П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.11.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 780 по описа за 2020 г. … …..…….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………..………………..…

на именното повикване в 10:40 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.И.Й., редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител. От пълномощник на същия - адв.Г. Г., под вх.№6370/025.11.2020 г. е постъпила молба, с която се моли да се даде ход на делото в нейно и на жалбоподателя отсъствие. Сочи, че поддържа подадената от името на доверителя й жалба, като ангажира становище по доказателствата, както и доказателствени искания.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Областна дирекция на МВР – Хасково, редовно призован, се представлява от юрк.С. С., надлежно упълномощен с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

Юрк.С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Юрк.С. – Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи.

По доказателствените искания в молбата на пълномощника на жалбоподателя: по т.2 – доказателства относно това кога И.Й. е запознат с горецитираната заповед – считам, че такива са представени по приложената административна преписка, има протокол с дата и регистрационен номер, който удостоверява, че служителят е запознат на тази дата с тази заповед. С други доказателства не разполагам, тъй като в момента на запознаването е изготвен този протокол, който е изведен същия работен ден през седмицата. Така, че възразявам по това доказателствено искане. По отношение на другите не възразявам.

По искането за разпит на свидетел предоставям на съда.

Представили сме доклад от 15.05. на дирекция „Инспекторат“, който не е в цялост, защото останалата част от доклада няма отношение към жалбоподателя и затова не сме я представили, за други служители е.  

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства документите, съдържащи се в административната преписка, както и представените с жалбата такива. Касателно доказателствените искания, формулирани от пълномощника на жалбоподателя в молба от 02.11.2020 г. и тези, формулирани в жалбата, съдът намира следното: неоснователно е искането на оспорващата страна да бъде задължен ответникът да представи доказателства за това кога И.Й. е запознат със заповед №272з-132/18.01.2016 г. на директора на ОД МВР ¬Хасково, тъй като по делото са налични писмени доказателства, удостоверяващи това обстоятелство. Останалите искания, формулирани в същата молба, съдът намира за основателни, доколкото са свързани с предмета на делото, допустими са и са необходими за изясняване спора от фактическа страна и по същество, с оглед наведените в жалбата доводи за незаконосъобразност на оспорената заповед, поради което същите ще следва да бъдат уважени. Същевременно съдът намира, че ще следва да задължи ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото доклад с рег.№4575р-1246/15.05.2020 г. на дирекция „Инспекторат“ в цялост и съдържащ подписите на лицата, които са изготвили същия, тъй като находящия се по делото такъв е в непълен вид и не съдържа подписи на съответните длъжностни лица.

 Водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№5163/09.09.2020 г. – от лист 22 до лист 66 по делото.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис в цялост и съдържащ подписите на изготвилите го длъжностни лица доклад с рег.№4575р-1246/15.05.2020 г. на дирекция „Инспекторат“.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ доказателственото искане на оспорващата страна да бъде задължен ответникът да представи доказателства за това кога И.Й. е запознат със заповед №272з-132/18.01.2016 г. на директор на ОДМВР – Хасково.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото във вид на заверен препис:

- заповед №272з-132/18.01.2016 г. на директор на ОДМВР – Хасково;

- извлечения от Дневник с рег.№271р-11740/26.05.2016 г. на РУ-Харманли (цитиран в заповедта) за датите на твърдените нарушения, а именно - 07.04.2020 г. и 12.04.2020г.;

- писмени данни за това колко на брой и с какъв регистрационен номер са служебните автомобили в РУ - Харманли, които са снабдени с монтирана GPS система за локализация и визуализация на мобилни единици;

- писмена информация за това дали автомобилите, които са снабдени с GPS система, са били включени в наряд по график на датите 07.04.2020 г. и 12.04.2020 г., съответно в кои часови интервали е станало това и от кой състав на полицейския наряд са използвани автомобилите;

- копие от пътните книжки на автомобилите на РУ - Харманли с GPS система за датите 07.04.2020 г. и 12.04.2020 г.

ДОПУСКА събиране на гласни доказателства за следващото съдебно заседание, чрез разпит  в качеството на свидетел на лицето Ж. Р. И. при режим на призоваване по месторабота в РУ – Харманли при ОДМВР – Хасково за установяване на обстоятелства, свързани с това къде е монтирана и как се използва GPS системата за наблюдение в РУ - Харманли, в какво се изразява това наблюдение, отразяват ли се в дневника всички проверки и наблюдение, обективно възможно ли е това, къде се съхранява този дневник, каква е установената в управлението практика по нанасяне на данни в него.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за призоваване на свидетеля Ж. Р. И. в размер на 30 лв., вносими по сметка на АдмС – Хасково от жалбоподателя в 3-дневен срок от получаване съобщението за това. Свидетелят да се призове, след представяне на доказателства за внесен депозит.

Юрк.С. – Имайки предвид определението от днес относно представяне на писмени доказателства, съгласно доказателствените искания на ответната страна, моля да ми бъде определен по-дълъг срок за представянето им с оглед факта, че част от тях ще бъдат изискани от РУ – Харманли, а по отношение пътните книжки, предвид факта, че се приключват и архивират на тримесечен период, трябва да бъдат изнамерени от архива и да бъдат снимани и т.н. В тази връзка моля да ми бъде определен по-дълъг период за представяне на писмените доказателства.

С оглед становището на процесуалния представител на ответника съдът намира, че се следва да измени определението си досежно срока за представяне на съответните документи и писмена информация, като определи такъв до следващото открито съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ИЗМЕНЯ определението си, с което ответникът е задължен да представи документи и писмена информация, в частта на определения за това срок като вместо 14-дневен срок от днес ОПРЕДЕЛЯ срок до следващото открито съдебно заседание по делото.

Юрк.С. – Нямам други доказателствени искания.

За събиране на доказателства съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.01.2021 г. от 10:00 часа, за която дата и час страните редовно уведомени от днес.

Да се изпрати съобщение до жалбоподателя за указанията на съда.

Заседанието приключи в 10:54 часа.

Протоколът се изготви на 03.11.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: