П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 09.10.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на девети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане адм. дело № 790 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.41 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.М.З.А., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

ОТВЕТНИКЪТ Зам.-Председател на Държавната агенция за бежанците при МС, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Трендафилов.

Съдът докладва:

В изпълнение разпореждане на съда от предходно съдебно заседание, е постъпило писмо вх.№ 5714/05.10.2020г., от Административен съд – София-град /АССГ/, ведно с  приложено към него определение от 23.09.2020г., за насрочване на дело в открито съдебно заседание.

Постъпила е молба от адв. Д.Т.-процесуален представител на К.М.З.А., в която сочи съображенията си във връзка с прекратяване на производството. Излага предходни свои становища по същество.

Ст.юрк. Х. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Не са налице пречки и моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Ст.юрк.Х. – Моля за възможността да ангажирам допълнителни доказателства, относно представените документи от съпругата на жалбоподателя, копирани от нейната преписка и обсъдени в решенията на Зам.-Председателя: удостоверение за завършено образование за медицински сестри, служебна карта, предупредително писмо, подадена жалба от съпругата на К.М.З.А.. Моля да приемете и Решение №1973/17.09.2020г. на Зам.-Председател на Държавната агенция за бежанците, с което отказва да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут на съпругата на жалбоподателя. Връчено е на 05.10.2020г. и към момента нямаме подадена жалба по това решение. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат  представените доказателства. Считам делото за изяснено.

Съдът намира, че следва да бъдат приети като писмени доказателства по делото, представените в днешното съдебно заседание документи и

О П Р Е Д Е Л И :

          ПРИЕМА  като писмени доказателства: Решение №1973/17.09.2020г. на зам.-Председател на ДАБ при Министерски съвет; Удостоверение за завършено образование за медицински сестри  рег.№УП 15449/06.07.2020г.; служебна карта на А.Б.Д. с рег.№УП 15449/06.07.2020г.; свиделелство за придобиване на правоспособност за медицински сестри и акушерки, рег.№УП 15449/10.02.2020г.; Предупредително писмо до А.Б.Д. с рег.№УП 15449/10.02.2020г.;  съдържание на подадена жалба рег.№УП 15449/10.02.2020г.

            Ст.юрк. Х. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

С оглед на изложеното и предвид, че страните не правят нови доказателствени искания, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Ст.юрк. Х. –Моля, да отхвърлите жалбата на К.М.З.А., гражданин на Ирак, срещу решението на Зам.-Председателя на Държавната агенция за бежанците при МС, като неоснователна и недоказана. Считам, че в постановеното решение са спазени общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. В решението са преценени всички правнозначими факти, свързани с личното положението на жалбоподателя с държавата му по произход - Ирак, като считам , че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Посочените мотиви за исканата международна защита, считам, че са правилно анализирани, мотивирани и обосновани в решението на Зам.-Председателя на ДАБ. Искам да обърна вниманието Ви, на АД №1036/2020г. по описа на ВАС, по което има подобен казус и влязло в сила решение, по отказ на ДАБ. Цитирала съм този казус в писмените си бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че административният орган много внимателно е визирал съобщената бежанска история и правилно е стигнал до извода, че няма основание за предоставяне на закрила. Бежанската история е неумело сглобена, с цел да се предаде вид, че са налице основания за това. Конкретно за молителя, няма съобщени данни за преследване, основани на някои от признаците, заради които се допуска предоставяне на закрила. Не е изчакан и резултат от търсената закрила в държавата  по произход. Всъщност желанието им е осигуряване на спокоен живот в Западна Европа. Специалните правила в ЗУБ предвиждат адрес за кореспонденция да бъде този, който е вписан в регистрационната карта, т.е. центърът в гр. Х., поради което твърденията за нарушена родова подсъдност са неоснователни и искането за прекратяване на производството е абсолютно недопустимо. Предвид изложеното,  считам, че решението на Зам.-Председателя на Държавната агенция за бежанците следва да бъде потвърдено.

Съдът ще постанови решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.47 часа.

Протоколът се изготви на 09.10.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

 

 

Секретар: