П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 18.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осемнадесети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                           Членове: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

                                                           АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА                               

 

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Валентина Радева - Ранчева

сложи за разглеждане АНД (К) № 937 по описа за 2020 година

докладвано от чл. съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:54 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ С.Д.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

Същият се представлява от адв. Г. З., надлежно упълномощен с пълномощно, представено по делото пред първата инстанция.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба РУ ХАРМАНЛИ КЪМ ОД НА МВР – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРАХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Валентина Радева - Ранчева.

Адв. З. – Ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Считам, че няма пречки за даване ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. З. – Поддържаме жалбата, няма да представяме доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и  

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. З. – Уважаеми административни Съдии, моля да уважите жалбата и да отмените решението на РС – Харманли, респективно наказателното постановление, което е потвърдено с него. На пръв поглед, тези дела са много чисти, защото всичко е заснето с камера, така впрочем в мотивите си е възприел нещата и РС – Харманли. Забележете, че така наречените актосъставители, от чисто материалноправна гледна точка, не са никакви свидетели, защото те не дават никаква информация на съда, тъй като самите те не разполагат с такава. Те нито са поставили камерата, нито са я настроили, нито нещо друго. Единственото, за което могат да свидетелстват, е за връчването на акта и наказателното постановление, по отношение на които процесуални действия, впрочем, няма никаква история. Това е важно по много причини. Важно е да знаем на какъв минимален толеранс е била настроена камерата, ако е било 50 км ограничението, на колко е било сложено – на 60 км, 55 км и така нататък. Важно е да знаем и къде точно е била камерата. Има ли наоколо работещи мобилни телефони, има ли наоколо работеща радиостанция, има ли сграда, има ли човекопоток, защото всичко това оказва влияние върху работата на камерата. За всичко това тези актосъставители няма как да свидетелстват, защото това не са хората, които са инсталирали самата камера. Ако трябва да се сложи един приемлив правен стандарт за прецедент, би трябвало да се отмени изцяло наказателното постановление, защото виждате, че границата между единия вид нарушение, и нарушението, което е по-малко по закон, е съвсем малка. Забележете, че в акта изрично е написано, че има 3% възможност за вариация на резултат. Ако тези 3% се изчислят в полза на клиента ми, от 104 км скоростта ще падне под 100 км. Въпросът не е в разликата в глобата, но ако е така, тогава няма да има наказание лишаване от правоуправление. В този смисъл Ви моля да отмените наказателното постановление изцяло, или ако не, поне да го редуцирате до такъв размер, че да не се налага наказание лишаване от правоуправление.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, намирам решението на въззивния съд за правилно, като предлагам да го оставите в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10:58 часа.

            Протоколът се изготви на 18.11.2020 г.

 

 

 

                                                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                                                            Секретар: