П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 03.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 296 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.З.М., уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Н.Т., с пълномощно от преди.

                        ОТВЕТНИКЪТ по жалбата НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“  ПРИ  ОДМВР – ХАСКОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.          

                        Адв. Т. - Ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото  в днешното съдебно заседание, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се писмо с вх. №6414/03.11.2020г. от Директора на Главна дирекция „Национална полиция“, с което във връзка с определението на съда от предходно съдебно заседание, се предоставят информация и документи, касаещи начина на функциониране на автоматизираната информационна система „Пътна полиция“, подсистема „Пътен контрол“, в Министерство на вътрешните работи.

                        Адв. Т. - Да се приемат представените доказателства, запознат съм със същите.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото писмо, изпратеното от Директора на Главна дирекция „Национална полиция“, постъпило под вх. №6414/03.11.2020г., както и приложените към същото организационно-технологични правила за функциониране на подсистема „Пътен контрол“, част от автоматизираната информационна система „Пътна полиция“, заедно с утвърждаващата ги заповед, както и два броя писма, изпратени до Дирекция „Кис“ към Министерство на вътрешните работи, във връзка с настъпили законодателни промени и с искане за въвеждане на нови номенклатурни значения в автоматизираната информационна система.

Водим от горното,

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Писмо с вх. №6414/03.11.2020г. и приложените към него копия от : Заповед №81213-1532/05.12.2018г., относно утвърждаване на организационно-технологични правила за функционирането на  автоматизираната информационна система „Пътна полиция“, подсистема „Пътен контрол“, в Министерство на вътрешните работи, ведно с правилата; Писмо с Рег. №11937р-9444/21.06.2015г., и Писмо с Рег. №3286р-39872/04.09.2019г.                   

                        Адв. Т. - Имам доказателствени искания. Към настоящия момент, не може да се установи, дали в системата потребители, съответно в настоящия случай, същият е могъл да извършва промени относно наказателния и санкциониращия членове при налагане на глоби по ЗДвП. Затова поддържам искането за назначаване на съдебно-компютърна експертиза, с оглед на установяването дали може доверителят ми или съответно потребителят на РСОД, да извършва промени в същата, и дали РСОД генерира автоматично санкционната норма, и има ли в същата санкционни норми, които са отменени, и отразено ли е това.

Съдът намира, че събраните по делото писмени доказателства са достатъчни за даване на отговор по въпроса, поставен от жалбоподателя с исканата съдебно-техническа /компютърна/ експертиза, поради което искането, следва да бъде оставено без уважение.

Водим от горното,

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя за назначаване на съдебно-техническа /компютърна/ експертиза.

Адв. Т. – Нямам други искания на този етап от производството.

Съдът, като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства от страните, счете делото изяснено от фактическа страна и

                                   О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Уважаема Госпожо Съдия, моля да постановите съдебно решение, с което да уважите жалбата на доверителя ми и да отмените наложеното по отношение на същия наказание. Считам, че от събраните по делото доказателства се установи, че при работа с РСОД системата генерира автоматично санкционната норма и доверителят ми не е имал възможността да извърши промени по същата. От друга страна, санкционната норма, която в момента е генерирана автоматично от системата, не е отразено дали същата е отменена или изменена, за да може същият да съзнава, че извършва нарушението, за което е санкциониран, тоест наложено му е наказание и са му вменени задължения, които не са сведени до неговото знание. Ето защо, моля да уважите жалбата и отмените заповедта, с която му е наложено наказанието, както да ни присъдите разноските по настоящото производство.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10:16 часа.

                        Протоколът се изготви на 03.12.2020 година.

 

                         

                                                                                                                                                                                                         СЪДИЯ:

 

 

                                                                                                                                                                                                      Секретар: