П Р О Т О К О Л

гр.Хасково,03.11.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Д.

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ………………………

и прокурора ………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 414 по описа за 2020 г. ……………

докладвано от съдия Цветомира Д. ………………………….

на именното повикване в 10:30 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Й.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител. От пълномощник на същия - адв.Д., под вх.№6389/03.11.2020 г., получена по електронната поща на съда и подписана с електронен подпис, е постъпила молба, в която сочи, че предвид невъзможността – нейна и на доверителя й, да се явят в днешното съдебно заседание, моли да се приеме молбата, с която изразява становище относно хода на делото и при условия на евентуалност относно хода по същество на спора. Моли за отлагане на днешното съдебно заседание за събиране на доказателства с оглед необходимостта от изясняване на спора от фактическа страна, както и да  й бъде дадена възможност  за допълнителни доказателствени искания, с оглед пълноценна защита, която до момента не е успяла да осигури на доверителя и предвид усложнено нейно състояние в продължителен период преди днешното съдебно заседание. Относно въпросите към вещото лице заявява, че не претендира относно застъпването и не оспорва същото, като заявява, че оспорването касае именно непризнаване наблюдавани площи от контролираща фирма поради технически пропуск от последната, за което са представени доказателства по делото. При условия на евентуалност сочи, че ако ответникът оспорва, че са му известни горните обстоятелства и документацията за тях представлява част от преписката по обжалваното уведомително писмо, моли да бъде дадена възможност да се представят допълнителни доказателства в тази връзка. Касателно обжалването на методика на министерството по адм. дело №9587/2020 г. по описа на ВАС, сочи, че  се установила допусната техническа грешка, а именно погрешно посочване на заповедта на министъра, с която е утвърдена оспорваната методика. Сочи, че същото предстои да бъде разгледано във ВАС по делото, като правният интерес на доверителя й е именно заповедта, която предстои да бъде представена днес в открито съдебно заседание и която моли да й бъде предоставена в сканирано копие с изпращане на електронен адрес или да бъде предоставена на хартиен носител в деловодството на съда. Респективно моли да бъде дадена възможност да се изрази становище по същата заповед. Моли да бъдат предоставени на електронен или хартиен носител копия на внасяните в днешното съдебно заседание от ответника доказателства, както и да бъде дадена възможност за представяне на допълнителни доказателства и доказателствени искания, с оглед внесени такива и изложени становища от ответната страна. Алтернативно изразява становище по същество на спора.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник-изпълнителен директор на ДФЗемеделие“ - РА, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител. От пълномощник на същия – ст.юрк.Н., е постъпила молба с вх.№6382/03.11.2020 г. при АдмС - Хасково, с която сочи, че не възразява да бъде даден ход на делото, в случай, че не са налице процесуални пречки за това, както и моли да бъде дадена възможност на вещото лице по допуснатата по делото съдебно-техническа експертиза да изготви и представи заключение за следващото съдебно заседание. Моли, в случай,че ответната страна представи нови доказателства и бъдат направени доказателствени искания за събиране на такива, да й се даде възможност да вземе становище по тях.

ВЕЩТО ЛИЦЕ Р.К., редовно призован, не се явява. До настоящия момент от същия не е изготвено и депозирано по делото заключение по допуснатата по делото съдебно-техническа експертиза.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата под вх.№6347/30.10.2020 г. по ел. поща, подписана с валиден ел. подпис молба от адв.Д. – пълномощник на жалбоподателя, с която ангажира становище по доказателствата и представя извлечение от страницата на ВАС касателно адм. дело №9587/2020 г. с предмет оспорване на Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по Мярка 214 „Агроекологични плащания“ от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. на МЗХГ.

Докладва се постъпилата след предходно открито съдебно заседание по делото молба вх.№4545/11.08.2020 г. на адв.М.Д., с която се представя неподписана жалба, адресирана до ВАС против на Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по Мярка 214 „Агроекологични плащания“ от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., утвърдена със заповед №РД-09-243/17.03.2017 г.

Съдът като взе предвид, че до настоящия момент вещото лице не е изготвило допуснатата по делото съдебно-техническа експертиза, както и че същата е необходима за правилното изясняване на спора от фактическа страна, намира, че следва да даде възможност на същото да изготви заключение, като го представи в законоустановения срок по делото, а именно не по-късно от едноседмичен срок преди датата на следващото открито  съдебно заседание.

С оглед необходимостта да бъде изслушано вещото лице по делото след постъпване на съдебно-техническата експертиза, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА  делото за 26.01.2021 г. от 11:00 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Да се призове вещото лице като му се укаже да изготви заключение по допуснатата съдебно-техническа експертиза, което да представи по делото не по-късно от едноседмичен срок преди датата на следващото открито  съдебно заседание.

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 03.11.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: