П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 10.12.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети декември две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора:

сложи за разглеждане адм. дело № 971 по описа за 2020 г.

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:48 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Лозев“ ЕООД, гр.Свиленград, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв.В.О., надлежно упълномощена, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Зам. изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, редовно призован за съдебното заседание, не се явява и не се представлява.

Адв.О. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Акт за установяване на публично държавно вземане с №01-2600/4872#16 от 13.08.2020 г. на Зам. изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“

Адв.О. – Поддържам жалбата по изложените в нея доводи. Не възразявам да се приеме административната преписка. Нови доказателства няма да соча.

Съдът намира, че следва да приеме представената с придружителното писмо  от ответника административна преписка във връзка с издаване на процесния акт, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6036/16.10.2020 г. – от лист 6 до лист 21 от делото.

ПРИЛАГА по делото справка от Търговския регистър за актуалното състояние на дружеството-жалбоподател.

Съдът намира, че следва да приложи адм. дело №651/2016 г. по описа на АдмС - Хасково, ведно със съдържащите се в него адм. дело №9595/2016 г. по описа на АдмС – София-град и адм. дело №279/2018 г. по описа на ВАС, доколкото по производството по това дело е постановено решение №454/11.08.2017 г., което е цитирано като основание за издаване на процесния акт, с оглед на което всички доказателства, събрани по това дело, да бъдат използвани и по настоящото, до окончателното му приключване, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА  към настоящото производство, до окончателното му приключване, адм. дело №651/2016 г. по описа на АдмС - Хасково, ведно със съдържащите се в него адм. дело №9595/2016 г. по описа на АдмС – София-град и адм. дело №279/2018 г. по описа на ВАС.

 Адв.О. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.О. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отмените обжалвания АУПДВ като незаконосъобразен изцяло, или го отмените частично, относно определеното публично задължение, в размера над сумата от 3227 лв. до 32272,66 лв., представляващи заплатена безвъзмездна финансова помощ по мярка „АЕП“, направление „Биологично растениевъдство“. Относно довода ни за неправилно определен размер, считам че административният орган незаконосъобразно е приложил разпоредбата на чл.18, ал.4, буква „а“ от Наредба №11/2009 г., вместо буква „г“ от същата разпоредба, като е определил сумата за възстановяване на 100 %, вместо в размер на 10 %. Съгласно чл.18, ал.4 от Наредбата, сумата за публичното вземане се определя в зависимост от годината на одобряване на агро-екологичния ангажимент и годината на прекратяване на същия. В настоящия случай първата година е 2010, видно от доказателствата по делото тогава е одобрен ангажиментът, а прекратяването е станало през 2016 г. с уведомително писмо изх.№ №01-2016/4872#6 от 23.08.2016 г., което е било обжалвано и е налице влязъл в сила акт по отношение на него, т.е. агро-екологичният ангажимент е бил прекратен след изтичане на петата година след одобряване на същия. По тази причина считам, че размерът е неправилно определен. Моля да ми дадете възможност да изложа съображенията си в писмени бележки. Моля за присъждане на разноски по делото в полза но доверителя ми. Представям списък на разноските.

Съдът дава възможност на пълномощника на жалбоподателя да представи писмени бележки в 5-дневен срок от днес, като ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:56 часа.

Протоколът се изготви на 10.12.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: