П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 19.11.2020 година

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска………………………..

и прокурора Невена Владимирова ………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 1033  по описа за 2020 г……………..

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян…………………………………..

на именното повикване в 10:11 часа се явиха:…………………………..

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ш.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. А.Т., назначена за процесуален представител на жалбоподателя по ЗПП с Определение на съда от 16.11.2020 г.

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН В РПЦ – ХАРМАНЛИ КЪМ ДАБ ПРИ МС /Н. П./, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва постъпила молба с вх. №6722/17.11.2020 от процесуалния представител на ответника – ст. юрк. М. Х., в която се излага становище по хода на делото и по съществото на спора. Към молбата ст. юрк. Х. прилага писмени доказателства.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Невена Владимирова.

Адв. Т. – Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата от Ш.С., насочена срещу Решение №УПХ-128/21.10.2020 г. на Интервюиращ орган към ДАБ при МС /Н. П./.

Докладва свое определение от 10.11.2020 г. за насрочване на делото, конституиране на страните и разпределение на доказателствената тежест.

Докладва писмени доказателства постъпили с писмо вх.№6473/05.11.2020 г., представляващи административна преписка изпратена от ответника.

Адв. Т. – Поддържам жалбата. Моля да бъде приета административната преписка. Не възразявам да бъдат приети приложените към молбата от страна на ответника писмени доказателства. В днешно съдебно заседание представям и моля да приемете като доказателства по делото: разпечатки от два информационни сайта, относно положението в ****, от където е и жалбоподателят.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Моля да приемете административната преписка, допълнително представените доказателства от страна на административния орган както и днес представените от страна на процесуалния представител на жалбоподателя.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, във вид на заверен препис, изпратени под опис с писмо вх. №6473/05.11.2020 г, приложените към молба с вх. №6722/17.11.2020 от процесуалния представител на ответника както и днес представените от страна на жалбоподателя писмени доказателства.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх. №6473/53.11.2020 г. под опис в 27 пункта /от лист 4 до лист 53 по делото/.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, приложените към молба с вх. №6722/17.11.2020, а именно: Пълномощно изх. №380/01.06.2018 г.; Докладна записка вх. №1270/09.11.2020 г., относно: чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли; Решение №УПХ-128/21.10.2020 г. на Интервюиращ орган към ДАБ при МС /Н. П./; Справка вх. №МД-594/02.11.2020 г. на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ при МС, относно: ********* – общо положение в страната и Писмена защита от М. Х. – ст. юрк. в РПЦ – Харманли към ДАБ при МС.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание: Разпечатка на статия от 24chasa.bg и Разпечатка на статия от news.bg.

Адв. Т. –Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, намери делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Уважаема госпожо Съдия, моля да уважите жалбата и да отмените решението, с което на жалбоподателя е отказано предоставянето на международна закрила. В представените по делото справки, относно актуалното положение в *********, се говори за насилие, за въоръжени конфликти, за нарушаване на основни човешки права, за наличието на цивилни жертви. С оглед на това, считам, че връщането на жалбоподателя в страната по произход, би поставило живота и здравето му в опасност. От проведените интервюта става ясно, че през **** къщата му е била обект на бомбардировки и същият е останал без дом. На следващо място предвид назряващия конфликт между ********* и ******, водените въоръжени атаки между „****“ и израелската армия, както и информацията в медиите за въоръжени атаки в **** през последните месеци, считам, че всичко това дава основание, че цивилните лица са поставени под опасност, поради което е налице основание за предоставянето на хуманитарен статут.

Интервюиращият орган не е обсъдил в пълнота всички факти, относно сигурността в ********* и съответните причини, които са накарали жалбоподателя да напусне страната по произход. Налице са предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ за предоставяне на международна закрила, поради което Ви моля да отмените решението.

Моля да ми бъде издаден препис от протокола, от настоящото съдебно заседание, както и препис от разпореждане за назначаването ми за процесуален представител на жалбоподателя.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна и като такава предлагам да бъде оставена без уважение. Намирам атакувания административен акт за правилен и обоснован. Установените по делото факти и тези, изложени в бежанската история, считам, че не дават основание за направата на извод за наличие на предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ, напротив налага се извод, че причините, поради които жалбоподателят е напуснал страната си по произход са изцяло икономически. Не са налице основания и за предоставяне на хуманитарен статут, доколкото видно от предоставените справки положението в страната ********* не е такова, че само по себе си да дава основания за предоставяне на хуманитарен статут. По изложените съображения, Ви моля да оставите жалбата без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Да се издаде на адв. А.Т. препис от протокола и от акта за назначаването му.

Заседанието приключи в 10.22 часа.

Протоколът се изготви на 19.11.2020г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: