П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 01.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на първи декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Петър Мидов

сложи за разглеждане исково адм. дело № 686 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ИЩЦАТА Л.П.Б., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява. За същата се явява адв. Б.Б., назначен за неин процесуален представител във връзка с допуснатата по делото правна помощ.

Постъпила е молба от името на ищцата с вх. № 6954/26.11.2020 г., която съдът докладва. С молбата се прави искане насроченото дело за 01.12.2020 г. да бъде разгледано в нейно отсъствие, само в присъствието на служебния ѝ адвокат Б.Б. или ако е възможно, да бъде разгледано онлайн.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“- гр. С., редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. Т. Ч., надлежно упълномощен с пълномощно, приложено към писмения отговор.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно уведомени, се явява прокурорът Петър Мидов.

 

По хода на делото:

Адв. Б.Считам, че няма пречки да се даде ход на делото.

Ст. юрк.Ч. Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :              

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че след датата на предходното съдебно заседание, по делото са постъпили с придружително писмо вх. № 6302/29.10.2020г., изпратено от Районна служба „Изпълнение на наказанията“ – Х., копия от медицинската документация на задържаната Л.П.Б. в арест в гр. С.

Докладва постъпила от ищцата по делото Декларация с вх. № 6446/04.11.2020 г., ведно с медицинска документация.

Адв. Б. – Да се приемат така представените писмени доказателства.

Ст. юрк. Ч. – Моля да се приемат.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се приемат.

 

Като взе предвид становищата на страните, съдът намери, че като доказателства по делото следва да бъдат приети представените такива, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото, приложената към писмо, вх. № 6302/29.10.2020 г. медицинска документация /от лист 91 до лист 134 вкл. по делото/.

ПРИЕМА като доказателства по делото, приложените към Декларация с вх. № 6446/04.11.2020 г., медицински документи, а именно: Епикриза от гинекологичен преглед и ехографско изследване от 27.04.2017 г., издадена от МБАЛ „С. М.“ – П., както и Етапна епикриза от 25.09.2019 г., издадена от МБАЛ „ЦЕНТРАЛ ХОСПИТАЛ“ – П., отделение „Нервни болести“.

                                                          

Адв. Б. – След като бяха представени писмените доказателства, считам, че от тях се установява, че ищцата страда от заболяванията, които твърди в исковата молба. В този смисъл, поддържам искането си за назначаване на съдебно-медицинска експертиза от предходното съдебно заседание със задачата, която беше поискана от мен и от доверителката ми, а именно: Да се установят заболяванията, от които страда същата и дали е получила адекватно лечение и прегледи от съответните специалисти, и влошило ли се е състоянието ѝ в резултат на условията в ареста. Считам, че от представените писмени доказателства от страните се установява необходимостта от назначаване на такава съдебно-медицинска експертиза.

Моля за следващото съдебно заседание, да ни бъде предоставена възможност, с писмена молба по надлежния ред, да посочим свидетел с три  имена и адрес, който да се яви или при режим на призоваване, или на довеждане, който да установява факти относно условията в ареста в гр. Х.

СЪДЪТ – Да разбирам ли, че не поддържате искането си за назначаване на съдебно-психиатрична експертиза?

Адв. Б. – Поддържам искането си от предходното съдебно заседание, както за съдебно-медицинска, така и за съдебно-психиатрична експертизи.

Ст. юрк. Ч. С оглед на постъпилата медицинска документация, считам, че искането за назначаване на съдебно-медицинска експертиза се явява основателно и относимо към спора, а искането за назначаване на съдебно- психиатрична се явява неотносимо. Тя ще установи състоянието на ищцата към момента, а не към процесния период. Също така считам, че не се събраха писмени доказателства, които да сочат, че ищцата има някакви отклонения в психичното си здраве. Подобна експертиза не би могла да спомогне с нищо, а единствено ще утежни бюджета на съда. Моля да не се уважава това искане, а да се даде възможност на процесуалния представител на ищеца да посочи свидетел. Нямам други искания.

ПРОКУРОРЪТ – Споделям становището на ответника. Намирам, че има основание да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, тъй като в събраните материали се съдържат данни за влошено здравословно състояние, предхождано от арестуването, както и престоя в ареста. Евентуално това състояние е от усложнения по време на този престой. Намирам също, че съдебно-психиатрична експертиза не е необходимо да бъде назначавана, тъй като липсват данни ищцата да има психични проблеми и страдания по време на престоя ѝ там. Няма пречки да бъде уважено искането за ангажиране на гласни доказателства за изясняване на обстоятелствата по задържането и престоя ѝ в ареста в гр. С.

 

Като взе предвид становищата на страните, съдът намери за основателни исканията за назначаване по делото на съдебно-медицинска експертиза, както и за ангажиране на гласни доказателства. Неоснователно се явява искането за назначаване на съдебно-психиатрична експертиза, като в тази връзка съдът възприема изцяло позициите, изразени от представителя на Окръжна прокуратура и на ответника. По делото липсват писмени доказателства и каквито и да било данни, които да сочат, че ищцата има отклонения в психичния си статус, поради което така направеното искане следва да бъде оставено без уважение.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

НАЗНАЧАВА съдебно-медицинска експертиза по делото с вещо лице, което, след като се запознае с материалите по делото и представената медицинска документация, и при нужда извърши личен преглед на ищцата, да даде заключение, като отговори дали ищцата страда от заболяванията, описани в исковата молба, а именно:

1. Налице ли са миома, съпроводена със системни кръвоизливи; анемия и гъбична инфекция на червата?

2. Извършени ли са на същата необходимите изследвания и прегледи в условията на престоя ѝ в арест С. и за периода, в който е пребивавала там от 08.10.2019г. до 13.05.2020г.?

3. Влошено ли е здравословното ѝ състояние, в резултат на пребиваването ѝ в ареста, включително зрението и слуха ѝ?

 

Вещото лице да работи при депозит в размер на 250.00 лв. от бюджетните средства на съда, доколкото на основание чл. 285, ал. 3 от ЗИНС разноски по делата не се внасят предварително от ищците.

 

По поименното определяне на вещото лице, съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание.

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ищцата да ангажира гласни доказателства в подкрепа на становището си, като за целта в 10-дневен срок от днес бъдат посочени имената на свидетеля и адреса за призоваването му с писмена молба, депозирана по делото, или същият да бъде воден в съдебно заседание.

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за назначаване на съдебно-психиатрична експертиза.

 

Адв. Б.Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Ст. юрк. Ч. Нямам доказателствени искания на този етап от производството.

ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания на този етап от производството.

 

С оглед необходимостта от събиране на така посочените доказателства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 26.01.2021 г. от 11:00 часа, за които дата и час  страните да се считат за уведомени.

 

ДА БЪДЕ ПРИЗОВАНО вещото лице след поименното му посочване от съда.

 

            Заседанието приключи в 10:32 часа.

            Протоколът се изготви на 01.12.2020 година.

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                         

 

         Секретар: