П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане исково адм. дело № 976 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ П.М.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. Н.К., надлежно упълномощена, с представено към исковата молба пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по иска ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ“ - СОФИЯ, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурора Антон Стоянов.

 

По хода на делото:  

Адв. К. - Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ - Ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва искова молба вх.№ 6091/20.10.2020г.

Докладва постъпил отговор на исковата молба вх.№ 6735/18.11.2020г.

Докладва, че по делото с придружително писмо вх.№ 6850/23.11.2020г. е постъпило изисканото НАХД № 14530/2018г. по описа на СРС.

Адв. К. – Поддържам изцяло исковата молба. Моля да приемете като доказателство постъпилото НАХД № 14530/2018г. по описа на СРС, като относимо към спора. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме постъпилото доказателство от СРС. Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към исковата молба документи, както и изисканото с разпореждане от закрито съдебно заседание НАХД № 14530/2018г. по описа на Софийски районен съд, ведно с приложените към него писмени материали.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото документите, приложени към исковата молба, а именно: Наказателно постановление № 42-0000938/15.05.2018г.; Договор за правна защита и съдействие №1/06.06.2018г., кочан №3; Решение от 28.08.2020г. на СРС.

ПРИЛАГА като доказателство по делото НАХД № 14530/2018г., по описа на Софийски районен съд, ведно с приложените към него писмени материали.

 

Като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на нови доказателства и предвид събрания до момента доказателствен материал, съдът намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К.– Госпожо Председател, моля да уважите изцяло предявената от нас искова молба. Със законодателната промяна в чл. 63 от ЗАНН е създадена нова алинея- ал. 3 през 2019г. В хода на делото пред СРС в открито съдебно заседание от 31.10.2018г. делото беше обявено за решаване. Но тъй като тази промяна все още не беше факт, аз, от името на доверителя ми, не бях направила своевременно искане за присъждане на разноски. Поради което считам, че в настоящото производство тези разноски, които ищецът е направил пред СРС, са доказани, видно от приетите доказателства по делото пред СРС. Там фигурира договор за правна защита и съдействие - това са разноските, които доверителят ми е направил в производството, поради което считам настоящия иск за основателен и доказан и като такъв Ви моля да го уважите. Моля за присъждане на разноски в настоящото производство, за което представям списък.

 ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам, че искът е допустим и основателен. Срещу ищеца е било издадено наказателно постановление за извършване на административно нарушение, което е отменено от СРС като незаконосъобразно. Според представените доказателства ищецът е ползвал правна помощ в административното производство, за което е заплатил адвокатски хонорар, който представлява имуществена вреда за него, за която следва да му бъде присъдено обезщетение.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:15 часа.

            Протоколът се изготви на 08.12.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

                                                                                                          Секретар: