П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 569 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 11.37 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.А.К., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. Д.О., надлежно упълномощен.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМЕСТНИК-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт И., с приложено по делото пълномощно.

                        Адв. О.  – Няма пречки и моля да се даде ход на делото.

                        Юриск. И. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. О. – Уважаема госпожо Председател, поддържаме жалбата на основанията, посочени в нея. Направили сме няколко доказателствени искания, но ако се отделят като безспорни посочените факти, няма да ги поддържаме. Да се приеме преписката.

                        Юриск. И. – Оспорваме жалбата. Да се приеме представената по делото административна преписка. Методиката, която е поискана с жалбата, сме я приложили по делото.

                        Адв. О. – Госпожо Председател, ако се отдели като безспорен факта относно наличния брой кошери и за спазване изискванията на Наредба № 4, като това касае наличието на нужния брой кошери и спазване на базовите изисквания, съгласно Приложение 2 от наредбата, което касае биологичното пчеларство, няма да поддържаме искането за допускане на гласни доказателства.

                        Юриск. И. – Възразявам по искането за допускане на гласни доказателства, защото достатъчно подробно е мотивиран отказа. Свидетелите ще докажат броя кошери, така ли да го разбирам?

                        Адв. О. – Да, това целим да докажем, тъй като по някои от делата се оспорва, че кошерите не са били налични. Има една болест нозематоза, която покосява изцяло пчелните семейства, но си има ред, който се заявява чрез ветеринарния техник, който наблюдава пчелина и така се установява, че има форсмажорни обстоятелства за наличието на определения брой кошери, а в нашия случай кошерите си ги има и е нямало болести. Затова именно сме го направили това искане, а и защото самото биологично пчеларство изисква да не се устройват на разстояние от 10 км от други племенни пчелини и на 300 м от съседни пчелини. Това са всъщност базовите изисквания по Приложение 2 от наредбата. Така че със свидетелите ще докажем, че тези изисквания са налице и че тези пчелини са устроени на места, които отговарят за биологично пчеларство.

                        Юриск. И. – А сертификат имате ли, тъй като заявлението е  чекнато в преход, че ще стане биологично.

                        Адв. О. – Чекването, госпожо Председател, се прави от служител на Разплащателна агенция. Тези заявления се попълват на място при служител в Разплащателна агенция. Те дори са на компютъра готови, а самият пчелар отива и само се подписва.

                        Юриск. И. - Възразявам срещу това, тъй като чекването се прави от лицето, което подава заявлението. Попълването се прави в Общинска служба „Земеделие и гори“, а не в ДФ „Земеделие“, има голяма разлика. В ДФ „Земеделие“ те идват вече готови и ние само ги обработваме. Бенефициентът влиза, пред служител се подписва и чекира за какво кандидатства лично той и няма как това да го е направил служител.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в изпратената от ответника административна преписка с придружително писмо вх. № 4135/24.07.2020 г.

                        Искането направено в жалбата за прилагане на методиката, въз основа на която е изчислена общата оторизирана сума, съответно и начинът на изчисляване, съдът намира, че следва да остави без уважение, доколкото констатира, че цитираната в уведомителното писмо методика е приложена от административния орган в административната преписка.

                        Следва във връзка с твърденията на жалбоподателя, да се даде възможност на същия да ангажира гласни доказателства за датата на следващото съдебно заседание, чрез разпит на двама свидетели при режим на довеждане.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от ответника със придружително писмо вх. № 4135/24.07.2020 г. документи, представени по опис и находящи се от л. 10 до л. 154 включително по делото.    

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за изискване от ответника на методиката, въз основа на която е изчислена общата оторизирана сума за подпомагане.

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя да ангажира за датата на следващото съдебно заседание гласни доказателства, при режим на довеждане на двама свидетели. 

                        Адв. О. – Госпожо Председател, моля да се изиска и приложи предходното дело, във връзка с изпълнението на решението по което е издадено оспорваното уведомително писмо.

                        Юриск. И. – Не възразявам да се изиска адм. дело № 366/2018 г. по описа на АдмС – Сливен.

                        Съдът намира, че за правилното изясняване на делото от фактическа страна, следва да изиска от АдмС – Сливен адм. дело № 366/2018 г. по описа на същия съд, доколкото оспореното в настоящото производство уведомително писмо е издадено във връзка с изпълнение на влязлото в сила решение по това дело.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДА СЕ ИЗИСКА от АдмС – Сливен адм. дело № 366/2018 г. по описа на същия съд за прилагане по настоящото дело, като същото да бъде изпратено в 14-дневен срок от получаване на изготвеното за целта писмо.

                        Адв. О. – Нямаме други искания на този етап от производството.

                        Юриск. И. - Нямаме други доказателствени искания на този етап от производството.

                        За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 10.12.2020 г. от 10.20 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 11.47 часа.

                        Протоколът се изготви на 08.10.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: