П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 08.12.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осми декември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Д.

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 953 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Д. ………………………..…

на именното повикване в 10:00 часа се явиха: …………………..……

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б.Д.В., редовно призована, не се явява. Същата се представлява адв.Е.Т., надлежно упълномощена с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, гр.София, редовно призован, не се явява. Същият се представлява от юрк.Е. М., надлежно упълномощена, с приложено към преписката пълномощно.

Адв.Т. – Да се даде ход на делото.

Юрк.М. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.Т. – Поддържам жалбата. Моля да приемете представените с нея писмени доказателства. Нямам възражения да приемете и приложената от ответника административна преписка. Поддържам искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза и за допускане до разпит на един свидетел, който моля да бъде изслушан след изслушване на съдебно-техническата експертиза. А по отношение на съдебно-техническата експертиза искам да уточня, че на стр.2 от обжалваното Уведомително писмо, в таблицата, в колона 5 се вижда площ на парцела след извършване на проверка на място, след което има колона 7 – административна проверка. По преписката видях само административните проверки, не видях протокол от извършена проверка на място. В тази връзка моля да ми бъда дадена възможност да формулирам задачи за експертизата след като се запозная с протокола от извършената проверка на място

Юрк.М. – Оспорваме така подадената жалба. Допълвам административната преписка, като представям протокол за архивиране или предаване на обработено досие от извършена проверка на жалбоподателя като към тази проверка има  и снимков материал. Ако съдът прецени и ако пълномощникът на жалбоподателя поиска бихме могли да представим и снимковия материал евентуално на диск.

Адв.Т. – Считам, че няма нужда от снимки. Искам възможност да се запозная с този протокол.

 

Юрк.М. – Оспорвам искането за допускане на съдебно-техническа експертиза и за допускането на свидетелски показания. На жалбоподателя е извършена проверка на място. Съответно в Уведомителното писмо са взети имотите от проверката на място. Не знам какви въпроси ще бъдат формулирани към експертизата, за да оспоря всеки въпрос поотделно.

Адв.Т. – С писмена молба ще представя въпросите, с която вероятно ще Ви бъде дадена възможност да се запознаете и да вземете становище. Няма как да кажа какви ще бъдат въпросите, след като не мога да видя констативния протокол от проверката.

Юрк.М. – Тази експертиза какво ще установи?

Адв.Т. – Че няма недопустими за подпомагане площи.

Юрк.М. – И всеки имот ще бъде проверен отделно?

Адв.Т. – Само тези, за които твърдите, че са проблемни. Иначе няма причина да го изследваме този въпрос.

Юрк.М. – Оспорвам така направеното доказателствено искане. Ще помоля съда все пак да ми даде възможност да представя снимковия материал, там ще бъдат процесните имоти, които са отказани и държа да бъдат приобщени към делото. Оспорвам искането за събиране на гласни доказателства.

Адв.Т. – Неслучайно казах, че моля свидетелят да бъде изслушан след като се снабдим с този констативен протокол и след като евентуално бъде изготвена съдебно-техническата експертиза. Към настоящия момент не поддържам искането за изслушване на свидетел и ще го направя отново, когато сме наясно със съдържанието на констативния протокол. Моля да ми бъде дадена възможност в определен срок да се запозная и да взема становище, защото вероятно ще има обстоятелства, които ще оспорим. Нямам други искания.

Юрк.М. – Оспорвате ли, че за Кампания 2018 г. жалбоподателят е декларирал в заявлението състояние на имотите „биологично“ или „в преход“, защото в самото заявление има чек, когато се чертаят земите, самият бенефициент посочва в какво състояние са земите? То е основата на това отказване.

Адв.Т. – Това е една част от уведомителното писмо. Не мога да взема отношение в съдебно заседание без да се запозная с протокола от проверката на място.

Юрк.М. – Това е в заявлението.

Адв.Т. – Аз не разполагам със заявлението.

Юрк.М. – Нямам други искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, както и представените такива с жалбата. Допустимо, относимо и необходимо за изясняване на делото от фактическа страна се явява искането на процесуалния представител на жалбоподателя, обективирано в жалбата, по делото да бъде допусната съдебно-техническа експертиза. Ето защо това искане ще следва да бъде уважено. На жалбоподателя ще следва да бъде дадена възможност в 7-дневен срок от днес да формулира писмено задачи към експертизата, като по конкретно поставените от страната въпроси съдът ще се произнесе, след като даде възможност на ответника да се запознае със същите и да ангажира становище по тях. По приемане на днес представения от ответника протокол за архивиране или предаване на обработено досие, касаещо жалбоподателя, съдът намира, че ще следва да се произнесе в следващо открито съдебно заседание по делото, до която дата даде възможност на жалбоподателя да ангажира становище по приемане на тази документ. Ще следва да бъде уважено искането на ответната страна да представи по делото снимковия материал, представляващ неразделна част от същия протокол като този снимков материал следва да бъде представен по делото в 14-дневен срок от днес.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: Уведомително писмо изх.№02-260-6500/6418 от 02.06.2020 г. на зам. Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“; документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6196/23.10.2020 г. от лист 28 до лист 458 от делото.

ДОПУСКА изготвяне на съдебно-техническа експертиза по делото.

ДАВА възможност на жалбоподателя да формулира задачи по така допуснатата експертиза в писмена молба, която следва да представи по делото в 7-дневен срок от днес, като по конкретно поставените от страната въпроси съдът ще се произнесе след като даде възможност на ответната страна да се запознае със същите и да ангажира становище по тях.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за възнаграждение на вещото лице в размер на 300 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по депозитната сметка на АдмС – Хасково.

По поименното определяне на вещото лице съдът ще се произнесе след представяне на доказателства по делото за внесен депозит.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ  на жалбоподателя да се запознае с днес представения от процесуалния представител на ответника протокол за архивиране или предаване на обработено досие, касаещ жалбоподателката, както и ангажира становище по приемане на същия документ, в срок до следващото открито съдебно заседание по делото. По приемане на този документ съдът ще се произнесе в следващото открито съдебно заседание по делото.

 ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника в 14-дневен срок от днес да представи по делото, във вид на заверен препис снимковия материал, представляващ неразделна част от протокол за архивиране или предаване на обработено досие, касаещ жалбоподателката.

Адв.Т. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

Юрк.М. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

С оглед необходимостта от събиране на доказателства съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 26.01.2021 г. от 11:00 часа, за която дата и час страните да се считат редовно уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:18 часа.

Протоколът се изготви на 08.12.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: