П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 20.10.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

 

При участието на секретаря Светла Иванова..…………………………

и прокурора ………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 709 по описа за 2019 г. … …….….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ……………………………

на именното повикване в 11:00 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Ка Енд Ем Инвест“ ООД – Д., редовно  уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален  представител.

От пълномощника на същия - адв. В.С., под вх.№6063/19.10.2020 г., е постъпила молба, в която сочи, че моли да се даде ход на делото. Заявява, че няма въпроси към вещото лице. Оспорва заключението по принцип, с цел да се противопостави на доказателствената му сила, а по приемането му, предоставя на преценката на съда. Заявява, че няма доказателствени искания. Счита делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което моли, да се даде ход на съдебните прения. Ангажира становище по съществото на спора. Претендира адвокатски хонорар.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

От пълномощника на същия - гл.юрк. Й.Б. по електронната поща на съда, е постъпила молба с вх.№6072/19.10.2020 г. В нея моли да се даде ход на делото в днешното съдебно заседание, при липса на процесуални пречки за това.  Изразява становище, в което оспорва изработеният втори вариант на заключението на вещото лице, в който не се признават разходи за труд в размер на 35 000лв., като  излага подробни доводи за това. Оспорва заключението по втория вариант на експертизата по въпрос №2. Излага доводи, че няма възражения по заключението касаещо въпроси №3 и №4. Сочи, че няма други доказателствени искания и няма да сочи нови доказателства. Ангажира становище по съществото на спора. Претендира разноски по делото и прави възражение за прекомерност на адвокатския хонорар заплатен от оспорващата страна. Представя списък с разноски, ведно с втори екземпляр за жалбоподателя. Моли за срок за представяне на писмена защита по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д., редовно призована, се явява лично. От същата е изготвено и депозирано заключение, което е представено в съда на 12.10.2020 г., т.е. при спазване на законоустановения едноседмичен срок преди датата на днешното съдебно заседание.

Съдът като взе предвид редовното призоваване на страните намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва се постъпилата под вх.№4628/14.08.2020 г. молба от процесуалния представител на ответника. Същата е в изпълнение определение на съда от 21.07.2020г., за представяне на всички счетоводни документи, относими по делото.

Съда намира, че за изясняване делото от фактическа страна, следва да приеме като писмени доказателства, документите представени от пълномощника на ответника с вх. №4628/14.08.2020 г., водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото постъпилите под вх. №4628/14.08.2020г. документи : Искане за представяне на документи и писмени обяснения № Р-16002617008116-040-001 от 05.12.2017г.-2л., ведно с приложени към него документи-  11 листа; Протокол №1472462/30.08.2018г. на ТД на НАП Пловдив-1л.,  ведно  с приложени към него документи-26 листа;  

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. –  год., българска гражданка, омъжена, неосъждана, без родство със страните. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК. Поддържам представеното заключението.

СЪДЪТ – Взехте ли предвид всички материали по делото, за да изготвите своето заключение?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. – Взех предвид всички материали по делото. Извлякла съм информация и от допълнително представените от ответната страна на 14.08.2020 г., документи, които бяха по-подробни и по-пълни, от тези, които бяха предложени първоначално. Изработила съм себестойността на визираните в оспорения акт обекти, в два варианта. Първия не го одобряват, поради това, че тези разходи са декларирани, а при това положение би следвало да влизат в себестойността. Целта да изготвя този вариант е да покажа, каква би била разликата.

Съдът счита, че следва да приеме заключението изготвено от вещото лице, като пълно и точно и отговарящо на поставените му въпроси.

С оглед отразеното в справка-декларация като обем на извършена работа, съдът намира, че следва да увеличи възнаграждението на вещото лице, за изготвяне на процесното заключение от 300лв. на 475 лв., като следа да бъде задължен ответника в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да внесе по сметка на АдмС – Хасково сумата в размер на 175лв., представляваща разликата между първоначално внесения депозит и окончателно определения размер за възнаграждение на вещото лице. На вещото лице да се изплати сума от 475 лв., от които 300лв. първоначално внесен депозит, а остатъкът след внасянето му по сметка на съда, от ответната страна.

Кой вариант от заключението на вещото лице ще бъде кредитиран, съдът ще прецени в крайния съдебен акт, приключващ настоящото производство.

Водим от горното съдът

 

            О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението изготвено от вещото лице Е.Ж.Д..

УВЕЛИЧАВА възнаграждението на вещото лице Е.Ж.Д. от 300 лв. на 475лв.

ЗАДЪЛЖАВА ответника да внесе по сметка на АдмС – Хасково, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, сума в размер на 175 лв., представляваща разликата между първоначално внесения депозит и окончателно определения размер за възнаграждение на вещото лице.

На вещото лице да се изплати сумата от 300лв. /триста лв./, внесени към момента по депозитната сметка на АдмС – Хасково /изд. и връчен в съдебно заседание РКО/, а остатъкът от 175 лв. да се изплати на вещото лице след внасянето им по депозитната сметка на АдмС – Хасково от ответната страна.

Съдът като взе предвид, че страните не се явяват и не ангажират други  доказателства по делото, намери делото за изяснено от фактическа страна и

                                              

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

СЪДЪТ ще се произнесе с решение в законния срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да представят писмена защита по делото в 7-дневен срок, считано от днес.

Заседанието приключи в 11:12 часа.

Протоколът се изготви на 20.10.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: