П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 622 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „УКРАБУЛ МЦТ“ ЕООД  – гр. Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от адв. М.  Г., надлежно упълномощена да ги представлява, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

От пълномощника на ответника – гл.юрк. Ц.Д., е постъпила молба с вх.№6022/15.10.2020 г., в която заявява, че няма възражение по даване ход на делото при липса на процесуални пречки за това, оспорва подадената жалба, като необоснована и недоказана, и моли за приемане на административната преписка. Относно направените в жалбата доказателствени искания за допускане на съдебно-счетоводна и съдебно-техническа експертизи не възразява, като моли да ѝ бъде дадена възможност за запознаване с въпросите по съдебно-счетоводната експертиза, които жалбоподателят сочи, че ще формулира допълнително. Моли за даване на възможност за запознаване и изразяване на становище при направени други доказателствени искания, или представяне на доказателства от страна на жалбоподателя. Ако бъде счетено делото за изяснено от фактическа страна се моли за ход по същество, претендира се юрисконсултско възнаграждение и се прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. Към молбата е приложено пълномощно за процесуално представителство.  

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Ревизионен акт № Р-16002619006646-091-001/24.04.2020 г., потвърден с Решение № 317/06.07.2020 г. на Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – Пловдив, като обжалването е в частта относно допълнително начислен ДДС на стойност 5739,18 лв. и непризнат данъчен кредит в размер на 10 579,99 лв., ведно с прилежащите лихви.

Адв. Г. – Госпожо съдия, от името на доверителя ми заявявам, че поддържам жалбата по изложените в нея съображения. За процесуална икономия Ви представям в два екземпляра становище, с направени в него доказателствени искания.

Заявявам, че не възразявам да се приеме представената административна преписка, с изключение на документите, които подробно съм описала в становището, с посочване на страниците на делото. Една част от тези документи са нечетливи, другата част от тях не са преведени на български език, а са на чужд език, като в тази връзка Ви моля да задължите ответника да представи тези документи в четлив вид и с превод на български език. Аз съм цитирала в становището си номерата на страниците, които са в горния десен ъгъл на съответния лист.

Поддържам искането си за събиране на гласни доказателства, като съм посочила в становището си обстоятелствата, които свидетелите ще установяват, а именно: Имало ли е дни със „свободен“ вход в нощния бар, в кои дни, къде и как са били обявявани. Като индиция за тези свободни дни са представените към жалбата до административния орган имейли от фейсбук страницата на жалбоподателя, с които са обявявани тези дни на свободен вход – факт, който не е съобразен от ревизиращия орган. Наред с това, по отношение на пречиствателната станция свидетелите ще установяват как и от кого е доставено пречиствателното съоръжение, кой е извършил монтажа му и подготвителните СМР, съгласно представения работен проект, къде и от кого е получена доставката. Ще водя свидетелите за следващото съдебно заседание, като в момента не мога да ги посоча поименно. Ако имам проблеми и необходимост от призоваване на свидетелите, своевременно ще подам молба с имената и адресите им за призоваване.

В точка трета от становището си съм посочила искането си за назначаване на съдебно-техническа експертиза, с посочени към нея въпроси. Същата касае доставката на пречиствателното съоръжение. За тази експертиза считам, че вещото лице следва да бъде ВиК специалист, защото това е пречиствателното съоръжение  за води. По делото има представен работен проект на цялото пречиствателно съоръжение, който е одобрен от общината и смятам, че експертът трябва да бъде със специалност „ВиК“, тъй като то се свързва с канализационни мрежи в обекта и т.н.

Във втора точка от становището си съм формулирала задачите си за съдебно-счетоводната експертиза, като вещото лице следва да даде вариант за размера на недекларираните приходи, като използва методиката за изчисляване, приложена от ревизиращия орган. Посочила съм по-кратък период, с оглед факта, че на 03.07.2014 г. е започнал обектът, видно от писмените документи, както и да съобрази свободния вход и работното време на басейна, което в никакъв случай не е равно на работното време на ресторанта.

 

Съдът намира, че следва да приеме писмените доказателства по делото, като след извършена справка по писменото становище на пълномощника на жалбоподателя и констатацията, че действително описаните в същото документи, представени като част от административната преписка, заверени за  вярно с оригинала от страна на ответника, не са в достатъчно четлив вид, а и част от тях са на чужд език, без да са придружени на български език, с оглед на което намира, че към момента същите не следва да бъдат приемани като доказателства по делото, а следва да задължи ответника да ги представи под опис, в четлив вид, както и в превод на български език на инвойс фактурите, представени на чужд език.

Съдът намира доказателственото искане за събиране на гласни доказателства за основателно, с оглед на което следва да даде възможност на жалбоподателя за следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства за сочените две групи обстоятелства, като поименното допускане на свидетелите ще бъде извършено след тяхното конкретизиране.

Съдът намира за основателни и формулираните искания в т. 2 и т. 3 от писменото становище, представено в днешното съдебно заседание от пълномощника на жалбоподателя, за допускане на съдебни експертизи по делото, като същите следва да бъдат назначени по делото след запознаване с формулираните в становището въпроси от страна на ответника и даване на възможност на същия да изрази становище по тях, съобразно изрично направеното в писмената молба на пълномощника му искане, както и да бъде дадена възможност на ответника да формулира и допълнителни задачи към така посочените експертизи, с оглед на което препис от становището на адв. Г. следва да бъде изпратено на ответника.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА писмените доказателства по делото, постъпили с придружително писмо вх.№ 4370/04.08.2020, с приложени към него 2 бр. CD и с придружително писмо вх.№4440/06.08.2020 г., представени от страна на ответника, с изключение на следните документи:

-                Фактура от 28.05.2014 г. - стр. 146 от делото /л. 245 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие;

-                Данъчна фактура от 24.07.2014 г., ведно с касов бон - стр. 148 от делото /л. 343 от преписката/, поради нечетливост на касовия бон и закриване на част от текста на представеното копие на фактурата;

-                Протоколи от 26.05.2014 г. - стр. 207 от делото /л. 285 от преписката/ и стр. 217 от делото /л. 275 от преписката/, поради нечетливост на представените копия;

-                Инвойс фактура - стр. 207 (гръб) от делото /л. 285 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език;

-                 Инвойс фактура - стр. 208 от делото /л. 284 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език;

-                Протокол от 16.05.2014 г. - стр. 209 от делото /л. 283 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие;

-                Инвойс фактура - стр. 209 (гръб) от делото /л. 283 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език;

-                Инвойс фактура - стр. 210 от делото /л. 282 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език;

-                Инвойс фактура от 23.05.2014 г. - стр. 218 от делото /л. 274 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език;

-                Инвойс фактура от 12.05.2014 г. - стр. 219 (гръб) от делото /л. 273 от преписката/, поради нечетливост на представеното копие и поради това, че е на чужд език, без превод на български език.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от получаване на писменото съобщение, да представи описаните по-горе документи под опис, в четлив вид, както и в превод на български език на документите, представени на чужд език.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, че при непредставянето на документите в посочения вид, същите ще бъдат изключени от доказателствения материал по делото.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя за следващото съдебно заседание да ангажира гласни доказателства за сочените две групи обстоятелства, като поименното допускане на свидетелите ще бъде извършено след тяхното конкретизиране.

УВАЖАВА искането на жалбоподателя за допускане на съдебно-техническа и съдебно-счетоводна експертиза по делото, като същите ще бъдат назначени по делото след запознаване с формулираните в становището на адв. Г. въпроси от страна на ответника, като в тази връзка

РАЗПОРЕЖДА препис от становището на адв. Г. да бъде изпратено на ответника.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника, в 14-дневен срок от получаване на писменото съобщение, да ангажира писмено становище по делото, във връзка с доказателствените искания, формулирани в т. 2 и т. 3 от становището на адв. Г..  

ОПРЕДЕЛЯ депозит за изготвяне на експертизите, вносими от страна на жалбоподателя,  както следва:

-          250 лв. за съдебно-счетоводната експертиза;

-          200 лв. за съдебно-техническата експертиза;

като депозитът следва да бъде внесен в 14-дневен срок от днес по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково.

По назначаването на експертизите съдът ще се произнесе след изтичане на срока за становище от страна на ответника и постъпване на доказателства за внесения депозит.

Адв. Г. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

За събиране на допуснатите доказателства и становища, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 21.01.2021 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:21 часа.

Протоколът се изготви на 22.10.2020 година.

 

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: