П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.12.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети декември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Делчо Лавчев

сложи за разглеждане адм. дело № 1045 по описа за 2020 г.

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.Б., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител, не се явява. В залата се явява  адв. Б.И.Д., определена с уведомително писмо на председателя на Адвокатска колегия – Хасково за осъществяване на допуснатата правна помощ на жалбоподателя по делото, и назначена с определение на съда от 16.11.2020 г. за процесуален представител на жалбоподателя М.Б. до приключване на делото във всички съдебни инстанции. Съдът докладва, че изпратената лично до жалбоподателя призовка за днешното съдебно заседание, на посочения в жалбата му адрес РПЦ – Харманли, е върната в цялост като неполучена, с отбелязване на връчителя на съдебни книжа и призовки, че по данни на служител на РПЦ – Харманли, лицето е напуснало.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ – Харманли към ДАБ (Е. Г.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от ст.юрк.М. Х., надлежно упълномощена от Е. Г., в качеството му на интервюиращ орган.  

Съдът докладва постъпилото под вх.№6937/25.11.2020 г. писмо от прокурор в ОП – Хасково, с което, в изпълнение на цитирани заповеди на гл. прокурор на Република България и Административния ръководител - окръжен прокурор на ОП – Хасково, съдът се уведомява, че последната желае да участва като страна по делото.

В залата се явява прокурор Лавчев – прокурор при ОП – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна по делото.

Съдът намира, че така направеното изявление обосновава наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което ОП – Хасково следва да бъде конституирана като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №1045/2020 г.

Адв. Д.  – Да се даде ход на делото.

Юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба.

Адв. Д. – Поддържам жалбата. Моля да се приемат представените доказателства. Нямам други искания.

Юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Представям и моля да приемете Докладна записка за чужденци, напуснали РПЦ – Харманли, с вх.№1281/12.11.2020 г. Няма да соча нова справка за държава по произход, тъй като интервюиращият орган е използвал последната актуална справка.

ПРОКУРОРЪТ –  Становище по основателността на жалбата ще взема след приключване на съдебното дирене. Да се приемат всички представени по делото доказателства, включително и днес представената докладна записка. Нямам други доказателствени искания.

Адв. Д. – Да се приеме днес представената докладна записка.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства изпратените от страна на ответника, като надлежно заверена административна преписка, и днес представената от страна на ответника докладна записка с вх.№1281/12.11.2020 г., удостоверяваща, че жалбоподателят е в неизвестност от 10.11.2020 г. в РПЦ – Харманли, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, представена от ответника с писмо вх.№ 6561/10.11.2020 г. – от лист 7 до лист 40 от делото; докладна записка с вх.№1281/12.11.2020 г. при РПЦ – Харманли.

Адв. Д. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Юрк. Х. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

 

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата и отмените решението на административния орган. Считам, че жалбата е основателна и поддържам изцяло изложените в нея съображения. Решението е незаконосъобразно поради съществени нарушения на административнопроизводствените правила и материалноправните разпоредби на закона. В нарушение на чл.9 от ЗУБ административният орган е подценил обстоятелството, че по отношение на М.Б. са налице предпоставките за предоставяне на хуманитарен статут. Считам, че са налице обстоятелства, визирани в чл.9 от ЗУБ. Моля в този смисъл за Вашето решение.

Юрк. Х. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на М.Б., гражданин на Мароко, срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че решението е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон като не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона. Подробни съображения съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно, с оглед на което моля да отхвърлите депозираната срещу него жалба като неоснователна.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:08 часа.

Протоколът се изготви на 03.12.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: