П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.11.2020 година

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на пети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска………………..………

и прокурора ………………………………………………………..…………

сложи за разглеждане адм. дело № 763 по описа за 2020 г. ……..……..

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян ………………………………….

на именното повикване в 10:07 часа се явиха:…………………………..

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ЕЛИСЕ“ ООД, редовно уведомени за днешното съдебно заседание чрез процесуалния им представител – адв. М.А., на електронен адрес, от който е върнато потвърждение за получаване на съобщението, не се явяват и не се представляват.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТД „СЕВЕРНА МОРСКА“ ПРИ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно уведомен за днешното съдебно заседание на електронен адрес с потвърждаване за получаване на съобщението на 02.09.2020г., не се явява и не се представлява.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата против решение на Директора на ТД „Северна морска“ при Агенция „Митници“, по митническа декларация на жалбоподателя. В жалбата са направени доказателствени искания за назначаване на съдебно-икономическа експертиза по формулирани в жалбата задачи.

Докладва се административната преписка, представена по опис с придружително писмо на ответника с вх. №6155/22.10.2020г., с рег. №32-243903/20.08.2020г.

Докладва се молба на процесуалния представител на жалбоподателя с вх. №6369/02.11.2020г., в която се заявява, че не може да присъства в днешно съдебно заседание, поддържа жалбата, моли да се приеме административната преписка, сочи доказателства, които не се съдържат в административната преписка, и следва същата да бъде попълнена с тях. Моли да се задължи ответникът да представи всички поискани от дружеството и изпратени от същото, с писмо от 11.02.2020г. и със становище от 10.06.2020г. документи, които не се намират в преписката. Моли да се задължи ответникът да представи данни, въз основа на които е определило справедливата цена. Поддържа искане за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, но след представяне на административната преписка в цялост.

Докладва се становище на процесуален представител на ответника – гл. юрк. Л. С. от 21.10.2020г. В него изрично е заявено, че се оспорва жалбата и се представят писмени доказателства, които моли да бъдат приети, а именно: Справки от информационната митническа система МИСЗА, както и от системата THESEUS, послужили при анализ на процесните стоки за определяне на митническата стойност. Подробно формулира съображенията си по съществото на спора за отхвърляне на жалбата.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото писмените такива, приложени към административната преписка, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото документите, представляващи административната преписка, постъпила в съда от ответника по опис с придружително писмо рег. №32-243903/20.08.2020г., както и допълнително представени писмени доказателства от ответника, а именно: Справки от митническата информационна система МИСЗА /8 листа/, както и от системата THESEUS /1 лист/, послужили при анализ на процесните стоки за определяне на митническата стойност.

Съдът намира, че предвид процесуално доказателствено искане на жалбоподателя, следва да бъде задължен ответникът в срок до следващото съдебно заседание да представи по делото всички писмени доказателства, посочени в писмо на жалбоподателя „Елисе“ ООД от 11.02.2020г., и от 10.06.2020г., както и да представи данните, въз основа на които е определило справедливата цена, тъй като в решението се твърди, че същата е определена въз основа на данни, получени чрез системата THESEUS. По доказателственото искане за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, съдът ще се произнесе след събиране на всички писмени доказателства, представляващи административната преписка.

Водим от горното, съдът  

О П Р Е Д Е Л И :

ЗАДЪЛЖАВА ОТВЕТНИКА в срок до следващо съдебно заседание да представи всички поискани от дружеството и изпратени от същото с писмо от 11.02.2020г. и със становище от 10.06.2020г. документи, които не се намират по преписката, но имат отношение към определяне на договорната стойност на стоките, както и да представи данните, въз основа на които е определило справедливата цена, тъй като в решението се твърди, че същата е определена въз основа на данни, получени чрез системата THESEUS.

За събиране на доказателства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 21.01.2021 г. от 10:00 часа, за които дата и час страните да се считат за уведомени.

ДА СЕ ИЗПРАТИ ЕЛЕКТРОННО СЪОБЩЕНИЕ на ответника с дадените от съда указания.

Заседанието приключи в 10:17 часа.

Протоколът се изготви на 05.11.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: