П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 17.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на седемнадесети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 840 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 10:54 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Т.П., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от  адв. В.Д., надлежно упълномощен да го представлява, с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Началник група към ОДМВР – Ямбол, РУ-Елхово, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 20-0261-000091/20.06.2020 г. на Началник група към ОДМВР – Ямбол, РУ-Елхово.

Адв. Д. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените по делото писмени доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложената към жалбата заповед за задържане на лице и АУАН, както и документите, изпратени от страна на ответника, представляващи административната преписка по издаване на процесната заповед, постъпили в съда по опис с писмо вх.№ 6132/21.10.2020 г.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото приложените към жалбата документи, а именно: Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 20-0261-000091/20.08.2020 г. на Началник група към ОДМВР – Ямбол, РУ-Елхово; Заповед за задържане на лице с рег.№ 261зз-64/19.08.2020 г. и Акт за установяване на административно нарушение № 155189/19.08.2020 г.; както и всички документи, изпратени от ответника, представляващи административната преписка по издаване на процесната заповед, постъпили в съда по опис с писмо вх.№ 6132/21.10.2020 г. /от л.24 до л.60 от делото/.

Съдът докладва доказателственото искане, формулирано в писмото вх.№ 6132/21.10.2020 г. на ответника – за извършване проверка на обстоятелствата по процесната ЗППАМ, да се разпитат в качеството на свидетели лицата мл.инспектор Р.Р.Б. – мл.автоконтрольор в РУ-Елхово, мл.експерт Д. Г. Я. – мл.ПИ в РУ-Елхово и мл.експерт Б. И. Н. – мл.ПИ в РУ-Елхово, без да се сочат обстоятелства, които се иска да бъдат установяване с техния разпит.

Адв. Д. – Считам доказателственото искане за неоснователно, тъй като цитираните служители са изготвили писмени документи за своите действия, а именно докладни записки, които са официални документи, със своята обвързваща материална доказателствена сила за съда, включително и АУАН, чиято сила е оборима разбира се. Считам искането за разпит на тримата свидетели за неоснователно, поради което моля да го оставите без уважение.

Съдът намира, че доказателственото искане, формулирано в писмената молба на ответника, на първо място не е достатъчно изяснено, тъй като не се сочи за какви обстоятелства се иска събирането на гласните доказателства, а на следващо място е видно, че сочените като свидетели лица са полицейски служители, които са давали писмени докладни записки във връзка със случая, с оглед на което съдът не намира за необходимо да бъдат изслушвани непосредствено, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТХВЪРЛЯ доказателственото искане за разпит като свидетели на трите лица, посочени в писмо вх.№6132/21.10.2020 г. на ответника, а именно мл. инспектор Р. Р. Б., мл. експерт Д. Г. Я. и мл. експерт Б. И. Н..

Адв. Д. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. – Уважаема госпожо Председател, моля да отмените процесната ЗППАМ като неправилна и незаконосъобразна. Аргументите ми са, че в посочения в ЗППАМ час 11:54 на 19.08.2020 г., не доверителят ми е управлявал процесното МПС, същият е бил задържан в помещение за временно задържане в РУ – Елхово, видно от заповед за задържане, приобщена по делото, която заповед за задържане е официален писмен документ. В частта, където е посочено къде е било задържано лицето, считам че е удостоверителен и се ползва с материална доказателствена сила, още повече, че от приобщените докладни записки на служителите, извършвали проверката, също е посочен час на задържане 10:40, т.е. все доказателства, които опровергават посочения в ЗППАМ час на нарушението, поради което считам, че същата е незаконосъобразна.

Моля да ми дадете срок за представяне на писмени бележки за да се запозная по-детайлно с документацията по делото и материалите, които получих днес.

Съдът дава 7-дневен срок на пълномощника на жалбоподателя за представяне на писмени бележки по делото.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:01 часа.

Протоколът се изготви на 17.12.2020 година.

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: