П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска………………..………

и прокурора ………………………………………………………..…………

сложи за разглеждане адм. дело № 239 по описа за 2020 г. ……..……..

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян ………………………………….

на именното повикване в 10:46 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Н.Д., редовно уведомен за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител, се явява лично и с адв. Й.Т., надлежно упълномощена, с пълномощно представено към жалбата.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ – ХАСКОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. К. И., надлежно упълномощена с представено по делото пълномощно.

Адв. Т. – Моля да се даде ход на делото.

Ст. юрк. И.– Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Ст. юрк. И.– Уважаема Госпожо Председател, във връзка с дадената ни възможност в предишно съдебно заседание относно момента на начисляване на дължимата законна лихва заявявам, че се свързах с административния орган, който е издал решението за поправяне на очевидна фактическа грешка и обяснението беше такова, че от акта с това решение е поправен и е премахнат само абзацът, който е в почернен вид от текста и именно заради това е издадено решението. Съответно всичко под този абзац е в сила и именно затова лихвата, изрично, която е написана, че започва от 24-ти, тоест проверката на място, е тази. Само текстът в акта на стр. 4, абзацът, който е лихва, е заличен. Лихвата е законовата лихва, считано от проверката, както е указано в акта, тоест от 25.03.2014 г.

Съдът докладва молба от 20.10.2020 г. с искане за спиране изпълнението по образувано изпълнително дело на публичен изпълнител. В тази връзка, съдът е постановил разпореждане от 21.10.2020 г., оставил е без движение подадената молба с искане за спиране изпълнението на изпълнително дело и е указал на жалбоподателя да представи доказателства за образувано изпълнително производство, както и да конкретизира искането си.

Адв. Т. – Във връзка това и във връзка с подадена от моя доверител молба за спиране на изпълнението по изпълнително дело на публичен изпълнител, представям и моля да приемете съобщение за доброволно изпълнение от 14.10.2020г., което му е връчено на моя доверител на 21.10.2020г.

СЪДЪТ – Как са узнали предварително?

Адв. Т. – От НАП са му изпратили съобщение по имейл, че има заведено такова дело, а това го е получил вчера официално от публичния изпълнител.

СЪДЪТ – Ако взаимоотношенията с НАП са по електронен път, то от този момент се счита за уведомен.

Адв. Т. – Да.

СЪДЪТ – А електронното писмо, от коя дата е?

Адв. Т. – Електронното писмо е от предната дата – 20.10.2020 г.

Съдът намира, че следва да бъде прието Съобщение за доброволно изпълнение, установяващо образувано изпълнително производство против жалбоподателя, във връзка с производство, инициирано от процесуалния представител на жалбоподателя за спиране на изпълнително дело на публичен изпълнител, по което съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание, за което делото да се докладва за произнасяне.

При служебна проверка на административната преписка, съдът констатира несъответствия с приложения опис, а именно доказателството под №78 в описа липсва на стр. 626. Съответно страници 632, 633, 634 и 635 са пропуснати в административната преписка и едва на стр. 636 е приложено известие за доставяне на акта за установяване на публично държавно вземане. В тази връзка следва ответникът да разгледа приложените към административната преписка писмени доказателства и да конкретизира тази липса.

Водим от горното, съдът

                                                           О П Р Е Д Е Л И :               

ПРИЕМА като доказателство по делото Съобщение за доброволно изпълнение на осн. чл. 221 от ДОПК с изх. №С200026-048-0115946/14.10.2020 г.

ДА СЕ ДОКЛАДВА делото за произнасяне по искането за спиране на изпълнително дело на публичен изпълнител.

ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТ на ответника, в срок до следващо съдебно заседание, да попълни административната преписка с липсващите доказателства, или изясни пред съда несъответствието с приложения опис.

Адв. Т. – Нямаме други доказателствени искания.

Ст. юрк. И.- Нямаме други доказателствени искания.

            С оглед необходимостта от събиране на доказателства, съдът

            О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 10.12.2020 г. от 10:30 часа, за които дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:56 часа.

Протоколът се изготви на 22.10.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: