П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.11.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ……………...…………

и прокурора ……………………………………………………..….…….…..

сложи за разглеждане адм. дело № 366 по описа за 2020 г. ……….……

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ……………………...…….

на именното повикване в 11:19 часа на второ четене се явиха: ...…….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М.М.А., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. В.Ч., надлежно упълномощен  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ, гр. Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. С., надлежно упълномощена по делото.

Адв.Ч. – Да се даде ход на делото.

Юрк.С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.Ч. – С оглед дадената ни последна възможност да реализираме събирането на гласни доказателства водим свидетеля М. М.. Нямам други искания. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Юрк.С. – Нямам искания преди разпита, моля да се пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Като взе предвид дадената на жалбоподателката възможност да ангажира гласни доказателства съдът намира, че следва да допусне до разпит в днешното съдебно заседание воденият от тази страна свидетел М. М..

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетелят М. М. се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ М. М. – (снета самоличност). Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Данните за самоличност се снеха от лична карта с №***  , издадена от МВР - *** на *** г., след което същата се върна на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ М. М. – Познавам М..***, съседи сме. Гледаше 15 кокошки и 15 пуйки. Ние сме купували от тях пуйки, кокошки, яйца през 2019 г. Тя живее в Турция, понякой път идва на село. Дядо й гледа животните, когато тя е в Турция. Когато е тук – тя си ги гледа. Има дете, не знам на колко години е, малко е. Често я виждам в с.В.. На месец един – два пъти идва. През останалото време си стои в Турция заради детето. Като дойде в с.В. стои поне две седмици, един месец  да кажем общо. Понякога тръгва рано, понякога – късно, зависи от нея. Преобладаващата част от месеца прекарва в България, когато си идва тук.

Адв.Ч. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Юрк.С. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Свидетелят М. М. се освободи от съдебната зала.

Адв.Ч. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Юрк.С. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Ч. – Уважаема госпожо председател, моля да уважите жалбата на моята доверителка и отмените обжалваното решение и потвърденото с него разпореждане като неправилни и незаконосъобразни. Считам, че по делото не се събраха доказателства, установяващи виновно поведение на доверителката ми, за да е налице хипотезата  на чл.114, ал.1 от КСО. Изплатените обезщетения от ДОО за периода от м.02. до м.07.2019 г. са изплатени правомерно въз основа на валидно представени доказателства и няма нито едно обстоятелство, което да е било укрито и да не е било на разположение на административния орган при изчисляване, отпускане и изплащане на разпоредените за възстановяване парични обезщетения от ДОО. Безспорно се установи, че доверителката ми е осигурено лице и е отглеждала птици в с.В. и е продавала от тях непреработена животинска продукция.  Подадените документи и правото й на обезщетение са основателни.  Няма как да й се вменява във вина небрежното отношение на административния орган,  който да не е проверил всички законови изисквания и въпреки това да й е изплатил разпоредените за възстановяване обезщетения. От приетите по делото доказателства считам, че не се установи доверителката ми лично да е заличила данните по чл.5, ал.4 от КСО. Това заличаване е извършено от неоторизирано лице без надлежни правомощия за това. От кореспонденцията, която е приета като доказателства, съд ще установи, че осигуряването на доверителката ми за процесните периоди е чрез осигурителна каса, която осигурителна каса не е работодател и осигурител на осигуряващото се лице и касата няма правомощия да заличава данните по чл.5 ал.4.  Няма административен акт, с който данните по административен път да са заличени и това е индиция за липса на виновно поведение от страна на доверителката ми, неправилната правна квалификация на поведението й, тъй като добросъвестността се предполага до доказване на противното. Няма нито едно реално надлежно писмено доказателство, подкрепящо обратната теза. Моля да отмените обжалваното решение и потвърденото с него разпореждане като не правилни и незаконосъобразни. Моля да присъдите на доверителката ми направените по делото разноски за платен адвокатски хонорар  и държавна такса.

Юрк.С. – Уважаема госпожо председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. От събраните по административната преписка доказателства е видно, че жалбоподателката не отговаря на изискванията за осигурено лице на §1, ал.1, т.3 от ДР на КСО, тъй като с оглед кореспонденцията с ОДМВР е установено, че същата не е пребивавала на територията на Република България за да може да извършва дейността, за която е регистрирана. С оглед обстоятелството, че жалбоподателката не е осигурено лице за този период същата няма право на обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете. Считам, че като е потвърдил разпореждане за възстановяване на сумите за получено обезщетение директорът на ТП на НОИ - Хасково е издал правилно и законосъобразно решение и моля същото да бъде потвърдено. Моля и за разноски по делото.   

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:31 часа.

Протоколът се изготви на 03.11.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: