П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 15.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на петнадесети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора  Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1091 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Х.А., редовно призован за днешното заседание и чрез назначеният му процесуален представител, не се явява. Призовката изпратена до съшия в РПЦ –Харманли се е върнала в цялост с отбелязване, че лицето е напуснало РПЦ-Харманли на 25.11.2020г.  В съдебно заседание се представлява от адв. Л.Е., назначена за процесуален представител на жалбоподателя с Определение на съда от 30.11.2020г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ - Харманли към Държавната агенция за бежанците при МС (К. Б.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., с пълномощно представено днес.

В залата се явява и Цвета Пазаитова – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

Съдът докладва постъпилото под вх.№7201/08.12.2020г. писмо от  прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Р.България и Окръжен прокурор на ОП – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №1091/2020 г.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че производството е с важен държавен и обществен интерес, поради което моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор при ОП – Хасково, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което същите следва да бъдат конституирани като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №№1091/2020 г.

Адв. Е. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на Х.А. - гражданин на М., насочена срещу Решение №УПХ - 163/13.11.2020г. на Интервюиращ орган при ДАБ – МС.

Докладва и постъпилата с вх.№6887/24.11.2020г. административна преписка изпратена от органа под опис в заверен вид.

Адв. Е. – Поддържам жалбата. Нямам доказателствени искания и няма да соча доказателства. Моля да бъдат приети като доказателства по делото съдържащите се в преписката документи.

Ст.юрк. Х. – Считаме  жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост административната преписка. Представям и моля да приемете Докладна записка за напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№1614/27.11.2020г. Справка за държава по произход няма да представя, тъй като Интервюиращия орган е използвал последната актуална справка за държава по произход и няма данни за изменение на политическата и икономическа обстановка в М.. Нови доказателства няма да соча.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да приемете представената от административния орган преписка, както и днес представената Докладна записка. Нямам доказателствени искания.

Адв. Е. – Да се приеме докладната записка.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№6887/24.11.2020г. под опис, както и представената днес Докладна записка за напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№1614/27.11.2020г.

 Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№ 6887/24.11.2020г. по опис от 25 пункта /находящи се от л.4 до л.45 по делото/, както и Докладна записка за напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№1614/27.11.2020г.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Е. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата и да отмените решението на интервюиращия орган при ДАБ, като считам същото за неправилно и незаконосъобразно. Налице са съществени процесуални нарушение на административно-процесуалните правила. Считам, че са налице предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ, за предоставяне на международна закрила на Х.А.. Моля да уважите жалбата като основателна и да отмените атакуваното решение.

Моля да ми бъде издаден препис от протокола от днешното съдебно заседание и определението за назначаването ми за процесуален представител.

 Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите жалбата на Х.А., срещу решението на Интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на своето решение Интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. Преценени са всички правно значими факти свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход - М., като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона.

Подробности съм изложила в писмени бележки, които представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Съдия, считам жалбата за неоснователна и като такава, следва да бъде отхвърлена. Намирам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно, постановено при изяснена фактическа обстановка. Именно за това е отказан да бъде предоставен статут на бежанец и хуманитарен статут на молителя, защото причините да напусне страната по произход са от личен и икономически характер. Считам, че в административното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила, с оглед на което, считам, че жалбата следва да бъде отхвърлена.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Да се издаде на адв. Е. препис от настоящия протокол и определението за назначаването й за процесуален представител.

Заседанието приключи в 10.41 часа.

Протоколът се изготви на 15.12.2020г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: