П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 18.12.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на осемнадесети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря : Мария Койнова

сложи за разглеждане адм.дело № 781 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 11.33 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А., уведомен за днешното съдебно заседание при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява. Представлява се от адв. Г.Г., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ОД НА МВР - ХАСКОВО, уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител гл. юрк. С. С., не се явява. Представлява се от гл. юрк. С. , надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л., редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 16.11.2020 г., налице.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

ГЛ. ЮРК. С. : Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

АДВ. Г.: Госпожо председател, преди разпита на свидетеля, искам да заявя следното: Представен в предходното съдебно заседание и приет като доказателство по делото е Протокол рег. №271р-2003/26.01.2016 г. за запознаване със Заповед №272р-132/18.01.2016 г. на Директор на ОДМВР – Хасково за организация, ръководство и контрол на работата на автоматизираната система за локализация и визуализация на мобилните единици, като този протокол носи само изходящ номер и от същия не личи, кое от подписалите го лица, на коя дата се е запознал с въпросната заповед. В тази връзка, обръщам внимание, че този протокол се различава от други два или три протокола, които са приложени по преписката и също имат изходящ номер, но в тях изрично е посочена датата на запознаване. С оглед на този протокол и приемането му като доказателство, моля да задължите ответника да уточни: дали тази дата, посочена като изходящ номер на протокола е датата на запознаване на служителите с въпросния нормативен акт и налице ли са други доказателства за запознаването на конкретните служители с въпросната заповед на друга дата? Целта ми е да установя, кога тези лица са подписали протокола и кога жалбоподателя реално е бил запознат със заповедта, за неизпълнението на която е наказан.

ГЛ. ЮРК. С. : Не мога да уточня, считам, че при липса на друга изрична дата, датата е тази, на която е изведен съответния протокол. Нямам други доказателства, които да представя в тази връзка.

АДВ. Г.: Госпожо председател, с оглед това изявление на ответника, заявявам, че оспорвам твърдението, че цитираната в протокола заповед е била доведена до знанието на жалбоподателя именно на датата, която е посочена като изходяща на протокола. В тази връзка Ви моля да изискате данни от РУ – Харманли, дали на датата 26.01.2016 г., цитираните в списъка на протокола служители са били на работа.

С оглед на това, че в миналото съдебно заседание е представено от ответника и прието като доказателство Писмо рег. №271р-30593/14.10.2020 г. от Началник на РУ – Харманли до Директора на ОДМВР – Хасково, моля да задължите юрк. С.  да уточни: дали посоченото в т.1 от писмото се отнася за м. юни 2020г. или за друга дата, тъй като съдът не е изискал от ответника информация за това, към м. юни 2020 г. колко са автомобилите с монтирана GPS система, а искането на съда се е отнасяло за м. април 2020 г. Вероятно се е касаело за техническа грешка, но ако е така, моля това да бъде уточнено.

ГЛ. ЮРК. С. : Предполагам, че автомобила е един, но отдолу изрично е посочено, кой е този автомобил и кога е бил в наряд, включително за съответните дати, така че, това обхваща и конкретния период, за който се отнася. Откакто се ползва автомобила до юни месец 2020 г., автомобила е този.

По отношение на първата част на доказателствените искания на адв. Г., във връзка с протокола, искам да обърна внимание, че няма значение дали на конкретната дата 26.01.2016 г. служителите са били на работа, тъй като по принцип, запознаването с подобни организационни документи се извършва включително и на служебни занятия. Датата 26.01.2016 г. е работен ден, предполагам, че случая е бил такъв – да са били извикани за запознаването им със съответната заповед, тъй като те работят на сменен режим. Фактически, установено е, че той е запознат с тази заповед дали на тази дата или след нея. Искането няма отношение.

АДВ. Г.: Госпожо председател, ние не твърдим, че той не е запознат. Твърдим, че протокола е антидатиран и е подписан, след като е приключила проверката, във връзка с която е наказан доверителя ми.

Искането ми е за информация, дали всички подписали са били на датата 26.01.2016 г. на работа.

Съдът намира така направеното в днешното съдебно заседание доказателствено искане от страна на процесуалния представител на жалбоподателя за относимо и счита, че следва да бъде изискано от ответника да представи информация, относно това, на дата 26.01.2016 г. всички посочени в Протокол рег. №271р-2003/26.01.2016 г. за запознаване със Заповед №272р-132/18.01.2016 г. на Директор на ОДМВР – Хасково служители, са били на работа.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ИЗИСКВА от ответника да представи информация относно това: на дата 26.01.2016 г., всички посочени в Протокол рег. №271р-2003/26.01.2016г. за запознаване със Заповед №272р-132/18.01.2016 г. на Директор на ОДМВР – Хасково служители, са били на работа, в частност и Д.А.А., като информацията следва да бъде представена по делото до датата на следващото съдебно заседание.

СЪДЪТ пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля П.А.Л..

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – снета по делото самоличност. Предупреден за отговорността по чл.290 от НК.

Самоличността се сне от представена ЛК*********.

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Запознат съм с отговорността по чл.290 от НК. Обещавам да говоря истината.

АДВ. Г.: Кажете на съда, къде и като какъв работите? Колеги ли сте с Д.А.?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. Работя като младши оперативен дежурен. С Д. сме колеги.

АДВ. Г.: Във вашето районно управление има ли установена някаква практика по запознаване на Вас и останалите служители с издавани заповеди от министъра, директора или от началника ви, съответно с изменени или новоприети нормативни актове?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Практиката е да ни запознават срещу подпис, като ни се предоставят понякога 10-20 документа наведнъж. Дават ни ги да ги разпишем, дали ще е на събиране, дали на работното място. По принцип разписваме протоколите, повечето пъти се представят само протоколите без документите за запознаване.

АДВ. Г.: Случвало ли се е тези протоколи да са антидатирани? Вие обръщате ли внимание на датите, на които Вие лично се запознавате?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не мога да кажа дали са антидатирани. На някои протоколи има да напишеш името си, дата и подпис, а на други няма дата – само подпис.

АДВ. Г.: Помните ли кога Вие и вашите колеги бяхте запознати със заповедта на директора на ОДМВР, с която ви се вменява задължението във връзка с контролиране и проверка на служебни автомобили с монтирана GPS система за наблюдение и визуализация?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не мога да кажа дата, не помня.

АДВ. Г.: Госпожо председател, моля на свидетеля да се предяви протокола и той да каже, дали помни и това ли е протокола?

СЪДЪТ предяви на свидетеля Протокол рег. №271р-2003/26.01.2016 г.

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не мога да кажа.

АДВ. Г.: След като беше извършена проверка във вашето районно управление, бяха ли ви предоставени документи за подпис? Касае се за проверка през април месец, във връзка с голямата верижна катастрофа на АМ „Марица“.

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Да, много документи подписахме.

АДВ. Г.: Има ли вероятност, този протокол да е подписан, след като направиха проверката?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Да, много е вероятно. Ние подписваме редовно такива протоколи и то доста.

АДВ. Г.: След април месец подписвахте ли такива протоколи? Знаехте ли с какви документи трябваше да се запознаете?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Да, подписвахме, но те като са 10-15 протокола, на работното място нямаш време да се запознаеш с нищо. Ние имаме и други задължения, които са много по-важни.

АДВ. Г.: Имало ли е случаи, когато да са ви чели или да са ви дали вие да четете тези нормативни актове или заповеди, или само ви предоставят протоколите за подпис?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л.Имало е, но са малко такива случаи и са доста преди това, да започне първата епидемиологична обстановка, защото събиранията са забранени.

АДВ. Г.: Разкажете, РУ - Харманли през месец април тази година, с колко автомобила с монтирана GPS система разполага?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Един автомобил, „КИА“ ****, но не съм сигурен за номера.

АДВ. Г.: Този автомобил, за периода от време от 03 до 16 април 2020 г., помните ли, дали беше използван за нуждите на наряда, който Вие в рамките на вашето задължение контролирате?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Много рядко се ползваше, най-вече се ползваше на автомагистралата за оказване на съдействие, във връзка с движението на товарни автомобили и задръстването, което се получаваше.

АДВ. Г.: Разкажете повече за това ползване на автомобила, защо се налагаше да бъде изпращан там автомобила?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Имаше организиран паркинг, на който събирахме товарните автомобили, на к-с „Райски кът“ (между С. град и Харманли). Автомобила често се позиционираше там и отбиваше товарните автомобили на паркинга.

АДВ. Г.: Това ангажимент на вашето районно ли беше или някой друг отговаряше за тази дейност, а вие само оказвахте съдействие?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Ние само оказвахме съдействие, това беше към дирекцията. Това не е ангажимент само на районното, а е ангажимент на цялата дирекция.

АДВ. Г.: Помните ли, дали имаше заповед на министъра или на директора, за това, да се събират товарните автомобили и да се придружават от конвой по автомагистралата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не съм сигурен и не мога да цитирам точно заповед, но това продължи доста време.

АДВ. Г.: Когато вашия автомобил с GPS система беше изпращан там, той беше ли включван в разстановката на силите и плановете за провеждане на наряда във вашето районно управление?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не.

АДВ. Г.: Вие като оперативен дежурен или вашите колеги, имахте ли задължение да отговаряте за движението на този автомобил, когато той беше изпращан на автомагистралата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не. Той не е включен в наряд, при нас го нямаше.

АДВ. Г.: Вие кога изпълнявахте задълженията си по наблюдение с GPS системата? Вие как разбирахте кога този автомобил къде трябва да се намира в даден момент?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Когато автомобилът е включен в наряд, с разстановъчни пунктове и зададени точни часове, извършвахме проверка, дали автомобила се намира на същото място, за времето, дали служителите си вършат работата както трябва. При нас има график с точните разстановъчни данни.

АДВ. Г.: Имахте ли при вас график за това, какво се случва на автомагистралата и как се придвижват колоните с тирове или вие тази дейност не я контролирахте? Вие въобще знаехте ли какво се случва с този автомобил, когато бъде изпратен там за нуждите на дирекцията?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Ние не можехме да казваме кога и къде автомобила ще се позиционира. Автомобилът работи каквото му е зададено. Задачите ги задаваха началниците, автомобила основно се контролираше от дирекцията.

АДВ. Г.: Някой на вас като оперативни дежурни, вменявал ли ви задължението да контролирате за това, дали този автомобил „КИА“ си върши работата на автомагистралата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не.

АДВ. Г.: Защо точно този автомобил беше изпращан на автомагистралата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Защото това е най-новия автомобил, светлините му са силни, вижда се отдалече и е най-добре оборудван.

АДВ. Г.: Госпожо председател, моля на свидетеля да бъде предявена пътната книжка, която е представена от ответника в предходното съдебно заседание и е приложена по делото. В пътната книжка за датите цитирани в оспорената заповед, свидетеля да заяви, кой от маршрутите попада в графика на наряда и кой – не.

СЪДЪТ предяви на свидетеля Пътна книжка контролен №415096, Серия ЕВ за 2-ро тримесечие на 2020 г., на лек автомобил марка „К. С.“ с рег. № *****.

АДВ. Г.: Първата дата е 04.04.2020 г.- АМ „Марица“, к-с „Райски кът“. Този маршрут включен ли е в графика и разстановката на силите на наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не е включен.

АДВ. Г.: На 05.04.2020 г. - АМ „Марица“, к-с „Райски кът“, ГКПП „Капитан Андреево“. Този маршрут включен ли е в графика и разстановката на силите на наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не е включен.

АДВ. Г.: Включва ли се в компетенцията на вашето районно управление АМ „Марица“? Кой отговаря за автомагистралата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не се включва. За нея отговаря Магистрална полиция, която е подчинена на ОДМВР - Хасково.

АДВ. Г.: Следваща дата е 09.04.2020 г. – РУ-Харманли и няколко улици. Този маршрут включен ли е в графика на наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Този е в графика на наряда.

АДВ. Г.: Следваща дата е 10.04.2020 г. – от 08.30 ч. до 20.30ч., РУ- Харманли, улица. Това включено ли е в наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Този е в графика на наряда.

АДВ. Г.: А на 10.04.2020 г. – от 20.30 ч. до 08.30ч., през нощта е бил на 554 км. Това къде е и в графика ли е?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А. *** и С. град, и не е включен в графика.

АДВ. Г.: Следваща дата е 13.04.2020 г. -554км. Бил ли е по график?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не е бил в графика.

АДВ. Г.: Следваща дата е 15.04.2020 г. - АМ „Марица“, к-с „Райски кът“. Бил ли е в графика на наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не е бил в графика.

АДВ. Г.: Знаете ли да е имало случаи, Вие или ваши колеги да проверявате по GPS системата автомобилите, които са предоставени на дирекцията за нуждите по обслужване на АМ „Марица?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Нямало е такъв случай.

АДВ. Г.: Вие знаехте ли, че имате такива задължения?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не, никой не ми е казал.

АДВ. Г.: Нямам други въпроси.

ГЛ. ЮРК. С. : Казахте, че нямате задължения да контролирате въпросния автомобил, когато не е включен в наряд. Кой го контролира тогава автомобила?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Да, нямам задължение. Този автомобил, когато не е включен в наряд може да го кара всеки, той може да се използва и за други нужди.

ГЛ. ЮРК. С. : Тези служители, които изпълняват задължения във връзка с ПТП и др., подчинени ли са на дежурния и изпълняват ли неговите разпореждания?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – По принцип – да.

ГЛ. ЮРК. С. : Нямам други въпроси.

АДВ. Г.: Когато този автомобил се използва за други нужди, например пътуване на вашите началници, когато бъде изпращан някъде с оперативни работници по работа, Вие имате ли задължение да го контролирате?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Не. Автомобила се ползва и за разнасяне и връчване на НП.

АДВ. Г.: Вие цялото движение на автомобила ли трябва да контролирате съгласно тази заповед или контролирате дали автомобила спазва наряда?

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Контролираме дали автомобила спазва стоянките и наряда.

ГЛ. ЮРК. С. : Вписвано ли е в ежедневните ведомости за патрулно-постовата дейност, когато автомобила излиза на този паркинг на автомагистралата? Това е документ, който се попълва, когато един автомобил излиза, за да работи и изпълнява служебни задачи.

СВИДЕТЕЛЯТ П.А.Л. – Специално за този автомобил разстановката е отделна, тя не е включена към ППД. Тази разстановка може и да я няма, но автомобила пак излиза, ако се наложи. Но не мога да кажа за всеки конкретен случай дали има. Автомобила се е налагало да излиза през деня, без изобщо да е имало служител на работа с него.

ГЛ. ЮРК. С. : Въпросът ми е, служителите излизат ли на работа, без да са включени в ежедневните ведомости и без да им се прави инструктаж, и без да имат разстановка?

АДВ. Г.: Госпожо председател, възразявам свидетеля да отговаря на този въпрос.

СЪДЪТ: Възражението се приема.

ГЛ. ЮРК. С. : Предвид това, че има пътна книжка, значи са били на работа. Нямам други въпроси.

Съдът освободи свидетеля П.А.Л. от съдебната зала.

АДВ. Г.: Нямам други доказателствени искания на този етап.

ГЛ. ЮРК. С. : Нямам други доказателствени искания.

Съдът, с оглед събирането на доказателства намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 05.02.2021 г. от 10.10 часа, за която дата страните са уведомени чрез процесуалните си представители от съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12.04 часа.

Протоколът се изготви на 18.12.2020 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

                    

 

                                                                                              Секретар: