П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 19.11.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на деветнадесети ноември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                               Членове:       

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело № 826 по описа за 2019 година    

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:47 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Д.Г., редовно уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. М.К., надлежно упълномощена да я представлява, с пълномощно, представено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен от предходното  съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

От пълномощника на ответника - ст.юрк. И. П., по делото е постъпила молба вх.№ 6704/16.11.2020 г., в която същата заявява, че е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, но не възразява да бъде даден ход на делото, при липса на процесуални пречки за това. Заявява, че за момента няма други доказателствени искания, няма да сочи нови доказателства. В случай, че са постъпили изисканите документи от „Еконт експрес“ ООД, не възразява да бъдат приети по делото, моли за възможност при наличие на направени доказателствени искания или представени доказателства от страна на жалбоподателя в съдебно заседание, да изрази становище по тях, в определен от съда срок, а ако делото бъде счетено за изяснено от фактическа и правна страна, излага становище по същество. Претендира юрисконсултско възнаграждение, възразява за прекомерност на адвокатското такова.

Адв. К. – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва, че не са постъпили изисканите от „Еконт Експрес“ ЕООД писмени доказателства, въпреки че дружеството е получило съобщението за това на 14.09.2020 г.

Адв. К. – Уважаема госпожо Съдия, поддържам заявеното в предходно съдебно заседание и с изрична писмена молба оспорване на подписите на документите, съдържащи се в Класьор № 1 и Класьор № 2, като твърдя, че не са поставени от моята доверителка. Поддържам искането си за назначаване на съдебно-графологична експертиза, въпреки, че по делото не бяха представени оригиналите на тези документи и смятам, че вещото лице може да даде заключение дали е възможно извършването на експертиза и въз основа на четливите копия от същите.

 

 

Като взе предвид, че след като неколкократно, на дружеството „Еконт Експрес“ ООД, а понастоящем – съгласно служебно извършената справка в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел – „Еконт  Експрес“ ЕООД, с ЕИК *********, със седалище гр. Р., адрес на управление бул. „С.“ №**, и управители В. Й. Е. и Л. Н. С., с начин на представляване – поотделно, беше писмено указано задължението, в качеството на трето неучастващо по спора лице, да представи по делото изискани от страна на жалбоподателя с писмена молба по надлежния ред писмени доказателства, а то не е изпълнило това задължение, нито е дало обяснение за причината за непредставянето на такива по делото, и доколкото дружеството беше предупредено с определение от предходното съдебно заседание, съдът намира, че на единия от законните представители на „Еконт Експрес“ ЕООД следва бъде наложена глоба за неизпълнение на това задължение в указания му с определението на съда от съдебно заседание от 03.09.2020 г. срок – 14-дневен от получаване на съобщението, с приложен към него препис – извлечение от протокола от същото съдебно заседание, което съобщение е получено на адреса по седалище на дружеството на 14.09.2020 г. и не е изпълнено в срока, указан в него, изтичащ на 28.09.2020 г., нито към настоящия момент, поради което следва да бъде наложена глоба на основание чл. 87 от ГПК, във вр. с чл. 91, ал. 1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

НАЛАГА на В. Й. Е., управител и законен представител поотделно на „Еконт Експрес“ ЕООД, със седалище и адрес на управление гр.Р., бул.„С.“ №**, ГЛОБА в размер на 50 (петдесет) лв. за неизпълнение от страна на „Еконт Експрес“ ЕООД на задълженията, разпоредени му със съдебно определение от съдебно заседание от 03.09.2020 г.

По реда на чл. 92, ал. 1 от ГПК срещу наложената глоба може да бъде подадена молба за отмяната й до съда, който я е наложил, в едноседмичен срок от получаване на писменото съобщение за това.

Като взе предвид, че още в жалбата Д.Д.Г. е оспорила подписа, положен върху сканираните ордери, представени като снимки, с твърдение, че няма нито един неин подпис, и направеното от пълномощника й в съдебно заседание от 11.06.2020 г. изрично изявление, че се оспорва всеки един от съдържащите се в Класьор №1 и Класьор №2 писмени доказателства, представляващи едната част РКО за изплатени наложени платежи на името на Д.Д.Г., респективно първични счетоводни документи за изплатени пощенски парични преводи, като се заявява, че жалбоподателката не е автор на положените в тях подписи след изразите „получател“ или „изплатил“, молбата на пълномощника на ответника /лист 76 от делото/, в която е изразено становище, че ще се ползва от постъпилите от „Еконт Експрес“ ООД доказателства, както и с оглед липсата на всякакви изявления от страна на третото неучастващо в процеса лице за съществуването при него на оригиналите на тези писмени доказателства, представени по делото на хартиен носител от „Еконт Експрес“ ООД с писмо /лист 63 от делото/ във вид на заверени копия, съдът намира, че следва да приеме тези доказателства по делото, с оглед оспорването им да уважи направеното от пълномощника на жалбоподателката с писмена молба /лист 80 от делото/ и поддържано в днешното съдебно заседание, доказателствено искане за назначаване на съдебно-графологична експертиза, и да назначи такава по делото при наличните доказателства.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените с молба вх.№ 1138/14.02.2020 г. от „Еконт Експрес“ ООД, под формата на заверени за „вярно с оригинала“ ксерокопия на документи, съдържащи се както следва:

-        Приложение класьор № I – от лист 1 до лист 386;

-        Приложение класьор № II – от лист 387 до лист 738.

ОТКРИВА производство по оспорването на всички документи, съдържащи се в Приложение класьор № I и Приложение класьор № II.

НАЗНАЧАВА съдебно-графологична експертиза, вещото лице по която да се събере сравнителен материал от оригиналния подпис на жалбоподателката в кориците на делото и от всякъде, където намери за възможно, при необходимост лично да бъде снет такъв сравнителен образец от подписа на жалбоподателката Д.Д.Г., да извърши проверка на всички документи, съдържащи се в Класьор №1 и Класьор №2 и да даде заключение дали подписите, посочени срещу „получател“ или „изплатил“ са положени от жалбоподателката Д.Д.Г..

ОПРЕДЕЛЯ депозит за изготвяне на експертизата в размер на 450 лв., вносими от жалбоподателката по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково, в 7-дневен срок от днес, като по поименното определяне на вещото лице, включително от списъците на останалите съдилища в страната, съдът ще се произнесе в закрито заседание, след като по делото постъпи доказателство за внесен депозит.

Адв. К. – Нямам доказателствени искания на този етап от производството.

За събиране на доказателства, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 18.02.2021 г. от 10:30 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени от днес, а вещото лице да бъде призовано след поименното му определяне.

Заседанието приключи в 11:03 часа.

Протоколът се изготви на 19.11.2020 година.

 

                    

 

 

                                            

                                                                                                                                           СЪДИЯ:                                                                             

                                                                               

 

                                                                                                                                        Секретар: