П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Делчо Лавчев

сложи за разглеждане адм. дело № 921 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.А., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез назначения си процесуален представител адв. М.Ц., не се явява.

Съдът докладва, че изпратената лично до жалбоподателя призовка на посочения от него в жалбата съдебен адрес е върната в цялост, като неполучена, с отбелязване от длъжностното лице по призоваването, че по данни на служител в РПЦ-Харманли лицето е напуснало центъра на 01.10.2020 година.

В съдебна зала се явява адв. М.Ц., определен с уведомително писмо на Председателя на САК – Хасково за осъществяване на допуснатата правна помощ на жалбоподателя и назначен с определение на съда от закрито заседание на 09.10.2020 г. за процесуален представител на последния по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М.Х., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно от В.Д., в качеството й на административен орган.

Съдът докладва постъпилото под вх.№ 6045/16.10.2020 г. писмо от прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, с което на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК и в изпълнение на Заповед  № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково, се прави искане за участие в производството по адм.дело № 921/2020 г. по описа на съда.

В залата се явява Делчо Лавчев – прокурор в Окръжна прокуратура - Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля да конституирате Окръжна прокуратура – Хасково като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед изявлението на представителя на ОП – Хасково искането за конституиране на същата като страна по делото е основателно, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково, на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, като страна по адм.дело № 921/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

АДВ. Ц. – Да се даде ход на делото.

СТ.ЮРК.Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена против Решение №УПХ -117/25.09.2020 г. на интервюиращ орган към ДАБ при МС.

АДВ. Ц. – Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети приложените по делото писмени доказателства. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

СТ.ЮРК.Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Също така Ви представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ относно положението в Мароко с вх.№МД-559/16.10.2020 г. и докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци, с вх.№ 981/05.10.2020 г. Нямам други доказателствени искания.

АДВ. Ц. – Да се приемат така представените от пълномощника на ответника писмени доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема след приключване на съдебното дирене. Да се приемат всички представени по делото писмени доказателства, включително и днес представените такива от пълномощника на ответника. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15842/30.09.2020 г., както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника документи, и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по издаване на процесното решение по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-15842/30.09.2020 г., както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 981/05.10.2020 г. и справка на Дирекция „Международна дейност“ относно положението в Мароко с вх.№МД-559/16.10.2020 г.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Ц. – Госпожо Съдия, моля да уважите жалбата на доверителя ми и да върнете преписката на интервюиращия орган, поради допуснати съществени нарушения.

СТ.ЮРК.Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.А., гражданин на Мароко, срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна. Считам, че решението е правилно, законосъобразно и мотивирано, като не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение. 

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, решението на административния орган е правилно и законосъобразно, поради което Ви моля да отхвърлите депозираната срещу него жалба, като неоснователна. Моля за Вашето произнасяне в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11:09 часа.

Протоколът се изготви на 22.10.2020 година.

 

 

 

 

                                                                   

                                                        СЪДИЯ:                                                                                                     

  

 

 

                                                        Секретар: