П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 762 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:32 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ЕЛИСЕ“ ООД – гр. Х., редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от адв. М.А., надлежно упълномощена да ги представлява, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Териториална дирекция Северна морска при Агенция „Митници“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Адв. А. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Решение с рег.№32-229638/07.08.2020 г. на Директор на Териториална дирекция Северна морска при Агенция „Митници“.

Адв. А. – Поддържам жалбата и направените в същата доказателствени искания. Не възразявам да се приеме административната преписка, но считам, че същата не е представена в цялост, тъй като в хода на административното производство доверителят ми е представил поискани от митницата документи, в това число банков суифт /swift/ за плащане на стоката, търговски фактури за продажби на същата, търговски договор и др., но такива по делото не се намират, а те са от значение за анализа и определяне на договорната стойност, която твърдим, че е приложима в случая. Това са документите, описани на стр. 2 от процесното решение, които моля да бъдат изискани от ответника.

Ще направя и друго доказателствено искане, във връзка с твърденията на митницата, че декларираната от дружеството митническа стойност е далеч по-ниска от справедливата цена. На първо място заявявам, че оспорвам тази справедлива цена от 7,86 лв/кг. На второ място, по делото не се съдържат никакви първични данни, въз основа на които същата е била определена. Твърди се в решението, че справедливата цена е определена въз основа на данни, получени чрез системата „ТЕЗЕЙ“ /THESEUS/, а такива по делото няма. В този смисъл правя доказателствено искане да задължите ответника да представи всички данни, въз основа на които е определена тази справедлива цена.

След събиране на всички доказателства, ще моля за допускане на съдебно-икономическата експертиза с въпросите, формулирани в жалбата, а ако съдът прецени, за процесуална икономия, не възразявам и сега да бъде допусната такава и на място вещото лице да се запознае с документите в счетоводството на дружеството. Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

  

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото всички представени от страна на ответника документи, подробно описани в описа към придружително писмо вх.№ 4820/24.08.2020 г., представляващи надлежно заверена административна преписка. С оглед твърденията на пълномощника на жалбоподателя за непълноти в същата, съдът намира, че следва да задължи ответника, в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, да представи по делото в надлежно заверен вид и евентуално с превод на български език, ако документите са на чужд език, на всички, изброени на стр. 2 от процесното решение ксерокопия на документи, за които се твърди, че са представени с писмо рег.№ 32-83414/11.02.2020 г. от „Елисе“ ООД и които не се съдържат в изпратената в съда административна преписка. В същия срок ответникът следва да допълни административната преписка с надлежно заверено за вярно с оригинала копие, респективно в превод на български език, ако е на чужд език, на митническата декларация, посочена на стр. 4 от процесното решение, послужила като база за определяне на нова митническа стойност на стоката с № 1 – одеала от синтетични влакна, а именно MRN 18BG002002Н012825-0/11.09.2018 г., която не е налична по делото, както и всички други данни, въз основа на които е определил справедливата цена на стоките.

Съдът намира за основателно и доказателственото искане, формулирано в жалбата, за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, поради което следва да бъде назначена такава по делото.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички представени от страна на ответника документи, подробно описани в описа към придружително писмо вх.№ 4820/24.08.2020 г., представляващи надлежно заверена административна преписка /от лист 9 до лист 48 от делото/.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, да представи по делото в надлежно заверен вид и евентуално с превод на български език, ако документите са на чужд език, на всички, изброени на стр. 2 от процесното решение ксерокопия на документи, представени с писмо рег.№ 32-83414/11.02.2020 г. от „Елисе“ ООД, а именно:

-ксерокопия на външнотърговски договори;

-ксерокопия на митнически декларации;

-ксерокопия на търговски фактури;

-ксерокопия на фактури, издадени от „Би Ес Ей България“;

-ксерокопия на фактури, издадени от „Експрес-експерт БГ“ЕООД;

-ксерокопия на фактура, издадена от „Ойропорт“ ООД;

-ксерокопия на фактури, издадени от „Мерск България Лимитед“ ЕООД;

-ксерокопия на фактури за продажба на стоки, издадени от „Елисе“ ООД;

-ксерокопия на валутни преводи от 27.11.2017 г. и 29.07.2019 г.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от писменото му уведомяване, да допълни административната преписка с надлежно заверено за вярно с оригинала копие, респективно в превод на български език, ако е на чужд език, на MRN 18BG002002Н012825-0/11.09.2018 г., както и всички други данни, въз основа на които е определил справедливата цена на стоките.

НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза, по която вещото лице след като се запознае с представените по делото документи, както и с тези, които допълнително ще бъдат представени от страна на ответника, при необходимост да извърши справка на място в счетоводството на дружеството и там, където е необходимо, и да даде отговор на формулираните в жалбата въпроси, а именно:

1.Да посочи дали посочената в инвойс-фактурата цена е реално платена?

2. Налице ли е осчетоводяване на плащанията по тази фактура и в кои счетоводни регистри?

ОПРЕДЕЛЯ депозит за вещото лице в размер на 250 лв., вносим от страна на жалбоподателя, в 14-дневен срок от днес, по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково, а по поименното определяне на вещото лице съдът ще се произнесе в закрито заседание след внасяне на депозита, във връзка с постъпване на така изисканите документи.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 21.01.2021 г. от 10:30 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:43 часа.

Протоколът се изготви на 22.10.2020 година.

 

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: