П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 669 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 11.03 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ЕВРОТЕКС“ ЕООД - Д, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        От пълномощника на същия - адв. С.Ж., е постъпила молба, в която моли да бъде даден ход на делото. Заявява, че поддържа жалбата, ведно с доказателственото искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза по задачите, описани в жалбата. Прави и доказателствено искане да се задължи ответникът да представи декларациите на третите лица, описани в обжалваното решение и послужили за увеличаване на митническата стойност за процесните стоки, ведно с всички придружаващи ги търговски документи.

                        ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТД СЕВЕРНА МОРСКА при Агенция „Митници“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        От пълномощника на същия - главен юрисконсулт Л. Т., е постъпило писмено становище, в което моли да бъде даден ход на делото. Заявява, че оспорва изцяло подадената жалба, възразява срещу доказателственото искане на жалбоподателя за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза с формулираните в жалбата въпроси, като счита, че с оглед писмените доказателства, такава не е необходима. Към становището прилага два броя справки от Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИСЗА и справка от системата „ТЕЗЕЙ“ (THESEUS), както и документите, съдържащи се в преписката на чужд език, ведно с надлежен превод на български език.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва жалбата, насочена срещу Решение рег. № 32-203890/15.07.2020 г. на Директора на ТД Северна Морска при Агенция „Митници“.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства изпратената от административния орган преписка по издаване на оспореното решение, включително документите на чужд език, представени с надлежен превод на български език с писмено становище вх. № 5837/08.10.2020 г., както и представените от ответника два броя справки.

                        С оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че следва да допусне исканата от жалбоподателя съдебно-счетоводна експертиза, вещото лице по която след като се запознае с материалите по делото и извърши справка в счетоводството на дружеството, да отговори на поставените в жалбата въпроси. Вещото лице ще следва да работи при възнаграждение в размер на 350.00 лв., вносими от жалбоподателя в 5-дневен срок от съобщението по сметка на Административен съд – Хасково, като по поименното му определяне съдът ще се произнесе в закрито заседание, след внасяне на сумата определена за възнаграждението му.

                        Следва също така ответникът да бъде задължен да попълни административната преписка, като в 10-дневен срок от съобщението да представи по делото заверено копие от декларацията, цитирана в оспореното решение, послужила за увеличаване на митническата стойност на процесните стоки, ведно с придружаващите я търговски документи, а именно Митническа декларация MRN 20BG002002024789R1 от 10.02.2020 г.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото документите, представени от административния орган, съставляващи преписката по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо вх. № 4339/03.08.2020 г. по опис от 48 пункта и находящи се от л. 13 до л. 90 включително от делото, както и приложените към становището на ответника: служебна бележка рег. № 32-291819/04.10.2020 г.; справка от Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИСЗА; справка от системата „ТЕЗЕЙ“ (THESEUS) и представените с надлежен превод на български език: търговска фактура от 04.01.2020 г.; опаковъчен лист от 04.01.2020 г.; товарителница № MEDUPK636801; Сертификат за фумигация от 04.01.2020 г. и Сертификат за произход 327290.  

                        НАЗНАЧАВА съдебно-счетоводна експертиза с вещо лице, което след като се запознае с материалите по делото и извърши справка в счетоводството на оспорващото дружество, да отговори на поставените в жалбата въпроси, а именно:

                        1. Колко е реално платената цена от дружеството за процесните стоки и има ли други подлежащи на плащане суми по фактурата, приложена към митническата декларация?

                        2. По какъв ред е извършено плащането?

                        3. Има ли съответствие между платената цена за стоките и декларираната стойност по процесното ЕАД?

                        4. Какви видове стоки са внесени по процесната декларация 20BG002002026181R2/05.03.2020 г. и тази, ползвана от митническите органи 19BG002002011762R1/16.07.2020 г.

                        Вещото лице да работи при възнаграждение в размер на 350.00 лв. /триста и петдесет лева/, вносими от жалбоподателя в 5-дневен срок от съобщението по сметка на Административен съд – Хасково, като по поименното му определяне съдът ще се произнесе в закрито заседание, след внасяне на сумата определена за възнаграждението му.

                        ЗАДЪЛЖАВА ответника да попълни административната преписка, като в 10-дневен срок от съобщението да представи по делото заверено копие от Митническа декларация MRN 20BG002002024789R1 от 10.02.2020 г., ведно с придружаващите я търговски документи, надлежно преведени на български език, в случай, че същите са на чужд език.

                       

                        Съдът намира делото неизяснено от фактическа страна, поради което същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 14.01.2021 г. от 11.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се изпратят съобщения до страните с указанията на съда. Да се призове вещото лице след внасяне на определения за възнаграждението му депозит и след поименното му определяне от съда.

                        Заседанието приключи в 11.12 часа.

                        Протоколът се изготви на 22.10.2020 година.

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                                                          Секретар: