П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.11.2020 година

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на пети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска………………..………

и прокурора ………………………………………………………..…………

сложи за разглеждане адм. дело № 503 по описа за 2020 г. ……..……..

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян ………………………………….

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:…………………………..

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД, редовно призовани за днешното съдебно заседание на електронен адрес на процесуален представител - адв. М.Б., с пълномощно по делото и върнато електронно съобщение за потвърждаване получаване на призовката от 30.09.2020г., се представляват от адв. Б..

ОТВЕТНИКЪТ РЪКОВОДИТЕЛ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА 2014-2020г.“, редовно призован на електронен адрес за днешното съдебно заседание, с връщане на потвърждение от 30.09.2020г. се представлява от правоспособен юрист К. Д., надлежно упълномощена.

Адв. Б. – Да се даде ход на делото.

К. Д. -  Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата против решение на Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ от 04.06.2020г. В жалбата са посочени подробни основания-твърдения за незаконосъобразност на оспорения акт.

Докладва се административната преписка, представена от ответника по опис с придружително писмо вх.№3283/22.06.2020г.

Докладва се писмо на ответника от 17.07.2020г., към което по опис са представени писмени доказателства за попълване на административната преписка.

Адв. Б. – Поддържаме жалбата. Няма да сочим нови доказателства. Считаме, че административната преписка е в цялост и молим да се приеме. Нямаме други доказателствени искания.

К. Д. – Оспорваме жалбата. Няма да сочим други доказателства. Намираме, че сме представили в цялост административната преписка, относима към издадения и оспорен акт и молим да се приеме. Подадена е само една оферта, което е посочено на стр. 12 от решението. Нямаме други доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от страна на ответника писмени такива, постъпили с придружително писмо вх. №3283/22.06.2020г. под опис и писмо вх. №4042/21.07.2020г., относно определение на съда от 06.07.2020г.

Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна, и

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени  доказателства по делото документите, представляващи административната преписка, постъпила в съда с придружително писмо от ответника под опис, вх. №3283/22.06.2020г., находящи се от лист 13 до лист 107 по делото, и писмо вх. №4042/21.07.2020г., относно определение на съда от 06.07.2020г., находящи се от лист 131 до лист 139 по делото.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.                                        

Адв. Б. – Уважаема Госпожо Съдия, моля да уважите жалбата на Община Димитровград и да отмените като неправилно и незаконосъобразно решението на Ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ за налагане на финансова корекция по процесната обществена поръчка. Не са налице нарушенията описани в административния акт, които да са в нарушение на принципите и целите на ЗОП. Подробно сме разкрили съображенията си в писмена защита, която представям в днешното съдебно заседание, като претендираме и присъждане на направените разноски за държавна такса, за които представям списък.

К. Д. - Уважаема Госпожо Съдия, моля да оставите без уважение жалбата на Община Димитровград срещу решение от 04.06.2020г. на Ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ Не са налице твърдените с жалбата пороци на акта. Същият е постановен от компетентен орган в кръга на неговите правомощия по ЗУСЕСИФ. При спазване на административнопроизводствените правила, доколкото в съответствие с чл. 73, ал. 2 от този закон, на бенефициентът Община Димитровград, е осигурена възможност да се запознае с констатацията на управляващия орган и основателността на размера на предложената финансова корекция, и да представи възражение. Актът е издаден в пълно съответствие с целта на закона, доколкото чрез приложената административна мярка се цели възстановяване на положението, при което всички сертифицирани пред Европейската комисия разходи в подкрепа на изпълнявания проект, следва да бъдат извършени законосъобразно, и при категорично установено нарушение на приложимото право, свързано с възлагането на обществената поръчка, то за управляващия орган, е възникнало задължение в съответствие с чл. 143 от Регламент №1303/2013г., да приложи финансова корекция. Актът е издаден в пълно съответствие с материалния закон, като установените нарушения на ЗОП, правилно са подведени с нормата на чл. 70, ал. 1, т. 9, като съставляваща нередност и съответната категория според Приложение №1 към Наредбата за посочване на нередности в редакцията на акта към датата на установяване на решението. В случай на постановяване на решение от Ваша страна в полза на управляващия орган, моля да ни бъдат присъдени и претендираните от нас разноски за юрисконсултско възнаграждение, съгласно представения списък с наше писмо от 17.06.2020г.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11:18 часа.

Протоколът се изготви на 05.11.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: