П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 10.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на десети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Гергана Мазгалова ..………………………..………...…..

и прокурора А. С. ……………..…..……………….………………..……….

сложи за разглеждане адм. дело № 1020 по описа за 2020 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 10.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.А., нередовно призован за днешното заседание, не се явява. Призовката изпратена до същия е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало лагера на 07.11.2020 г.. В съдебната зала се явява адв. И.К., назначен за процесуален представител на жалбоподателя с Определение на съда от 06.11.2020 г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган към ДАБ при МС /С. Н./, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М. Х., с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

Съдът докладва постъпилото писмо с вх.№6485/05.11.2020г. от прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Република България и Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №1020/2020 г.

В залата се явява прокурорът А. С. – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо съдия, поддържам направеното искане. Моля на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК да бъде конституирана Окръжна прокуратура – Хасково като страна в образуваното производство, тъй като настоящото производство е от категорията дела, които засягат от висока степен държавния и обществен интерес.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурорa А. С., са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което същата следва да бъдат конституирана като страна по делото и    

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №1020/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

Адв. К. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на М.А., насочена срещу Решение №УПХ - 134/21.10.2020 г. на Интервюиращ орган към ДАБ при МС /С. Н./.

Докладва се постъпилата с писмо вх.№6395/03.11.2020 г. административна преписка изпратена от органа.

Адв. К. – Поддържам жалбата. Да бъде приета административната преписка. Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административната преписка. Справка за държава по произход няма да представя, тъй като интервюиращият орган е използвал последната актуална справка за държава по произход и няма данни за изменение на актуалната обстановка в Л.. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка. Нови доказателства няма да соча. Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, във вид на заверен препис, изпратени под опис с писмо вх. №6395/03.11.2020 г.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх. №6395/03.11.2020 г. под опис в 26 пункта /от лист 4 до лист 48 по делото/.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателствени, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К. – Госпожо председател, считам оспореното решението за незаконосъобразно, поради което Ви моля да отмените същото и да го върнете на административния орган за ново разглеждане.

Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на М.А. - гражданин на Л., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана.

Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно и мотивирано, съобразено с материалния закон.

Подробности излагам в писмените си бележки, които моля да имате предвид при постановяване на вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам жалбата за неоснователна, а решението на административния орган за правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.19 часа.

Протоколът се изготви на 10.11.2020г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: