П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 651 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.50 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Б. Х., редовно призован, се явява лично и с адв.   Д., надлежно упълномощен.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК ОТДЕЛ „СПЕЦИАЛЕН ДОМ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА ЧУЖДЕНЦИ – ЛЮБИМЕЦ“ към Дирекция „Миграция“ - МВР, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

                        От последния е постъпила писмена защита, в която заявява, че не възразява по даване ход на делото. Заявява също, че оспорва жалбата, моли да се приеме административната преписка, няма да сочи други доказателства и не прави доказателствени искания. Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение в случай, че такова се претендира.

                        Адв. Д. – Моля да бъде даден ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. Д. – Поддържам така подадената жалба. Моля да отмените обжалваната заповед на основанията, посочени в жалбата. Моля да се приемат представените писмени доказателства по административната преписка. Не поддържам искането, обективирано в жалбата, за изискване на изброените документи, тъй като установих, че същите се съдържат в изпратената административна преписка.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, приложени към административната преписка по издаване на оспорената заповед, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от ответника с писмо вх. № 4246/29.07.2020 г. заверени копия от документи, представени по опис от 26 пункта, съставляващи пълната преписка по издаване на оспорената заповед, находящи се от л. 12 до л. 51 включително по делото.

                        Адв. Д. – Госпожо Председател, доверителят ми желае да даде кратко, лично обяснение по случая, тъй като от материалите по преписката и от обжалвания административен акт не става ясно какво представлява този пост № 8, какви са спецификите му и сам ли е бил на този пост.  

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Б. Х. -  Пост № 8 е вишка, която има охрана. В момента, в който бях на поста, с мен имаше още двама колеги и постът беше обезпечен. На самия пост няма санитарен възел, защото е вишка и за да идеш до санитарен възел, трябва да отидеш до един от двата блока, в които са тоалетните. Както се случи и сега, слязох от вишката, оставих колегите на поста, уведомих ги, че отивам до тоалетна и също да взема химикал, защото на поста не беше осигурен химикал да си напиша служебната карта, която пишем на всяка смяна. Отидох до тоалетна, води се на пост № 5, взех химикал и в рамките на 15 минути се върнах на поста. Нямаше възможност да уведомя някой от началниците ми или дежурния, тъй като има стационарен телефон, който е на самата вишка, който в този момент не работеше, което е описано. При приемането от предишния колега съм описал, че този телефон не работи. Това е, което имам да кажа.

                        Адв. Д. – Нямаме други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете  делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :    

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. Д. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата на доверителя ми и да отмените заповедта на Началник СДВНЧ – Любимец, с което му е наложено дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от една година. Считам, че обжалваният административен акт е незаконосъобразен, неправилен и издаден в противоречие с основен принцип в административното право, а именно разпоредбата на чл. 18 от ЗАНН, като това е принцип, според който разликата между административното и наказателното право е, че в административното право не се съдържат норми, според които съществуват идеална, реална съвкупност, продължавано престъпление, както е в наказателното право. Този принцип се съдържа и в използвания чл. 197, ал. 3, т. 1 от ЗМВР, на която норма е съставена обжалваната заповед. С едно деяние самоволното, според наказващия орган, напускане на пост № 8 в рамките на 25 минути, въпреки че се съдържат данни от едно от лицата, което е останало на поста, че доверителят ми не е бил на поста около 15 минути. Това напускане в обжалваната заповед е отразено като три отделни административни нарушения. Въпреки правилата на чл. 197, ал. 3, т. 1 и 2, дисциплинарнонаказващият  орган не е определил наказания за всяко едно от тези според него допуснати дисциплинарни нарушения, за да приложи съответно кумулацията по т. 1 или по т. 2 в тази ал. 3 на чл. 197 от ЗМВР. Подробни доводи и правни изводи излагам в писмена защита, която моля да приемете.

                        Моля в случай, че уважите жалбата и отмените обжалвания административен акт, да присъдите на доверителя ми направените по делото разноски, за което представям списък с разноските.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 11.02 часа.

                        Протоколът се изготви на 22.10.2020 година.

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ: 

 

 

                                                                                                          Секретар: