П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета А.

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 360 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 13.00 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „БИО – ЛИДЕР 8“ ЕООД – с. С., редовно призован, не изпраща представител.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ, редовно призован, се представлява от гл. юрисконсулт Р.Д., надлежно упълномощена.

                        Юриск. Д. – Моля да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Юриск. Д. – Моля да отхвърлите предявената жалба, тъй като считаме същата за неоснователна и недоказана. Моля да бъдат приети всички доказателства, представени от МЗХГ. Представям и моля да приемете като доказателства по делото Заповед № РД-04-15/01.07.2019 г. на Директора на ОД „Земеделие“ - Хасково за назначаване на лица, които да извършат теренни проверки за кампания 2019 г.; протоколът, описан в придружителното писмо от Дирекция „Идентификация на земеделските парцели“, с подписа на изготвилия го мл. експерт Р. А. и утвърждаването му от директора на ОД „Земеделие“ – Хасково, както и работна карта, изготвена от мл. експерт Р. А., която е задължителна, съгласно приложените от министерството указания. Тя се изготвя, за да се извърши проверка на блока, изпратен като такъв за проверка от министерството. Представям тези доказателства във връзка с компетентността на лицата, извършили проверката и понеже по силата на разпоредбите на приложената от министъра заповед, с която се определят правилата на извършване на теренни проверки, в нея е описано, че директорът на ОД „Земеделие“ с изрична заповед определя лицата, които да отидат на място. Представям също така разпечатани снимки от приложения по делото диск, които да приложите по делото и които представям за улеснение на съда.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите приложени към жалбата, административната преписка по издаване на оспорената заповед, постъпила с писмо вх. № 3645/03.07.2020 г., както и днес представените доказателства от пълномощника на ответника. Също така съдът счита, че следва да приложи по делото представения с преписката компактдиск, както и днес представените снимки, представляващи разпечатани на хартиен носител такива от диска, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложеното към жалбата възражение вх. № 70-103/09.01.2020 г., изпратените от ответника със съпроводително писмо вх. № 3645/03.07.2020 г. документи в заверен вид, а именно: Заповед РД09-790/06.08.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите, ведно с приложение 1 и приложение 2 към същата; Заповед РД09-228/28.02.2020 г. на Министъра на земеделието, храните и горите; Заповед РД46-485/27.11.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите; писмо № 11-276/26.06.2020 г. от Директора на Дирекция „Идентификация на земеделските парцели“, както и днес представените от пълномощника на ответника заверени копия от Заповед № РД-04-15/01.07.2019 г. на Директора на ОД „Земеделие“ – Хасково; Протокол № НКV-05-RA-21178/07.10.2019 г. и работна карта.

                        ПРИЛАГА по делото компактдиск и снимков материал – 12 л.

                        Юриск. Д. – Госпожо Съдия, по отношение на искането на жалбоподателя за назначаване на съдебно-агротехническа експертиза моето становище е, че такава не следва да бъде назначавана. Резултатите от проверката, отразени в протокола, на базата на който е издадена заповедта за проекто слоя, както и заповедта за окончателния слой, отразените резултати са на база извършена проверка през 2019 г. и се отнасят за заявяване за подпомагане и плащане по схеми и мерки за кампания 2019 г. Считам, че към настоящия момент една експертиза от проверка на място или на документите, които са приложени, не би могла да отговори на въпросите, които така или иначе не са ясно поставени, но принципно не би ни дала повече яснота относно състоянието на заявените площи от бенефициента за кампания 2019 г.

                        Съдът като взе предвид становището на ответника, както и обстоятелството, че в днешното съдебно заседание жалбоподателят не се явява, а съответно и не поддържа искането си за експертиза, като освен това не поставя конкретни въпроси относими към процесния случай, намира, че искането за назначаване на съдебно-агротехническа експертиза, обективирано в жалбата, следва да се остави без уважение, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя за назначаване на съдебно-агротехническа експертиза.

                        Юриск. Д. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Юриск. Д. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отхвърлите така предявената жалба. Считаме, че същата е неоснователна и недоказана. Не са посочени конкретни законови разпоредби, нарушени при издаване на заповедта на министъра. Но за яснота по делото, искам да изложа следното:

                        Със Заповед РД46-485/27.11.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите е одобрен проект на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“. В нея подробно е разписано къде да бъде обявена, как земеделските стопани могат да направят проверка на проекта на слоя по отношение на БЗС-тата, които те заявили, като това става чрез сайта на ДФ „Земеделие“, както и на място в общинските служби по земеделие. Колегите от общинските служби по земеделие имат достъп, както до заявените от бенефициентите площи за подпомагане, защото това заявяване се прави чрез общинската служба по земеделие, така и до обхвата на проекта на слоя „Площи, допустими за подпомагане“. Съгласно заповедта на министъра, те са длъжни да съдействат на всеки бенефициент да разгледа и да прецени от заявените от него площи, каква част остават извън проекта, одобрен със заповедта на министъра, както и да генерират едно възражение по образец, което чрез Общинските служби по земеделие и Областните дирекции по земеделие, в определен в заповедта на министъра от ноември 2019 г. срок, следва да бъдат изпратени в Министерство на земеделието, храните и горите. В тази заповед е описано, че на база тези възражения, които ще бъдат допълнително разгледани, както и на база на всички способи, уредени в наредбата и в ЗПЗП, ще бъде одобрен окончателен слой „Площи, допустими за подпомагане“. В срока, определен в заповедта, няма генерирано възражение от страна на дружеството- жалбоподател, след което няма какво да се разглежда от страна на дирекцията в министерството, която пък предлага на министъра окончателния слой, с оглед на което със Заповед РД09-228/28.02.2020 г. е одобрен окончателен слой „Площи, допустими за подпомагане“. Съответно заповедта е обявена и считам, че няма нарушения при издаване и на двете заповеди. Считам, че те са правилни и законосъобразни, издадени са от компетентен орган, в кръга на неговите правомощия. След подадено възражение в срок, което пише, че е приложено към жалбата, но ние нямаме екземпляр от него, но съгласно становището на компетентната Дирекция „Идентификация на земеделските парцели“, те са го разгледали и след подаване на жалбата са направили трета проверка на документите, снимките, измерванията и всичко, свързано с конкретния казус, и потвърждават правилността на обхвата на слоя „Площи, допустими за подпомагане“ по отношение на дружеството-жалбоподател „Био-Лидер 8“.

                        На следващо място, от представените документи се вижда, че заявените БЗС-та са с трайни насаждения - вишни. От приложените снимки с координати, както и от работната карта е очевидно, че на процесните имоти няма живи трайни насаждения, годни за подпомагане. В протоколите в съответната графа е описано каква е причината да бъдат изключени те, коя разпоредба на наредбата е нарушена, както и площите, които остават извън слоя „Площи, допустими за подпомагане“. В изкуствено генерираната таблица от компетентната дирекция, създадена с цел улесняване на съда, отново е описано кое е землището, кандидатът за подпомагане, парцелите, както и площите, останали извън проекто слоя и извън окончателния слой, описани са и протоколите, и снимките, направени от колегата. Считам, че цялостно в процедурата няма нарушения, които биха могли да опорочат тази процедура. Считам, че от представените доказателства е видно, че кандидатът не е спазил изискванията за подпомагане, с оглед на което правилно площите, стопанисвани от него, са изключени от слоя „Площи, допустими за подпомагане“.

                        С оглед на всичко изложено, моля да отхвърлите така предявената жалба и да ни присъдите разноски.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 13.14 часа.

                        Протоколът се изготви на 08.10.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: