П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 675 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 11:15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.А.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. А.Й., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата - Директор на Агенция „Митници“ към Министерство на финансите, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от гл.юрк. В.А., надлежно упълномощена, с представено пълномощно в днешното с.з.

 

По хода на делото:

Адв. Й. – Да се даде ход на делото.

Юрк. А.  - Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Заповед № 3590/24.07.2020 г. на Директора на Агенция „Митници“.

Докладва се че по делото с придружително писмо вх.№ 4693/18.08.2020 г. е постъпила административната преписка по издаване на оспорената заповед.

Докладва се писмен отговор с вх.№ 5105/04.09.2020 г., депозиран от ответника, чрез процесуалния му представител В.А..

Адв. Й. – Поддържам жалбата на посочените в нея основания. Да се приемат приложените към жалбата и изпратените от административния орган писмени доказателства. Също така за справка на съда и с оглед изложеното в жалбата, че не е налице съкращаване на щата, Ви представям извлечение от сайта на Агенция „Митници“, който е общодостъпен, от който е видно, че и към настоящия момент продължават да текат конкурси за заемане на длъжността, за която се твърди, че вече не съществува, поради което е прекратено служебното правоотношение на моя доверител. Също така считам, че представената административна преписка е непълна. Запознах се с представените с административната преписка писмени доказателства и с оглед направеното оспорване във връзка с подадената жалба от страна на административния орган и въпреки, че считам, че това длъжностно разписание е неприложимо към нашия случай, дотолкова, доколкото се касае за възстановяване на работник на работа, който е възстановен на работа по решение на съда, поради което считам, че влезлите в сила преди възстановяването му щатни разписания са ирелевантни за спора. Такава е и практиката на ВАС. Считам, че с оглед твърдяното в писмения отговор наличие на съкращаване на щата и по-специално на длъжността, заемана от моя доверител, е редно да бъде представено част от личното му трудово досие, касаещо прекратяването на служебните му правоотношения и възстановяването му на работа, а именно за периода от 01.01.2016г. до настоящия момент.

Също така, моля да се изиска от ответника да представят предходните и последващи щатни разписания след 10.10.2017 г., с оглед преценка дали действително е налице съкращаване на щата към датата на прекратяване на служебното правоотношение на моя доверител. След представяне на тези доказателства и в случай, че съдът уважи исканията ми, ще взема становище евентуално за назначаване на експертиза, ако се налага такава. Това са доказателствените ми искания на този етап.

Юрк. А.  - Оспорвам жалбата срещу заповедта на Директора на Агенция „Митници“. Да се приемат приложените по делото писмени доказателства. Възразявам срещу направените доказателствени искания, тъй като служебното досие на жалбоподателя не представлява част от административната преписка по издаване на процесната заповед. Представили сме необходимите длъжностни разписания, касаещи именно посоченото като основание промяна в структурата на Агенцията от 07.01.2019г., предходното преди 07.01.2019 г., както и актуалното към датата на прекратяване на служебното правоотношение, което е в сила от 27.07.2020 г. Считам, че длъжностни разписания, които касаят 2017г. са за период, който е ирелевантен  за съкращаването на щата. Смятам, че направените искания са неотносими към спора.

Адв. Й. – Относно направеното възражение за неотносимост на направените от нас доказателствени искания, считам, че следва да се направи съпоставка. Сега установявам, че аз разполагам само със щатното разписание от 2019г., а именно това, което касае предпоследното му прекратяване на служебното правоотношение. Всъщност едното, с което разполагам е в сила от 03.12.2018 г., а другото е за 2019 г. Не разполагам със щатното разписание за 2020 г. и в момента не мога да направя съпоставка и да взема становище дали това е достатъчно, тъй като обемът е достатъчно голям.

От ответната страна се твърди преструктуриране, твърди се обособяване на териториални дирекции, вследствие на което е било налице съкращаване на щата. След представяне на исканите от мен щатни разписания може хронологично да се проследи тази длъжност, със заповеди, с които се утвърждава съответното щатно разписание, дали води до намаляване или има  конкурс точно за длъжността, която той заема.

Юрк. А.  - Искам на уточня, че това не е в Териториална дирекция „Южна морска“, а е в Централно митническо управление, отдел „Митническо разузнаване и разследване“ и „Борба с наркотрафика“. Това е в друга структура на Агенция „Митници“.

Адв. Й. – То е в друга структура, но реално заповедта за прекратяване е с директора на Агенция „Митници“. Доверителят ми така или иначе работи в Агенция „Митници“.

Юрк. А.  - Така е, но те са различни структури и това преструктуриране на териториалното звено и териториалната административна структура води до намаляване на нейните щатни бройки. Също така длъжността „Митнически инспектор“ е заличена, а вече има „Инспектор Териториална дирекция на Агенция „Митници“ и „Инспектор в Агенция Митници“ по класификатор. Тоест от една длъжност стават две длъжности.

Адв. Й. – Госпожо Съдия, тогава по класификатор моля да задължите ответника да представят и длъжностните характеристики за тези нови длъжности, защото аз считам, че се касае само за трансформация в наименованието, във връзка с настъпилото преструктуриране, а не толкова в различие в условията за заемане на тази длъжност. 

Може да обобщим доказателствените ми искания така: Желая да се представят документите от личното трудово досие след 01.01.2016 г., да се представят щатните разписания за Териториална дирекция „Южна морска“ след 10.10.2017 г.,  ако има такива, които не са приложени по делото, както и да се представят длъжностните характеристики за длъжностите „Инспектор Териториална дирекция „Южна морска“ и „Инспектор в Агенция Митници“.

 

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към жалбата документи, посочените в описа към придружително писмо вх.№ 4693/18.08.2020 г., представени от страна на ответника и представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, както и да приложи за сведение по делото представеното в днешното съдебно заседание обявление за конкурси.

Съдът намира, че следва да задължи ответника да представи по делото находящите се в личното трудово досие на жалбоподателя К.А.С. документи, с дата след 01.01.2016 г. до момента, включително и последната подписана от жалбоподателя длъжностна характеристика.

Наред с това намира, че следва да задължи ответника да представи, ако не са налични и приобщени към доказателствения материал по делото, щатните разписания за Териториална дирекция „Южна морска“ след 10.10.2017 г.

Ответника следва да представи по делото и длъжностните характеристики на длъжностите „Инспектор в Териториална дирекция „Южна морска“ и „Инспектор в Агенция Митници“.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото приложените към жалбата документи, а именно: Заповед № 3590/24.07.2020 г. на ЗА Директор на Агенция „Митници“; Заповед № 3589/24.07.2020 г. на ЗА Директор на Агенция „Митници“; заявление от 23.07.2020 г.; Решение № 9546/14.07.2020 г. по адм.дело № 13914/2019 г. по описа на ВАС и Решение № 649/20.09.2019 г. по адм.дело № 93/2019 г. по описа на АдмС - Хасково; както и всички документи, подробно описани в описа към придружително писмо вх.№ 4693/18.08.2020 г. от страна на ответника /от лист 20 до лист 63 от делото/.  

ПРИЛАГА за сведение представеното в днешното съдебно заседание обявление за конкурси.

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи по делото следните документи:

-                     находящите се в личното трудово досие на жалбоподателя К.А.С. документи, с дата след 01.01.2016 г. до момента, включително и последната подписана от жалбоподателя длъжностна характеристика.

-                     щатните разписания за Териториална дирекция „Южна морска“ след 10.10.2017 г., ако същите не се налични и приобщени към доказателствения материал по делото.

-                     длъжностните характеристики на длъжностите „Инспектор в Териториална дирекция „Южна морска“ и „Инспектор в Агенция Митници“.

 

Адв. Й. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Юрк. А. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

 

За събиране на допуснатите в днешното съдебно заседание доказателства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 08.12.2020 г. от 11:15 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

 

Заседанието приключи в 11:35 часа.

Протоколът се изготви на 20.10.2020 година.

 

 

 

 

                                                          

                                                                                  СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                                  Секретар: