П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 18.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осемнадесети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                           Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                           АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА                               

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Валентина Радева - Ранчева

сложи за разглеждане АНД (К) № 884 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 10:34 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ Р.Л.Л., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. М.Г., надлежно упълномощена с пълномощно, представено по делото пред първата инстанция.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ОД НА МВР – ХАСКОВО, СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРАХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Валентина Радева - Ранчева.

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Считам, че няма пречка за даване ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. Г. – Уважаеми Съдии, заявявам от името на доверителя си, че поддържам касационната жалба и няма да соча доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и   

  О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА за сведение, приложеното към касационната жалба Решение №212 от 24.06.2019г. на РС – Хасково, постановено по АНД №526/2019г., като съдебна практика.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Уважаеми Съдии, моля да постановите решение, с което да уважите подадената касационна жалба против първоинстанционното решение на РС – Хасково и се произнесете по същество, като отмените обжалваното наказателно постановление. Считам, че е налице неправилност на първоинстанционното решение, по съображенията, които подробно съм развила в касационната жалба. Извън допуснатите процесуални нарушения, които сме посочили, и които са свързани с изпълнение на законовата норма при водене и съставяне на документите, част от административната преписка, считам че е налице и едно сериозно нарушение на закона по отношение на приетата от съда виновност на доверителя ми, като лице, което следва да организира поддържането на пътя на мястото, където е станало ПТП-то. Категорично сме посочили становището си, подкрепено със законови норми в ЗОС, че пътят е общинска собственост. По делото няма доказателства, които да вменяват задължение на доверителя ми, като Директор на ОП „Екопрогрес“, към датата на настъпване на ПТП-то да поддържа този общински път. В жалбата съм посочила, че съдът е приел, че такова задължение доверителят ми има само и единствено от свидетелските показания на актосъставителя, който установява, че след разговори с „този и онзи“ в общината.Умишлено използвам тези думи, защото той не можа дори конкретно да посочи лицата, с които е говорил. Те му казали, че Директорът на ОП „Екопрогрес“ е лицето, което отговаря за поддържане на пътя. Така не може и не следва да бъде обосноваван извод в съдебно решение, без категорични доказателства, а в тежест на административния орган беше да докаже този факт – чия е отговорността за поддържане на пътя, който е общинска собственост. Отделен е въпросът, че съдът изобщо не се е замислил, по кой от съставите на разпоредбата на закона в случая е приложим. Обсъждал е всички състави, въпреки че те вътрешно си противоречат. Моля, по всички подробно изложени от нас съображения в касационната жалба, да я уважите и отмените наказателното постановление, като присъдите на доверителя ми разноските, доказателства, за които са представени при първоинстанционното разглеждане на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, предлагам да оставите решението на РС – Хасково в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10:39 часа.

            Протоколът се изготви на 18.11.2020 г.

 

 

 

                                                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                                                           Секретар: