П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Делчо Лавчев   

сложи за разглеждане адм. дело № 695 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 13.30 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ У.Б., уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. С.М., назначена за процесуален представител на същия, във връзка с допусната по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН при РПЦ ХАРМАНЛИ към ДАБ (В. И.), уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от старши юрисконсулт Х., надлежно упълномощена от преди.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, уведомени от предходното съдебно заседание, се явява прокурор ЛАВЧЕВ.

                        Адв. М. – Да се даде ход на делото.

                        Ст. юриск. Х. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу решение на интервюиращ орган на ДАБ, с което е приета като явно неоснователна молбата на жалбоподателя за предоставяне на закрила.

                        Адв. М. – Поддържам жалбата така, както е депозирана в съда. Моля да приемете представените с административната преписка писмени доказателства. Няма да соча други доказателства.

                        Юриск. Х. – Уважаема госпожо Съдия, считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка, както и да приемете докладна записка вх. № 665/13.08.2020 г. за чужденци, потърсили закрила, напуснали РПЦ – Харманли и са в неизвестност. Относно справка за държава на произход, няма да представя нова такава, тъй като е използвана последната актуална и в момента няма промяна в обстановката в страната.

                        ПРОКУРОРЪТ – Жалбата е допустима. Относно нейната основателност ще взема становище в хода по същество. Да се приеме представената административна преписка, както и допълнително представената от ответника докладна записка. Други доказателства няма да соча.

                        Адв. М. - Не възразявам да се приеме днес представеното от ответника писмено доказателство.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, както и днес представената от пълномощника на ответника докладна записка вх. № 665/13.08.2020 г. относно чужденци, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли, сред които, видно от отбелязването в т. 4, е и настоящият жалбоподател, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо изх. № УП-15611/05.08.2020 г. по опис от 24 пункта, както и днес представената докладна записка вх. № 665/13.08.2020 г. относно чужденци, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли.

                        Адв. М. - Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля за ход по същество.

                        Юриск. Х. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        ПРОКУРОРЪТ - Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. М. – Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с което да уважите жалбата на У.Б. от Т., като основателна и отмените решението на интервюиращ орган при ДАБ, с което се отказва статут на жалбоподателя на бежанец и хуманитарен статут. Считам отказа за незаконосъобразен, освен по изложените в жалбата основания, така и със следното становище:

                        Моля съдът да вземе предвид личното положение на жалбоподателя, което включва реална заплаха за живота и свободата на същия. Считам, че изводите на интервюиращия орган на ДАБ относно целите на пребиваване на жалбоподателя в Република България, са формирани изцяло само въз основа на неговото устно изложение, като е възможно той да не е добре ориентиран в смисъла и съдържанието на изложените от него факти и обстоятелства относно пребиваването му в България. Административният орган е игнорирал изцяло изложените от жалбоподателя аргументи за причините да напусне страната си на произход Т., които са свързани с наличието на заплаха за живота и свободата му.

                        Предвид всичко изложено, както и с оглед събраните доказателства по делото, моля да постановите решение, с което да отмените решението на административния орган, като незаконосъобразно и да уважите искането на жалбоподателя У.Б. за отмяна на процесното решение.

                        Юриск. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на У.Б., гражданин на Т., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Изложените мотиви правилно са обсъдени в решението на административния орган като лични и икономически. Липсата на работа и лошото финансово състояние са все обстоятелства, които не попадат в предметния обхват на ЗУБ.

                        Подробности съм изложила в писмените си бележки, които представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

                       

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, решението на интервюиращия орган е правилно и законосъобразно, с оглед на което считам, че следва да бъде оставена без уважение депозираната срещу него жалба. Моля за Вашето произнасяне в този смисъл.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 13.38 часа.

                        Протоколът се изготви на 08.10.2020 година.

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: