П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 10.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на десети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 821 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В. П.З., редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ МЛАДШИ АВТОКОНТРОЛЬОР В СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР-ХАСКОВО (В. К. В.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

 

По хода на делото:  

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В. З. – Да се даде ход на делото.

 

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на В. П.З., насочена против Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1970з-893/07.09.2020 г., издадена от В. К.  В., на длъжност мл.автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Хасково.

Докладва, че по делото с писмо вх. № 5578/29.09.2020 г. е постъпила административната преписка по издаване на оспорената заповед, ведно с приложените към същата документи, като в писмото се излага становище, според което описаните обстоятелства в жалбата не следва да се вземат предвид от съда и се моли същата да не бъде уважавана.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В. З. – Поддържам депозираната жалба. Да се приемат приложените към делото писмени доказателства. Други доказателства няма да соча.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към жалбата документи, както и изпратените такива от ответника, постъпили в съда с придружително писмо вх.№ 5578/29.09.2020 г., ведно с подробен опис на същите.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалбата документи, а именно: Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1970з-893/07.09.2020 г.; Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1970з-894/07.09.2020 г.; Акт за установяване на административно нарушение №278865/07.09.2020 г.; жалба до Началника на РУП – Хасково от 16.07.2020 г. и обяснение от 16.07.2020 г.; както и изпратените документи от ответника, постъпили в съда с придружително писмо вх.№ 5578/29.09.2020 г., ведно с подробен опис на същите (от лист 24 до лист 29 от делото).

  

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В. З. – Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на нови доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В. З. – Уважаема госпожо съдия, целта на законодателя в посочената уредба за преустановяване на административните нарушения по ЗДвП, тази цел е легитимна, но за постигането й не могат да се ограничат основни права и свободи, и най-малко, когато за нейното постигане в закона са уредени други правни средства, които правилно приложени, могат да способстват по-добре за нейното постигане. В случая аз не съм извършила престъпление, а това с изтичането на срока за доброволно изпълнение е неправомерно, но това също така не съставлява, както казах престъпление, а административно нарушение. Административният орган с действията си всъщност ме поставя в положението на неизправен длъжник с парично задължение и може да търпи само принудително изпълнение върху моето имущество, в случая вземане на самата книжка и вземане на златен талон, както по реда на ДОПК и на ГПК. Моля за Вашето решение, с което да уважите жалбата ми.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:13 часа.

            Протоколът се изготви на 10.11.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: