П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 24.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Г. Мазгалова ..………………………..………...…..

и прокурора Делчо Лавчев ……………..…..……………….………………..……….

сложи за разглеждане адм. дело № 995 по описа за 2020 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.М.Б., редовно призован за днешното заседание, не се явява. В съдебната зала се явява адв. А. Г., надлежно преупълномощен по делото, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно от адв, Г.Г., назначена за процесуален представител на жалбоподателя с Определение на съда от 05.11.2020 г..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган към ДАБ при МС /В. И./, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва постъпила молба с вх. №6878/23.11.2020 г. от процесуалния представител на ответника в настоящото производство – ст. юрк. М. Х., в която сочи, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, не възразява да бъде даден ход на делото, моли да се приеме в цялост изпратената административна преписка. Към молбата ст. юрк. Х. прилага: Пълномощно с изх. №378/31.05.2018 г., Справка с вх. №МД-570/20.10.2020 г. на Дирекция „Международна дейност“, Докладна записка с вх. №1281/12.11.2020 г., Писмени бележки по съществото на спора, като моли същите да бъдат приети като доказателства по делото.

Съдът докладва постъпилото писмо с вх.№6765/18.11.2020 г. от прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Република България и Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №995/2020 г.

В залата се явява прокурорът Делчо Лавчев – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо съдия, поддържам направеното искане. Моля на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК да бъде конституирана Окръжна прокуратура – Хасково като страна в образуваното производство, тъй като настоящото производство е от категорията дела, които засягат от висока степен държавния и обществен интерес.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурорa Делчо Лавчев, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което същата следва да бъдат конституирана като страна по делото и    

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №995/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

Адв. Г. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на С.М.Б., насочена срещу Решение №УПХ - 122/12.10.2020 г. на Интервюиращ орган към ДАБ при МС /В. И./.

Докладва се постъпилата с писмо вх.№6214/26.10.2020 г. административна преписка изпратена от органа.

Адв. Г. – Поддържам жалбата. Не възразявам да се приемат като доказателства по делото писмените документи, които се съдържат в административната преписка и представените към молбата писмени доказателства. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Жалбата е допустима, относно нейната основателност ще взема становище след приключване на съдебното дирене. Да се приемат всички представени доказателства. Нови доказателства няма да соча. Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, във вид на заверен препис, изпратени под опис с писмо вх. №6214/26.10.2020 г., както и приложените към молба с вх. №6878/23.11.2020 г. от процесуалния представител на ответника писмени такива.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх. №6214/26.10.2020 г. под опис в 27 пункта /от лист 4 до лист 46 по делото/.

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към молба с №6878/23.11.2020 г. писмени такива, а именно: Пълномощно с изх. №378/31.05.2018 г. от В. Ж. И. – интервюиращ орган в РПЦ – Харманли ТП на ДАБ при МС за упълномощаване на М. П. Х. – ст. юрк. в РПЦ – Харманли, ТП на ДАБ при МС; Справка с вх. №МД-570/20.10.2020 г. на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ при МС, относно: Л.; Докладна записка с вх. №1281/12.11.2020 г., от Г. Х. – началник отдел „Прием и настаняване“ до С. Я. – директор на РПЦ - Харманли, относно: чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли.

ПРИЛАГА по делото представената от ст. юрк. Х. писмена защита.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Госпожо председател, придържам се изцяло към съображенията, изложени в жалбата на представляваното от мен лице. В допълнение искам да добавя, че както в справката на Дирекция „Международна дейност“, която се съдържа по преписката, така и в представената в днешното заседание такава, се установява в действителност, че положението в Л. не е добро. Има данни за военни действия и с оглед бежанската история и длъжността, която жалбоподателят е заемал в държавата като военен, считам, че съществува риск за живота и здравето му. Още повече, че има данни спрямо него да са отправяни заплахи, поради което Ви моля да уважите депозираната жалба.

Моля да ми бъде издаден препис от протокола от настоящото съдебно заседание както и от определението на съда за назначаване за процесуален представител.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно, поради което Ви моля да отхвърлите депозираната срещу него жалба като неоснователна.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДА СЕ ИЗДАДЕ на адв. Г. препис от определението на съда за назначаване на процесуален представител, както и препис от протокола от днешното съдебно заседание, след изготвянето му.

Заседанието приключи в 09.36 часа.

Протоколът се изготви на 24.11.2020г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: