П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 18.11.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осемнадесети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова ………………………

и прокурора …………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 1062 по описа за 2020 г. …………..

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..….

на именното повикване в 15:00 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.В.Д., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.К.Ч., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.К.Д., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ Кмет на Община Свиленград, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

От същия на 18.11.2020 г., в 14:30 часа, под вх. № 6754 по делото е постъпил отговор на жалбата, с който моли да се даде ход на делото в негово отсъствие, като изразява становище по доказателствата и по съществото на спора. Моли се за присъждане на всички разноски по делото, включително и такива, представляващи юрисконсултско възнаграждение. Респективно се прави възражение за прекомерност на адвокатския хонорар, заплатен от жалбоподателите, в случай, че се претендира такъв.  В случай, че жалбоподателите допълнят своята жалба или представят нови доказателства се моли да му бъде дадена възможност да се запознае с тяхното съдържание, както и да вземе отношение по същите.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т. – Поддържам жалбата. Да се приемат приложените към нея писмени доказателства, както и изпратената административна преписка.

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – Поддържам жалбата. Да се приемат приложените към нея писмени доказателства, както и изпратената административна преписка.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С. – Поддържам жалбата. Да се приемат приложените към нея писмени доказателства, както и изпратената административна преписка.

Съдът указва на жалбоподателите, че приложените към жалбата документи са във вид на незаверени преписи и ако желаят същите да бъдат приети като доказателства по делото следва да бъдат представени в надлежно заверен вид.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т. – Госпожо Съдия, моля да ни дадете възможност да заверим приложените към жалбата документи в днешното съдебно заседание.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – Моля да ни дадете възможност да заверим приложените към жалбата документи в днешното съдебно заседание.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С. – Моля да ни дадете възможност да заверим приложените към жалбата документи в днешното съдебно заседание.

Съдът даде възможност на явилите се в днешното съдебно заседание жалбоподатели да заверят приложените към жалбата документи за „вярно с оригинала“.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, приложени към жалбата /от л. 25 до л. 41 вкл. от делото/, административната преписка, представена от Кмета на Община Свиленград и постъпила в съда с писмо вх.№ 6731/18.11.2020 г. по описа на АдмС - Хасково /от л. 56 до л. 118 вкл. от делото/, както и следва да приложи за сведение по делото, представения с жалбата оптичен носител CD.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото документите, приложени към жалбата /от л. 25 до л. 41 вкл. от делото/, както и административната преписка, представена от Кмета на Община Свиленград и постъпила в съда с писмо вх.№ 6731/18.11.2020 г. по описа на АдмС - Хасково /от л. 56 до л. 118 вкл. от делото/.

ПРИЛАГА за сведение по делото оптичен носител CD, представен с жалбата.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Като взе предвид, че страните не ангажират други искания за събиране на доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. – Госпожо Съдия, ще се опитам да бъда кратък, тъй като доста пространно е описано в становището ни, но същината е в това, че тази преписка, която трябва да е много кратка по закон, я започнахме на 30-ти по миналия месец, т.е. повече от месец и половина, и през цялото време кметът не съдействаше, а пречеше. Причината е в различното тълкуване на закона и затова произнасянето на този съд би имало много важно значение затова как ще се тълкуват подобен род казуси от Община Свиленград нататък. Ключовото, което според нас се опитахме да обосновем и което трябва да изясни съда е това, дали е възможно да се заобиколи движението, да се обходи по начина, по който сме предложили, или по който и да е друг начин, защото това вече би било щадяща мярка, която еднакво защитава интересите и на протестиращите, т.е. на правото на протест, обявено в международни, в европейски актове, в Конституцията и правата на останалите граждани, т.е. те няма да бъдат накърнени в такава степен, и това е най-щадящото решение. За съжаление не се и търсеше опит да се направи, а ние смятаме за достатъчно това, че самата АПИ предлага този маршрут като обходен за ремонта, който прави. Това е публикувано на техния сайт, описано е в нещата. Затова молим съда да се концентрира около това може ли или не може да се обиколи движението. Това е ключово за разбирането ни. Ние вече веднъж доказахме, че проявяваме разбиране за правата на останалите, поради това, че на предното предложено от нас място наистина нямаше как да се обходи протеста, ние спряхме, отложихме го и преместихме мястото, т.е. демонстрирахме уважението си към закона, уважението си към властите и най-вече разбирането си, че правата на човека са над малките нарушения на някои други закони така, както това е посочено от доста съдилища и за което сме дали доста примери.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Д.Т. – Само искам да допълня, че както е описано в заповедта на кмета, че там ще се извършват ремонтни дейности по това време, ние считаме, че ще е много по-добре за абсолютно всички граждани, ако наистина този път може да бъде отбит, т.е. да се намери алтернативен маршрут, тъй като движението ще се извършва в едната лента, но смятаме, че ще е много по-добре за всички граждани, ако този път бъде отбит, т.е. намери се алтернативен маршрут.

Друго нещо искам да допълня, че пътят на Община Свиленград изискваше от нас да се съгласуваме с другите органи, т.е. с МВР и АПИ, да намерим с тях алтернативен маршрут и път. Ние не считаме, че сме достатъчно компетентни и не считаме, че можем да коментираме такива събития с различни органи от Община Свиленград, без да има каквото и да е решение на кмета.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С. - Поддържам изцяло изложеното в жалбата и изразеното от другите жалбоподатели днес. Моля Ви да постановите решение, с което да гарантирате както правото на гражданите на протеста, така и на останалите, като отмените процесната заповед на Кмета на Община Свиленград и да постановите решение, с което да позволите да се проведе протеста, така както е по конституция.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В.Т. /реплика/– Искам да добавя, че съдът е допуснал възможността, че спорът може да се реши чрез споразумение. В този смисъл ние дори предложихме споразумение, като дадохме възможност на кмета той да предложи друго място на магистралата. Защо на магистралата!? Защото нашият протест е против корупцията, а магистралите са едно от най-ключовите символни места, от които се краде и това може да се докаже, ако е нужно. В този смисъл, ако беше предложено друго място на магистралата, ние бяхме изявили желание да преместим протеста, но такова нещо ни беше предложено, т.е. ние сме готови на споразумение, което обаче да не нарушава нашия интерес. Моля да отмените процесната заповед.

Съдът ще се произнесе със съдебен акт в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 15:20 часа.

Протоколът се изготви на 18.11.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: