П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 20.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане  исково адм. дело № 872 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ ПК „А.“ чрез представляващ А.С.С., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. М.Х., не се явява. Същият се представлява от адв. Х., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по иска ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ – СОФИЯ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. Г., надлежно упълномощена с представено днес пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, редовно призована за днешното съдебно заседание, се представлява от прокурор Николай Трендафилов.

Адв. Х. - Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Г.– Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ - Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се исковата молба.

Адв. Х. – Поддържам изцяло исковата претенция. Моля да приемете като доказателства изисканите - АНД №283/2019г. по описа на РС – Димитровград, както и АНДК №77/2020г. по описа на АдмС – Хасково. Нямам други доказателства.

Ст.юрк. Г.– Признавам иска в пълния му размер. Да се приемат доказателствата. Нямаме други доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Считам иска за основателен. Нямам други доказателства.

Съдът намира, че следва като доказателства по делото да бъде приложено така изисканото с разпореждане от закрито съдебно заседание АД №283/2019г., по описа на РС – Димитровград, ведно с АНДК №77/2020г. по описа на АдмС – Хасково и поради липса на други доказателствени искания от страните, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна и

                                               О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА по делото  АД №283/2019г., по описа на РС – Димитровград, ведно с КАНД №77/2020г., по описа на АдмСъд – Хасково.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Х. – Моля, да уважите иска в пълният му размер и да присъдите в полза на представляваната от мен кооперация направените съдебно-деловодни разноски за настоящата инстанция. От доказателствата приети по делото става ясно, че съставеният АУАН и издаденото въз основа на него наказателно постановление са неправилно съставени, което се потвърждава както от решението на РС - Димитровград, така и потвърдено с решение на настоящият АдмС – Хасково. В хода на двете производства са направени разноски в размер на съответно: 300лв. и 800 лв., които са изплатени на защитата към онзи момент, поради което искът ни се явява основателен и доказан. Ще отворя скоба - предполагам че становището на Окръжна прокуратура ще бъде в посока, че бихме могли да искаме разноски в касационното производство пред АдмС – Хасково, независимо от това, че такива не са поискани, считам че специалният закон в случая е именно Закона за  отговорност на държавата. Налице са всички основания по смисъла на чл.1, ал.1 от посочения закон за търсене на обезщетения от страна на ПК „Армира“, тъй като са налице отменени административно наказателни актове на държавен орган. Поради което и предполагаемото възражение на Окръжна Прокуратура и евентуално на ответника ще бъдат без основание. Представям и моля да приемете списък на разноските за настоящото дело.

Юрк. Г. – Моля да постановите решение, с което да уважите иска. Единственият ни спор с ищеца е относно разноските по настоящото дело. По него не са представени никакви доказателства, че вземането е било предявено, било то в нашето териториално звено, или в централната администрация на ИА „Главна инспекция по труда“, или да е посочен начин, по който желае да му бъде заплатена съответната сума. Поради тази причина не му е преведена сумата. Госпожо съдия, не сме дали повод да се заведе това исково производство, което е по усмотрение на ищеца, които е решил да прескочи етап, търсейки вземането си направо от нас, поради което считам, че в случая е приложим чл.78 ал.2 от ГПК и следва да постановите разноските по настоящото производство в тежест на ищеца, тъй като не сме съгласни да платим разноски по дело, за което на практика  нямаме вина за неговото завеждане. В този смисъл, моля за вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – След чл.1 от ЗОДОВ има и други разпоредби, като се прочете по – надолу законът, ще се установи че той се прилага дотолкова, доколкото  закон или указ, няма предвиден специален ред. Този специален ред по отношение на въззивните производства е създаден с ДВ бр. 94/2019г., който е влязъл в сила на 03.12.2019г.. Тогава вече е било постановено решението по АНД №293/2019г., което се е било случило на 18.11.2019г., ето защо искът по ЗОДОВ е допустим само в тази част за разноските, пред районен съд и само в тази част следва да бъде уважен.

Съдът  ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.38 часа.

Протоколът се изготви на 20.11.2020 година.

 

 

 

           СЪДИЯ:                    

 

 

 

 Секретар: