П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 08.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осми декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                

при участието на секретаря С. Иванова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 381 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.А.А., уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. Т., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД, уведомен от предходно съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.  

От процесуаления представител на същия - юрк. М. Д. е постъпила молба,  която съдът докладва в частта по хода на делото. 

 

По хода на делото:  

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

            Докладва, че по делото е постъпило становище вх. № 6589/11.11.2020г. от пълномощника на ответника, с което се изразява становище във връзка с представения в миналото съдебно заседание инвестиционен проект.

Докладва постъпила молба вх.№ 7175/07.12.2020г. от юрк. М. Д. –пълномощник на гл.арх. на Община Свиленград в частта по същество.

 

Адв. Т. – Да се приеме писменото становище. По отношение на представения инвестиционен проект, още в миналото съдебно заседание казах, че го представям, само за да обоснова защо вещото лице е посочило тези 55 кв. площ, които доверителят ми смята да преустрои, и като доказателство, което наистина не е било представено в Община Свиленград, но той не е имал възможност и да представи предвид получения отказ. В този смисъл предоставям на съда преценката за приемане на това доказателство.

 

Съдът намира, че като доказателство по делото следва да приеме представения в предходното съдебно заседание инвестиционен проект, като значението му за изхода на спора ще бъде преценено при разглеждането на спора по същество.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА Инвестиционен проект за строеж „Гуми център чрез преустройство на сграда за търговия и част от селскостопанска сграда“, изготвен от проектант арх.В.Ч., с възложител М.А..

 

Адв. Т. – Нямам други доказателствени искания.

 

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на нови доказателства и предвид събрания до момента доказателствен материал, съдът намира делото за изяснено от правна и фактическа страна.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Считам, че действително се касае за обжалване на отказ на административен акт, въпреки че ответната страна твърди, че това не е отказ и не е административен акт. Считам, че основателността на жалбата безспорно се доказа от всички доказателства по делото, както и от заключението на вещото лице и обясненията, които даде във връзка с това в предходното съдебно заседание. Към момента на подаване на заявлението на виза за проектиране, главният архитект не е имал възможност да прецени дали инвестиционните намерения се отнасят за определена квадратура под или над определен размер. И предварително той няма как за знае дали е необходимо да се осигурят паркоместа от заявителя, или не. Поради това считам, че всякакви други възражения от ответната страна по отношение на застрояване, озеленяване и други не би следвало да се коментират, тъй като те не са мотиви за отказ в атакувания административен акт. В този смисъл, моля за Вашето решение. Представям писмени бележки и списък с разноски, които моля да приемете.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 10:25 часа.

Протоколът се изготви на 08.12.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: