П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 20.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1213 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 11.50 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ К.Г.К. и Я.А.И., уведомени от предходно съдебно заседание, не се явяват. В съдебно заседание се представляват от адв. Ж., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ХАРМАНЛИ, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА В.Х.А., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва:

От заинтересована страна В.Х.А. е постъпила молба вх.№6086/20.10.2020г. В същата се сочи, че конституираният като заинтересована страна Д.Х.Д. от дълги години пребивава в ДПБ – гр.Раднево, където му е връчена призовката чрез социален работник – технически сътрудник. Сочи се, че същият страда от психично заболяване, което го прави невменяем, предвид което, не може да вземе лично участие по делото, не е в състояние да подаде отговор, да вземе становище, да се запознае с делото и да се защитава в процеса, а неговата защита не могат да осъществят представителите на психиатричната болница, получили призовката без възражение. Предвид горното и за да се гарантира правото на защита на посоченото лице в настоящия процес, се предлага на съда да назначи особен представител на лицето, който да осъществи процесуалното представителство по делото. Моли се да не се дава ход на делото до назначаване на особен представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.Х.Д., призован за днешното съдебно заседание, чрез социален работник в ДПЛПР - с.Радовец,  не се явява.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.И.С., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се явява лично, представила по делото заключение по СТЕ с вх.№1672/11.03.2020г.

Адв. М. – Считам, че ход на делото следва да бъде даден. Относно направеното искане за назначаване на особен представител, считам, че не е в правомощията на заинтересованата страна А. да определя това, още повече, че той е брат на Д.Д.. А. има упълномощен защитник, който би поел защитата и на брат му. Считам, че не е необходимо назначаване на особен представител. Няма доказателства за твърдението, че лицето Д.Д. е невменяем. Моля съда да изиска от дома в гр.Раднево, където е настанено лицето, да представят документи (епикризи, съдебно решение за настаняване и др.), за да се разбере състоянието му какво е.

 

Като взе предвид изложеното от заинтересованата страна В.Х.А. и становището на процесуалния представител на жалбоподателите, съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даден, доколкото постъпилите данни за невменяемост на заинтересованата страна Д.Х.Д. подлагат на съмнение редовността на връчените му съдебни книжа, и наличието на процесуална дееспособност за лично участие в настоящото производство. Намира, че следва да се изискат доказателства относно здравословното и психично състояние на заинтересованата страна Д.Х.Д., като от ДПБ – Раднево се изиска справка, от която да е видно: какво е психичното заболяване на лицето Д.Х.Д. с ЕГН:**********, дали същият може да разбира значението на своите действия и да ги ръководи при наличното психично заболяване, може ли да бъде призоваван от съда, може ли да участва в съдебни заседания и дали по отношение на него са постановявани ограничено или пълно запрещение. В случай, че същият е поставен под запрещение – да се посочи определен ли е попечител или настойник, като се представят данни по отношение на лицата, действащи като представители на Д.Х.Д. в защита на законните права и интересите му. След събиране на горните доказателства, съдът ще се произнесе в закрито заседание по молбата за назначаване на особен представител, при наличие на такава необходимост.

За изясняване на посочените обстоятелства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата. Мотивиран така, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ИЗИСКВА от ДПБ – гр.Раднево справка, от която да е видно: какво е психичното заболяване на лицето Д.Х.Д. с ЕГН:**********, дали същият може да разбира значението на своите действия и да ги ръководи при наличното психично заболяване, може ли да бъде призоваван от съда, може ли да участва в съдебни заседания и дали по отношение на него са постановявани ограничено или пълно запрещение. В случай, че същият е поставен под запрещение – да се посочи определен ли е попечител или настойник, като се представят данни по отношение на лицата, действащи като представители на Д.Х.Д. в защита на законните права и интересите му.

По молбата за назначаване на особен представител на лицето Д.Х.Д., съдът ще се произнесе в закрито заседание, след постъпване на изисканата справка и при наличие на такава необходимост.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.01.2021г. от 10.45 часа, за която дата страните и вещото лице да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 12.05 часа.

Протоколът се изготви на 20.10.2020 г.

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: