П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 15.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на петнадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Делчо Лавчев

сложи за разглеждане исково адм. дело № 743 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:09 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ „Марчела ауто“ ООД – гр.Х., редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

От адв. Г.Д.Х., в качеството му на пълномощник на ищеца, е постъпило становище под вх. №5995/14.10.2020 г., в което заявява, че няма да присъства на делото в днешното съдебно заседание, но не възразява да бъде даден ход. Същият заявява, че поддържа изцяло подадената молба, няма да сочи нови доказателства, моли за уважаване изцяло на исковата претенция и присъждане на разноските по производството, съобразно представения към това становище договор за правна защита и съдействие, както и платената държавна такса.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – София, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представлява.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурорът Делчо Лавчев.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните, не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание.

Като констатира, че приложеното към исковата молба платежно нареждане за плащане на държавна такса удостоверява внасянето на държавна такса в размер на 10 лв. за образуване на настоящото производство, което не съответства на размера на дължимата такса, съобразно разпоредбата на чл. 2а, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, доколкото съобразно тази разпоредба по исковете за обезщетение по ЗОДОВ се събира такса от юридически лица в размер на 25 лв., а по делото няма доказателства ищецът, който е юридическо лице, да е такова с нестопанска цел, за да дължи такса в размер на 10 лв., съдът намира, че следва да задължи ищеца, в 7-дневен срок от писменото му уведомяване, да довнесе по сметката на АдмС - Хасково допълнително сумата от 15 /петнадесет/ лв. за заплащане на държавна такса за производството до пълния дължим размер от 25 лв., като го предупреди, че при невнасяне на същата и непредставяне на вносната бележка по делото в този срок, ще бъде осъден за заплащането й в полза на съда със съдебното решение.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЗАДЪЛЖАВА ищеца, в 7-дневен срок от писменото му уведомяване, да довнесе по сметката на АдмС - Хасково допълнително сумата от 15 /петнадесет/ лв. за заплащане на държавна такса за производството до пълния дължим размер от 25 лв., като го

ПРЕДУПРЕЖДАВА, че при невнасяне на същата и непредставяне на вносната бележка по делото в този срок, ще бъде осъден за заплащането й в полза на съда със съдебното решение.

Докладва се постъпилата искова молба, с която ищецът „Марчела ауто“ ООД-гр.Хасково претендира ответникът Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – София да бъде осъдена да му заплати обезщетение в размер на 350 лв., произтичащо от заплатеното адвокатско възнаграждение по АНД №811/2019 г. по описа на РС-Хасково, с решението по което е отменено Наказателно постановление № 45-0000161/10.06.2019 г. на главен инспектор при ОО „АА“ – Хасково, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на влизане в сила на решението за отмяна на наказателното постановление, до окончателното й изплащане.  

Докладва се и постъпилият от пълномощника на ответника гл.юрк. И.Д.-Л. писмен отговор на исковата молба, в който искът се оспорва изцяло. Твърди се, че приложените към исковата молба доказателства не установяват по безспорен и категоричен начин основния подлежащ на доказване факт, а именно, че сумата в размер на 350 лв. по договор за правна помощ без номер е действително платена от ищеца на процесуалния му представител. Претендира се отхвърляне на иска като неоснователен е недоказан.

ПРОКУРОРЪТ – Относно основателността на иска ще изложа становище след приключване на съдебното дирене. Да се приемат представените по делото доказателства. Няма да соча нови доказателства. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмено доказателство по делото пълномощно с рег.№ РД-13-4/28.02.2020 г., както и да приложи към настоящото дело до окончателното му решаване във всички инстанции на изисканото по служебен ред АНД №811/2019 г. по описа на РС – Хасково и като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото пълномощно с рег.№ РД-13-4/28.02.2020 г.

ПРИЛАГА към настоящото дело изисканото АНД №811/2019 г. по описа на РС – Хасково.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам иска за доказан както по основание, така и по размер, поради което Ви моля да го уважите. Считам, че следва да се произнесете в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:17 часа.

Протоколът се изготви на 15.10.2020 година.

 

                                                                                                                                                                                                                                 СЪДИЯ:                                                                 

 

Секретар: