане АНД/К/ № 654 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Росица Чиркалева - Иванова

На именното повикване в 11.47 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. Д. Н., надлежно упълномощен по делото, с пълномощно пред първата инстанция.

            ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА РИОСВ - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Николай Гугушев.

ЮРК. Н. – Да се даде ход на делото.

            ПРОКУРОРЪТ - Да се даде ход на делото.

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

            Докладва се касационната жалба против Решение №12/26.06.2020 г. на Районен съд - Ивайловград, постановено по НАХД №3/2020 г., без доказателствени искания.

Докладва постъпила молба с вх. №5779/07.10.2020 г. от процесуалния представител на ответника, в която заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, не възразява да бъде даден ход на делото, няма доказателствени искания, излага съображения по съществото на спора.

СТ. ЮРК. Н. – Поддържаме изцяло касационната жалба. Няма да сочим нови доказателства.

            ПРОКУРОРЪТ – Намирам жалбата за неоснователна. Нямам доказателствени искания.

            Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна и

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА към настоящото дело НАХД №3/2020 г. по описа на Районен съд – Ивайловград за 2020 г. ведно с всички приобщени писмени доказателства.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

СТ. ЮРК. Н. – Уважаема госпожо председател, считаме, че така установеното административно нарушение не е изяснено по безспорен начин. Мотивите ни са същите както и пред първоинстанционния съд, а именно, че не е посочено конкретното място на установяване на административното нарушение както и кой е извършителят. От приложените по делото доказателства е видно, че не е установено местоположението, където превозно средство „М.“, модел ***, рег. ********, е разтоварило строителните отпадъци, а също така водачът на сметоизвозващата машина не е със снета самоличността. Това навежда на довод, че вероятно самият акт не е съставен присъствено. Пред първоинстанционния съд, от разпита на актосъставителя и шофьора, който го е придружавал, се установи, че те са видели всичко през прозореца на колата, в която са били, което не доказва по безспорен начин наличие на админстративно нарушение, което е вменено на Община Ивайловград, което е сериозно нарушение на административно производствените правила при съставянето и издаването на АУАН, по който ние сме възразили, а по-късно и НП.

В хода на съдебното производство бе изяснено, че към настоящия момент отпадъци на посочената местност „М.“ няма и площта е рекултивирана, видно и от самите протоколи от последващи проверки, приложени по делото. Ние направихме възражение по самия АУАН, но административнонаказващият орган не се съобрази и не го отмени.

С оглед на изложеното Ви молим да отмените изцяло Решение №12/26.06.2020 г. на Районен съд - Ивайловград, постановено по НАХД №3/2020 г. като неправилно и необосновано. Молим да постановите решение, с което да отмените НП №58/14.01.2020 г. на Директора на РИОСВ – Хасково. Молим да ни бъдат присъдени разноски по делото за юрисконсултско възнаграждение.

            ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, уважаеми административни съдии, моето становище е, че административното нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, поради което Ви моля да оставите в сила въззивното решение като правилно, обосновано и законосъобразно

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11.53 часа.

Протоколът се изготви на 07.10.2020 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

 

 

Секретар: