П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 21.10.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и първи октомври през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

             АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане АНД /К/ № 747 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 10.20 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ ТРАКИЯ БУС ООД, гр.Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява се от адв. С. П., надлежно упълномощен, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКЦИЯ "ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА" - ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. К. Г., надлежно упълномощена с пълномощно, представено днес.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Антон Стоянов.

Адв. П. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Г. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. П. – Поддържам жалбата. Моля да се приеме като писмено доказателство РКО №23/26.02.2020г., което е във връзка с това, кога са изтеглени парите от касата на фирмата, за да бъдат изплатени заплати за м.декември 2019г. Заплатите на работниците за м. януари са платени на датата 26.02.2020г., когато е съставен АУАН. Ние считаме, че са налице предпоставките на чл.414в, за налагане размера на наказанието в рамките на маловажност, тъй като до съставяне на АУАН това нарушение е било отстранено. Заплатите за м. декември са изплатени на 26.02.2020г.

Ст.юрк. Г. – Оспорвам касационната жалба. Не възразявам да се приеме, но обръщам внимание, че не става въпрос за заплатите за м.януари, тъй като на този РКО пише – „заплати м. декември 2019г.“ Спор относно изплащането на тези заплати през месец февруари няма.

ПРОКУРОРЪТ – Не възразявам да се приеме ордера. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да се приеме представения от процесуалния представител на касатора, заверен за „Вярно с оригинала“ - РКО №23/26.02.2020г. издаден от „Тракия бус“ ООД, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА към доказателствата по делото: РКО №23/26.02.2020г. издаден от „Тракия бус“ ООД.

Адв. П. – Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Г. – Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. П. – Уважаеми административни съдии, моля да уважите касационната жалба и измените атакуваното НП. Считам, че са налице предпоставките на чл.414в от КТ, който предвижда, че при маловажен случай може да се наложи друго по размер наказание. Моля да измените НП и приложите този член по отношение на деянието на доверителите ми. Видно от доказателствата, съдържащи се в преписката по делото, в деня, в който е бил съставен АУАН, заплатите са били изплатени, поради това считам, че се касае за маловажен случай, породен от временно затруднение на фирмата.

Моля да уважите жалбата ни и измените НП.

Ст.юрк. Г. – Уважаеми административни съдии, считам обжалваното решение на РС – Хасково за правилно и законосъобразно, и моля като такова да го оставите в сила.

В него съдът подробно се е мотивирал, като е счел констатираното нарушение за доказано, и най-вече, защо нарушението не може да се квалифицира като маловажно такова, а именно: за работниците и служителите са настъпили вредни последици от неизплащането на трудовите им възнаграждения, и най-вече това, че те са платени едва след намесата на Инспекцията по труда.

Предвид изложеното, моля да постановите Вашия съдебен акт, с който да оставите в сила обжалваното решение.

Моля да ни присъдите юрисконсултско възнаграждение.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че решението на РС – Хасково е правилно, мотивирано и законосъобразно, и като такова следва да се остави в сила, а жалбата да бъде оставена без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.26 часа.

Протоколът се изготви на 21.10.2020 година.                 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

 

 

           Секретар: