П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 15.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на петнадесети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 761 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 11:34 часа се явиха на второ четене:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ЕЛИСЕ“ ООД – гр. Хасково, уведомени от предходното съдебно заседание, се представляват от адв. А., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Териториална дирекция „Северна морска“ при Агенция „Митници“, уведомен от предходното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

По делото е постъпило становище вх.№ 7251/10.12.2020 г. от ответника, чрез процесуалния му представител гл. юрк. М.Р., което съдът докладва по отношение хода на делото.

 

По хода на делото:

 

Адв. А. – Моля да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата молба с вх.№ 6265/28.10.2020 г. от процесуален представител на ответника, с приложени към същата допълнителни писмени доказателства.

Докладва се и постъпилото становище с вх.№ 7251/10.12.2020 г. от процесуален представител на ответника, с което се представя Заповед № ЗМФ-30/14.01.2020 г. на Министъра на финансите, и се изразява становище по искането на жалбоподателя за допускане на съдебно-счетоводна експертиза.

Адв. А. – По отношение на представената заповед на Министъра на финансите и списъка на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС, за които се извършва засилен митнически контрол, не възразявам да бъдат приети като доказателства по делото, независимо че намирам същите за неотносими към спора. 

По отношение на представените с молба вх.№ 6265/28.10.2020 г. писмени доказателства предоставям на съда да прецени.

Заявявам, че поддържам искането си за назначаване на съдебно-икономическа експертиза, като освен посочените две задачи в жалбата, Ви представям молба, с която допълвам задачата за изготвянето на тази експертиза. Считам, че следва да бъде извършен икономически анализ на събраните по делото доказателства, в това число и справките, които са представени от Агенция „Митници“, във връзка с определянето на новата митническа стойност. Категорично твърдя, че са налице предпоставките за прилагане на договорната стойност, в каквато връзка са направени исканията за първите две задачи, посочени в жалбата.

Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

 

Съдът намира, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети документите, приложени към молба с вх.№ 6265/28.10.2020 г., както и приложената към становище с вх.№ 7251/10.12.2020 г. на процесуален представител на ответника Заповед № ЗМФ-30/14.01.2020 г. на Министъра на финансите, с приложен към нея списък на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС, за които се извършва засилен митнически контрол.

Съдът намира за основателно направеното искане от страна на жалбоподателя за назначаване по делото на съдебно-икономическа експертиза, която следва да отговори на въпросите, поставените от жалбоподателя в депозираната жалба, както и на тези, формулирани в представената в днешното съдебно заседание писмена молба.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото документите, приложени по опис към молба с вх.№ 6265/28.10.2020 г. на процесуален представител на ответника /от лист 97 до лист 135 от делото/, както и приложената към становище с вх.№ 7251/10.12.2020 г. на процесуален представител на ответника Заповед № ЗМФ-30/14.01.2020 г. на Министъра на финансите, ведно със списък на стоките, с висок риск за финансовите интереси на ЕС, за които се извършва засилен митнически контрол.

 

НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза с вещо лице, което ще бъде определено в закрито заседание след внасяне на определения от съда депозит, което вещо лице, след като се запознае с материалите по делото, с тези в счетоводството на дружеството-жалбоподател и извърши проверка там, където намери за необходимо, да даде отговор на следните въпроси:

1.      Да посочи дали посочената в инвойс-фактурата цена е реално платена?

2.      Налице ли е осчетоводяване на плащанията по тази фактура и в кои счетоводни регистри?

3.      Какви други разходи по доставката (по чл.70, т.1 буква а-д от Регламент 952/13г.) на тези стоки е извършил жалбоподателят, освен дължимата на продавача цена и включени ли са същите при определяне митническата стойност (МС) на стоките?

4.      Установяват ли се от представените справки от митническите информационни системи данни за стоки на същото търговско равнище, продадени с цел износ с местоназначение в митническата територия на Съюза и изнесени в същия момент или приблизително в същия момент, както стоките, подлежащи на остойностяване по процесната ЕАД.

5.      Ако има такива стоки, те изпълняват ли същите функции и дали са взаимнозаменяеми в търговско отношение със стоките, предмет на процесния внос, като се вземат предвид: държавата на произход, качеството, материята, от която са произведени (памук, вълна, полиестер и др.), предназначението им (стандартни, детски, подгряващи и др.), репутацията и търговската марка и като се отчетат всички елементи, които могат да окажат влияние върху тяхната икономическа стойност.

6.      Ако няма такива продажби на стоки с характерните белези по т.1 и т.2, установяват ли се данни за продажби при различни условия? Извършена ли е от митницата корекция, съгласно променените фактори и има ли доказателства, установяващи основателността и точността на корекцията?

7.      По какви селективни критерии е направена тази „извадка“ /справка/ от Митническите информационни системи и обхваща ли същата абсолютно целия внос на сходни стоки, предмет на обсъждане и има ли ограничения в цените, за които говорим?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ да работи при депозит в размер на 400 лв., вносими от жалбоподателя по сметката за вещи лица на АдмС – Хасково в едноседмичен срок от днес.

 

За изготвяне на заключение по назначената по делото съдебно-икономическа експертиза ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 16.02.2021 г. от 10:45 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес. Да се призове вещото лице след неговото поименно определяне.

 

Заседанието приключи в 11:42 часа.

Протоколът се изготви на 15.12.2020 година.

 

 

                                                          

                                                                                   СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                                  Секретар: