П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 12.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на дванадесети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 315 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:29 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.К.Н., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Г.Г., надлежно упълномощена, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Началник на РУ-Свиленград към ОДМВР - Хасково, уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.Г.П., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

Съдът докладва, че под вх. 6615/12.11.2020 г., в 09:31 часа, е постъпила молба от Ж.Г.П. - служител в РУ – Харманли, призован като свидетел за днешното съдебно заседание. Същият заявява, че му е връчена призовка за явяване като свидетел по делото на днешна дата. Моли да бъде извинено отсъствието му от съдебно заседание и разпита му да бъде насрочен за друга дата. Заявява, че считано от 10.11.2020 г. изпълнява по заместване длъжността „Началник група „Охранителна полиция“ в РУ-Свиленград, че към настоящия момент обстановката в работата му е изключително натоварена, заради заболяване отсъстват много служители и Началникът на РУ-Свиленград му е дал изрични указания да остане на работа, поради абсолютна наложителност на неговото присъствие на днешния ден. Към молбата се прилага заповед на Директор ОДМВР - Хасково от 10.11.2020 г., с която на Ж.Г.П. - полицейски инспектор V-та степен в Група „Охранителна полиция“ към РУ-Свиленград при ОДМВР - Хасково е заповядано да замества ст.инст. Б.Ц.Б. – Началник на Група „Охранителна полиция“ към РУ-Свиленград при ОДМВР – Хасково, като изпълнява функции по организация, ръководство и контрол, и отговаря за дейността на личния състав на групата.

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че с писмо с вх. № 5166 от 09.09.2020 г. на Директора на ОДМВР - Хасково, по делото е постъпила изисканата в предходното съдебно заседание типова длъжностна характеристика за длъжността „Младши полицейски инспектор“, ведно с формуляра за изготвянето ѝ.

 

Адв. Г. – Запозната съм с писмото, като заявявам, че не възразявам представения документ да се приеме като доказателство по делото. При запознаване с преписката констатирах, че по делото не са приложени Правилата за действие и функциониране на автоматизираната информационна система по административно-наказателната дейност на КАТ-МВР, ведно със заповедта за тяхното утвърждаване, въпреки, че съдът е изискал този документ от страна на наказващия орган. В този смисъл моля ответникът за пореден път да бъде задължен да представи по делото искания документ, като заявявам, че тези правила съществуват, аз съм ги виждала, тъй като дисциплинарно-наказващият орган ги е представял по други дела със същия предмет в Административен съд – Хасково, и са налични по други дела, например мога да посоча Адм.дело № 394/2020 г. и Адм.дело № 395/2020 г. по описа на АдмС - Хасково.

Госпожо Председател, запозната съм и с обстоятелството, че поисканият от мен свидетел Ж.П., който е призован от съда, поради обективни причини не може да се яви по делото. Аз лично проведох разговор със свидетеля и той действително заяви, че няма никаква възможност да се яви в съда. В същото време жалбоподателят М.Н. към настоящия момент замества самия Ж.П., който е призован като свидетел, и поради тази причина той не се явява да даде обяснения пред Вас. Поради това, че със събрания до момента доказателствен материал делото според мен не може да бъде изяснено в цялост, аз Ви моля да насрочите следващо по делото съдебно заседание, за което да изискате въпросните правила, и за което заседание да дадете възможност да бъдат събрани допуснатите от съда гласни доказателства, като моля свидетелят отново да бъде призован по месторабота, тъй като обикновено отсъствието му от работа е по-затруднено, ако няма призовка. Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

 

Съдът намира, че следва да приеме като писмено доказателство по делото изпратения с писмо вх.№ 5166/09.09.2020 г. формуляр за изготвяне на типова длъжностна характеристика с рег.№ 3286р-14054/22.03.2020 г.

Като взе предвид изявлението на пълномощника на жалбоподателя и обстоятелството, че въпреки, че беше задължен в предходното съдебно заседание, ответникът не представи по делото изисканите му с изрично определение на съда Правила за действие и функциониране на автоматизираната информационна система по административно-наказателната дейност на КАТ-МВР, съдът намира, че ответникът следва да бъде задължен повторно да представи по делото тези правила, в 14-дневен срок от получаване на съобщението и не по-късно от датата на следващото съдебно заседание, с предупреждение, че при непредставянето им ще му бъде наложена глоба.

Съдът намира молбата на свидетеля за основателна, с оглед на което същият следва да бъде призован по месторабота за следващото съдебно заседание, като свидетел по делото.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателство по делото формуляр за изготвяне на типова длъжностна характеристика за длъжността „Младши полицейски инспектор“ с рег. № 3286р-14054/22.03.2020 г.

ЗАДЪЛЖАВА повторно ответника в 14-дневен срок от получаване на съобщението и не по-късно от датата на следващото съдебно заседание да представи по делото в надлежно заверен вид „Правила за действие и функциониране на автоматизираната информационна система /АИС/ по административно-наказателната дейност /АНД/ на КАТ-МВР“, ведно със заповедта за тяхното утвърждаване.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, че при непредставянето на така посочените правила ще му бъде наложена глоба.

За събиране на доказателства, ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 14.01.2021 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се изпрати нова призовка на свидетеля Ж.Г.П. по месторабота.

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 12.11.2020 година.

 

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: