П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

 

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 816 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 11.13 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р., редовно призован за днешно съдебно заседание, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ - ХАСКОВО, редовно призован днешното съдебно заседание, се представлява юрк.Г., с пълномощно представено днес.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Да се гледа делото.

Юрк.Г. – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалба от В.Т.Р., насочена срещу Решение №ЗСП/Д-Х/1352 от 10.08.2020г. на Директор на Дирекция „СП“– Хасково.

Докладва се постъпил от ответната страна отговор по жалба с вх.№6024/15.10.2020г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените от СП документи.

Юрк.Г. – Оспорвам подадената жалба. Поддържам отговора по жалбата. Да се приеме представената от нас преписка.

Съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети представените с писмо вх.№6024/15.10.2020г. по опис от ответната страна писмени доказателства във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх.№6024/15.10.2020г. по опис от 7 пункта

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Водя един свидетел и моля да бъде разпитан, като ще разкаже, че живея сам, че лицето г-жа Б. не е в България от 20 години. Свидетеля е С. С., той е мой приятел.

Юрк.Г. – Не възразявам по така направеното доказателствено искане.

Съдът намира за относимо направеното доказателствено искане от жалбоподателя за разпит на свидетел, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА до разпит в качеството му на свидетел лицето С. С..

Свидетелят С. С. се въведе в съдебната зала.

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А- снета самоличност. Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Разкажете на съда, от кога се познаваме, с кого живея, има ли някой при мен и на стария адрес, и на този, който сега от общината ми дадоха?

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А – Откакто го познавам от 4-5 години сам живее. Ние сме приятели, ходя му на гости и никога не съм видял някой да живее при него. В. сега му дадоха жилище в кв. „Бадема“, а багажа му е на една вила на „Ямача“. Апартамента, който му дадоха от общината е за ремонт и багажа му е още на тази вила.

СЪДЪТ – Този апартамент кога му го дадоха?

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А – Преди 3-4 месеца от общината му го дадоха, но този апартамент иска много голям ремонт, не може да се живее вътре.

Преди това той живееше на уличка по „Илинден“ в апартамент, но не знам на кого беше. Ходил съм му там на гости, беше сам. Даже когато боледува съм го водил на лекар. Жена не съм видял откакто сме приятели да има. Когато се разболя, аз му носих лекарствата, сам-самичък е и няма кой да му помага. Преди 15-20 дни го водих в Стара Загора на операция на окото.

СЪДЪТ – Знаете ли да е бил женен?

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А – При него няма жена, а той за жена никога не е говорил. Не знам дали е бил някога женен, не сме си говорили за жени.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Нямам други въпроси.

Юрк.Г. – Вие знаете ли той къде пребивава в момента? Къде спи, къде се храни?

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А – Както казах, в момента всичко му е на една вила на „Ямача“. Това там е вила, но тя е необитаема. На негов познат е вилата, но тя е изоставена и не е за живеене. А апартамента, който му дадоха, ходихме със социалните … то там също не е за живеене. То там много голям ремонт е нужен и много пари за да се пригоди за живеене.

Юрк.Г. – Искате да кажете, че там където е сега адреса му в „Бадема“ той сега не живее там?

СВИДЕТЕЛЯТ С.С.А – Сега в момента не живее там, ремонт трябва да се направи – не може да се живее там. Аз не знам, той с тая пенсия, как ще го стегне това за да стане поне малко за живеене. Почна ремонт, помагам му по малко с труд, но е много трудно. Той иска да живее там, но малко поне трябва да стане за живеене за да се премести.

Юрк.Г. – Нямам други въпроси.

Свидетелят С.С.А се освободи от съдебната зала.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Т.Р. – Моля да ми бъде издадено съдебно удостоверение, с което от емигрантските служби да ми дадат документ, от кога г-жа Б. не е в България, има ли подавано заявление от нея за влизане в страната или друга информация за нея, ако имат такава.

Искам да се снабдя с такава информация, тъй като се получава противоречие – преди месеци СП приема, че аз живея сам и могат да ми плащат наема на общинското жилище. На 15.07.2020г. съм издал ключовете за другия апартамент. А сега, СП ми отказват помощ, защото съм бил женен.

Моля да ми издадете такова удостоверение, защото и от „Гранична полиция“ могат да кажат, тя кога е излязла от България, а емигрантските служби ще кажат дали е имало постъпки от нейна страна за издаване на някакви документи за да влезе в страната. Защото аз от години не знам тази жена къде е, тя няма адрес и не се знае къде е.

Юрк.Г. – Не възразявам. Да се даде възможност на жалбоподателя да се снабди с такива документи.

 С оглед така направеното от жалбоподателя доказателствено искане,съдът намира същото за относимо предвид направените с жалбата твърдения, поради което намира, че на жалбоподателя следва да се издаде съдебно удостоверение, по силата на което, да се снабди с информация от съответните служби, дали А.М.Б.Р.е напуснала РБългария, кога, отнето ли е на същата правото за постоянно пребиваване в РБългария, на коя дата и дали са налице данни същата към настоящия момент да се намира в РБългария. Удостоверението да послужи там, където е необходимо – пред органите на МВР и емигрантските служби.

За събиране на горните доказателства съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДА СЕ ИЗДАДЕ съдебно удостоверение на В.Т.Р., по силата на което, същият да се снабди с информация от съответните служби, относно това: дали лицето А.М.Б.Р.е напуснала РБългария и кога. Отнето ли е на лицето А.М.Б.Р.правото за постоянно пребиваване в РБългария, и ако е отнето на коя дата. Налице ли са данни лицето А.М.Б.Р.към настоящия момент да се намира в РБългария. Удостоверението да послужи там, където е необходимо, а именно: пред органите на МВР и емигрантските служби.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 15.12.2020г. от 10.45 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Удостоверението да бъде издадено след внасяне на такса.

Заседанието приключи в 11.34 часа.

Протоколът се изготви на 20.10.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: