П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 20.10.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане адм. дело № 1008 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.04 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ш.А.Ю., гражданин на И., редовно призован за днешното съдебно заседание не се явява. Същият се представлява от адв. Т., назначен за процесуален представител с разпореждане на съда от 11.11.2020г..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС (Е. Ч.), редовно призован за днешното съдебно заседание не се явява и не се представлява.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Трендафилов.

Съдът докладва:

На 17.11.2020г. е постъпила молба от процесуалния представител на ответника – ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото, в която не възразява да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, доколкото не са налице процесуални пречки за това. Моли да бъде приета в цялост изпратената административна преписка. Представя справка на Дирекция „Международна дейност“ за актуалното състояние на И..

Адв. Т. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. Т. – Поддържам жалбата, на основанията посочени в нея. Няма да соча нови доказателства и нямам доказателствени искания. Да се приеме постъпилата административна преписка.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приемат документите представени с административната преписка, като доказателство по делото, както и представената в днешното съдебно заседание справка за актуалното състояние на И.. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата преписка от административния орган, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи. Следва като писмено доказателство по делото да бъде приета и представената за днешното съдебно заседание справка на Дирекция „Международна дейност“ относно актуалното състояние на И.. С оглед на изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6333/30.10.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 28 пункта и находящи се по делото от л.4 до л.44 включително.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№МД-549/13.10.2020г., относно: Република И. – актуално положение в страната към 13.10.2020г.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Моля да отмените решението и да уважите депозираната през Вас жалба. Считам, че са налице всички основания на чл.8, ал.1 от  ЗУБ. В условията на евентуалност, считам че са налице и основанията на чл.9 от ЗУБ. В процесното решение интервюиращият орган не е преценил всички събрани доказателства, включително и проведеното интервю, обективирано в протокола, който е приложен към преписката. За което моля, за Вашето решение в този смисъл.

ПРОКУРОРЪТ – Интервюиращият орган правилно е преценил, че бежанската история не съдържа нито едно от основанията, заради които може да бъде дадена международна закрила. Причината за напускане на държавата по произход е лична, поради което пък е отказана закрила и е постановен правилен и законосъобразен акт, който следва да бъде оставен в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11.08 часа.

Протоколът се изготви на 20.11.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: