П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 23.10.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и трети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане адм. дело № 906 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.М., гражданин на А***, редовно призован за днешното съдебно заседание, чрез назначения процесуален представител адв. К., не се явява. Призовката изпратена лично до него, е върната в цялост, с отбелязване, че лицето е в неизвестност. Приложена е докладна записка №303/30.09.2020г. на Държавна агенция за бежанците ТЦ –с. Пъстрогор.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в ТЦ-Пъстрогор при Държавна агенция за бежанците при МС (М. К.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. С., редовно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за  днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Елеонора Иванова.

Адв. К. – Моля за ход на делото.

Ст.юрк. С. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ- Моля за ход на делото.

            Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. К. – Поддържам жалбата, така както е предявена. Представям Ви и моля да приемете като доказателства разпечатки от официални новинарски сайтове в България, които свидетелстват за увеличаване на въоръжените конфликти  в Афганистан, за последния месец от 01.10.2020г. до вчера включително. Да се приеме приложената преписка. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Ст.юрк. С. – Оспорвам подадената жалбата. Считам, че съставеният акт е законосъобразен. Представям по делото нова, актуална справка относно общото положение в държавата Афганистан. Моля да се приемат представените по делото писмени доказателства. Моля да приложите представената преписка. Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

ПРОКУРОРЪТ - Моля да приемете документите представени с административната преписка, като доказателство по делото, както и представените в днешното съдебно заседание справки и разпечатки от новинарски сайтове. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата преписка от административния орган, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи, тези, приложени към жалбата, както и представената в днешно съдебно заседание от представителя на ответника справка. Следва по делото да бъдат приложени извлеченията от новинарски сайтове, представени от пълномощника на жалбоподателя,  доколкото те представляват носители на информация, съотносима към спорните моменти по делото, но не са писмени доказателства. С оглед липсата на нови доказателствени искания, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

             ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№5591/30.09.2020г.

      ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 35 пункта и находящи се по делото от л.4 до л.55 включително, както и Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№МД-548/12.10.2020г., относно: Ислямска Република Афганистан – актуално положение в страната към 12.10.2020г.

      ПРИЛАГА по делото извлечение от новинарски сайтове: https://offnews.bg/;  https://novini.bg/;https://www.24chasa.bg/;  https://www.actualno.com/; https://www.pan.bg/.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К.-Моля да уважите жалбата на М.М., гражданин на А*** и да отмените Решение №УПП-143/18.09.2020г. на интервюиращ орган към Държавна агенция за бежанците, като незаконосъобразно. Подробни съображения съм изложила в жалба, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение. Моля да имате предвид и представената в днешното съдебно заседание информация от новинарски сайтове, които свидетелстват за увеличаване на напрежението в държавата Афганистан и съответно водят като последица след себе си опасност за живота и здравето на жалбоподателя.

Ст.юрк. С. – Моля да отхвърлите жалбата и да оставите в сила решението на интервюиращия орган, като правилно и законосъобразно. В проведеното с жалбоподателят интервю, на зададеният му въпрос- „Защо подавате при нас молба, а не сте изчакал същата да се разгледа от Гърция?“, неговият открит отговор беше- „Защото исках по-бързо да стигна до Германия.“ Този отговор не е логичен за лице, изпитващо  основателно опасение от преследване, или изложен на реална опасност от тежки посегателства. Обстановката в А*** не обуславя въоръжен конфликт, поради това считам, че няма заплаха за живота и сигурността на жалбоподателя. Представила съм писмени доказателства, в които съм развила подробни съображения.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам жалбата за неоснователна и считам, че следва да бъде оставена без уважение. Обжалваното решение, което подлежи на съдебна проверка,  считам за обосновано и законосъобразно, поради което предлагам да бъде оставено в сила.

Съдът ще постанови решение в законният срок.

Заседанието приключи в 11.15 часа.

Протоколът се изготви на 23.10.2020г.

 

 

Съдия:

 

 

 

Секретар: