П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 01.12.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на първи декември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 934 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:28 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Л.Д.К., редовно призована, се явява лично и с адв.С Л. Я., надлежно упълномощен по делото с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Кмет на кметство с. Я., общ.Димитровград, редовно призован, не се явява. От пълномощник на същия – ст.юрисконсулт в отдел „Правно-нормативно обслужване“ в община Димитровград, е постъпила молба с вх.№6891/24.11.2020 г.. Със същата, поради ангажираност по друго дело и невъзможност да се яви в качеството си на процесуален представител на органа, се моли ако не са налице процесуални пречки да се даде ход на делото и да се пристъпи към неговото решаване. Ангажира са становище по основателността на жалбата и по доказателствата, както  и  становище по същество на спора като се претендира присъждане на сторените по делото разноски и юрисконсултско възнаграждение. Алтернативно, ако съдът счете жалбата за основателна, се моли да се намали адвокатското възнаграждение до предвидения в Наредба №1 от 09.07.2004 г. минимум, тъй като се счита същото за прекомерно. Към молбата е представен списък на разноски и пълномощно, удостоверяващо представителната власт на ст.юрк.И..

Адв.Я. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Л.Д.К. – Да се гледа делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.Я. – Поддържаме жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи. Имаме искане да бъде приложено адм. дело №491/2020 г. по описа на АдмС – Хасково. Адм.дело №491/2020 е по първоначалния отказ на кмета на с.Я. да издаде удостоверението за наследници на доверителката ми и считам, че в него има относими по делото доказателства. В последствие, независимо от решението, което съдът е издал и което задължава кмета да издаде това удостоверение и са присъдени разноски, има отговор, не искам да правя паралел с това, което е в действителност, но в същия стил е и вторият отказ, по отношение на който няма никакво основание да бъде издаден такъв, в смисъл отговор на решението. В жалбата обстойно съм изложил съображения. Изцяло становището ми по отношение на искането пред кметството за издаване на удостоверение за наследници е подчинено на Тълкувателно решение №3 от 30.12.1994 г. по гр. дело №3/1994 г. на Общото събрание на гражданската колегия. Това тълкувателно решение при необходимост и при възникване на ситуации от този род се дава определение и се заявява начинът, по който следва да бъде процедирано по отношение на искане от наследник.

По отношение на становището на общината намирам същото за недопустимо по отношение на изказа досежно издаването на удостоверението. И ако правилно съм разбрал единствено пледира по отношение на претендирания размер на възнаграждание и намалянето  на адвокатския хонорар, заплатен от доверителката ми. Последното, сравнено с Наредба №4 за минималния размер на адвокатските възнаграждения, даже в предходно дело е предвидено, че там точно в това решение са спазени изискванията на тази наредба по отношение на адвокатското възнаграждение, защото по тази наредба то е 500 лв., а ние сме внесли по сметката на адвокатската колегия 400 лв.

По доказателствата и доказателствените искания съдът намира следното:

За изясняване делото от фактическа страна следва да приемат като писмени доказателства документите, съдържащи се в административната преписка, изпратена в съда с писмо вх.№6099/20.10.2020 г., както и представеният с жалбата оригинал на оспорения акт.

По наведените в днешното съдебно заседание съображения на процесуалния представител на жалбоподателката съдът намира основателно искането да бъде изискано за прилагане към настоящото производство приключилото адм. дело №491/2020 г. по описа на АдмС – Хасково. Ето защо това искане ще следва да бъде уважено.

 Независимо, че с определението за насрочване на делото съдът е указал доказателствената тежест на страните, намира, че следва повторно да укаже на жалбоподателката, че носи доказателствената тежест за установяване на фактите, изложени в жалбата, от които твърди да черпи за себе си благоприятни правни последици и конкретно, че носи доказателствената тежест да установи твърдяното в жалбата обстоятелство, че П. Б. П. и Димитър Б. П. с молба №1295/05.11.1998 г. са се отказали от наследството на покойния си баща и този отказ е вписан под №109/1998 г. в специалната книга в съда, за което е издадено удостоверение №1295/09.11.1998 г.

Водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6099/20.10.2020 г.; писмо рег. индекс 268/02.10.2020 г. при кметство с. Я., общ.Димитровград (оригинал).

ИЗИСКВА за прилагане към настоящото производство приключилото адм. дело №491/2020 г. по описа на АдмС – Хасково.

ПОВТОРНО УКАЗВА на жалбоподателката, че носи доказателствената тежест за установяване на обстоятелствата, изложени в жалбата, от които черпи за себе си благоприятни правни последици и конкретно, че носи доказателствената тежест за установяване на твърденията си в жалбата, че П. Б. П. и Димитър Б. П. с молба вх.№1295/05.11.1998 г. са се отказали от наследството на покойния си баща и този отказ  е  вписан под №109/1998 г. в специалната книга на съда, за което е издадено удостоверение №1295/09.11.1998 г. на Районен съд – Димитровград.

Адв.Я. – Документите, които ни задължавате да представим - отказът, който е направен, удостоверението и вписването в регистъра, са приложени като документи в дело №491/2020 по описа на АдмС - Хасково. На това основание искаме да се приложи делото. Приложили сме тези документи като действително наличие на основание, че жалбодателката по реда на чл.8, ал.4, изречение второ е единствен наследник с оглед направените откази.

Нямам други доказателствени искания на този етап.

С оглед необходимостта от попълване на делото с доказателства същото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 02.02.2021 г. от 10:00 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:42 часа.

Протоколът се изготви на 01.12.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: